Návrat k legendám: Jak dnes koupit počítače Sinclair

Zatoužíte-li po dávce nostalgie a jako prostředek si vyberete nějaký hardware od Sira Clivea, máte několik možností. Tou nejdostupnější je ZX Spectrum, jsou ale i raritnější kousky.
Kapitoly článku

ZX Spectrum bylo jako platforma velmi rozšířené, takže pokud zatoužíte po nějakém z těchto počítačů, lze si vybírat z mnoha typů. Je třeba přitom zdůraznit, že pokud nechcete něco opravdu velmi speciálního, nabídka je pestrá a vaše kapsa bude ušetřena vysokých nákladů. Zábavy a prostoru pro zkoumání a testování se vám rozhodně dostane vrchovatě.

Článek je součástí serálu Návrat k legendám (RSS)

Ne, pokud chcete vlastnit jen obyčejné ZX Spectrum, není to žádný problém. Nicméně, tento počítač nebyl prvním, který Sinclair vyrobil. Tím prvním byl MK 14 a ten se spolu se ZX80 shání velice těžce.

MK 14 je přitom velmi oblíbeným u výrobců moderních klonů, jelikož je to počítač jednoduchý a snadno pochopitelný. ZX80 patří mezi „svaté grály“ sběratelů. Těchto počítačů se totiž bohužel mnoho nezachovalo, jelikož firma svým zákazníkům nabízela možnost upgradu na nástupce ZX81. Lze celkem snadno pochopit, že velká část tehdejších uživatelů si skutečně svůj počítač vyšperkovala na horkou novinku. Z tohoto důvodu jsou ty původní ZX80 vcelku vzácné a počítejte s vysokou částkou stovek eur.

heimcomputer.de.jpg
Sinclair ZX80 - tento počítač se shání opravdu špatně (zdroj: heimcomputer.de)

Pokud se spokojíte se strojem jen o pouhý rok mladším, tak vás asi překvapí, že ten naopak vůbec vzácný není. V kteroukoliv dobu je na britské ebay k dispozici hned několik nabídek. Cena samozřejmě záleží na kompletnosti a dalším nabízeném hardwaru či softwaru – pokud prodávající k počítači nabízí i rozšíření na 16 kB RAM (bez něhož je počítač jen těžko použitelný), tak je samozřejmě cena vyšší.

th06.deviantart.net.jpg
Sinclair ZX81 (zdroj: th06.deviantart.net)

Toto paměťové rozšíření ale taktéž není vzácné a lze jej zakoupit dodatečně. Průměrně se ceny pohybují kolem 30 až 60 liber za počítač a zhruba 40 liber za paměťové rozšíření. To ale nemá příliš cenu kupovat, protože 60 liber stojí moderní ZXPand interface, který kromě 32 kB RAM, sériového portu a zvukového modulu nabízí i čtečku SD karet jakožto paměťové médium.

www.rwapsoftware.co.uk.jpg
Moderní ZXPand interface (zdroj:www.rwapsoftware.co.uk)

K počítači je taktéž široká nabídka „servisních dílů“ – především membrána klávesnice nepatřila k nejspolehlivějším, takže její výměna patří k vcelku běžným úkonům. Na ebay ale lze narazit na stroje, které již mají membránu vyměněnou, takže ti, kteří se do tohoto vcelku nenáročného aktu pouštět nechtějí, k tomu nejsou nuceni.

Sinclair.zx.16k.rampack.jpg
Paměťový modul 16kB (zdroj: Wikipedia)

K ZX81 stejně jako k pozdějším počítačům existuje obrovské množství rozšiřujícího hardwaru. Firma Sinclair uvedla kromě rozšíření paměti ještě ZX Printer, nicméně s tím je poněkud problém – po téměř třiceti létech je jen málokterý exemplář funkční, no a pokud snad ano, je potíž s funkčním speciálním papírem, který by za tu dobu nepodlehl degradaci. Pokud už se vám něco takového podaří sehnat, rozhodně to nebude na nějaké velké tiskové exhibice, ale jen na krátké ověření, že to fakt funguje. Pokud vám nestačí ujišťování pamětníků, můžete to zkusit.

uknet.com.jpg
ZX Printer (zdroj: uknet.com)

Firma Sinclair Research toho pro ZX81 moc nenabízela, ale jak už jsme si řekli, existovala přímo záplava hardwaru od jiných výrobců. Diskové systémy, interface pro paralelní či sériové rozhraní, připojení joysticku, rozšíření RAM (která tak dokázala nabobtnat přes půl mega), ba dokonce prý i grafické karty s jemnou grafikou. Jenže, zde existuje malý háček. Jakkoliv to ve své době existovalo a snad se i dobře prodávalo, dnes (s čestnou výjimkou interface pro joystick, který měl každý) je velký problém něco takového zakoupit. To platí nejen pro hardware specifický pro ZX81, ale i pro ZX Spectrum.

ZX81-doorstop.jpg
Některé funkce zastane ZX81 zcela spolehlivě i dnes... (zdroj: oldcomputers.net)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,