Apple | App Store | Waze

Navigace Waze začala podporovat Apple CarPlay

  • Navigační aplikace Waze podporuje Apple CarPlay
  • Navigaci tak můžete provozovat na dotykovém displeji auta
  • Jaké jsou podmínky a co pro to musíte udělat?

Jen několik dní poté, co začaly Apple CarPlay podporovat Mapy Google, přichází s podporou tohoto standardu také další navigační aplikace z portfolia vyhledávacího giganta – Waze.

Apple CarPlay je rozhraní, přes které může palubní infotainment nebo rádio v autě komunikovat s telefonem iPhone a aplikacemi v něm. „Jablečný výrobce“ ho představil v roce 2014 a funkce je dostupná na telefonech iPhone 5 a novějších s operačním systémem iOS 7.1 a vyšším. Vždy je ale nezbytná podpora na straně aplikace.

Právě podpora CarPlay je jednou z nejdůležitějších novinek poslední aktualizace Waze na verzi 4.43.4, která byla uvolněna v pondělí 24. září. V seznamu provedených změn („changelogu“) je doslova uvedeno: „Waze nyní spolupracuje s funkcí CarPlay – připojte iPhone a pohodlně používejte Waze z integrovaného displeje (pouze u podporovaných modelů).“

Navigace Waze začala podporovat Apple CarPlay
Navigace Waze začala podporovat Apple CarPlay

Co Waze s Apple CarPlay umí?

Stejně jako v Mapách Google budete po spárování moci synchronizovat navigační pokyny na dotykový displej v autě. Na rozdíl od Map Google si můžete také vychutnat některé z vizuálních prvků Waze.

Lze například používat denní nebo noční režim bez ohledu na denní dobu a můžete změnit ikonu, reprezentující vaše vozidlo. Z displeje je možné hlásit informace o provozu, nehody, policejní hlídky a nebezpečí, jako je předmět ve vozovce, sražené zvíře, odstavené vozidlo nebo práce na silnici.

Aplikace Waze nabízí proti konkurenci celou řadu zajímavých funkcí a vlastností. Kromě průběžně aktualizovaných mapových podkladů je to především plánování trasy s ohledem na aktuální dopravní situaci. Umí detekovat kolony a řidiči se skrze ni mohou vzájemně upozorňovat na různé situace a události na trase (nehody, předměty na vozovce, náledí, ...).

Nutno podotknout, že propojení s Apple Car Play je možné pouze na telefonech s operačním systémem iOS verze 12. Na starších verzích není tato funkce dostupná ani po aktualizaci aplikace. Waze zvládá jak drátovou, tak i bezdrátovou komunikaci s CarPlay a v současnosti tak může fungovat na více než 400 modelech vozidel. Chcete-li CarPlay používat v Česku, je potřeba tomu pomoci malým fíglem.

Navigační aplikaci Waze pro iOS můžete stahovat z AppStore, aktualizace již nainstalované verze by měla proběhnout automaticky. 166 MB velký instalační balíček lze použít na zařízeních s iOS 9.0 a novějším. O spokojenosti uživatelů svědčí hodnocení známkou 4,8 z pěti možných.

Diskuze (5) Další článek: Apple vyzradil naše tajné informace, stěžuje si Qualcomm. Intel má díky tomu vylepšené LTE

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,