Mapy | Navigace | Waze

Navigace Waze přinese funkci navádění do jízdních pruhů, už ji testuje v betaverzi

Vývojáři Waze neustále pracují na vylepšování této navigační aplikace. Po nedávno přidaném upozornění na blížící se železniční přejezd začali s testováním funkce navádění do jízdních pruhů. Ta je aktuálně dostupná v beta verzi, ze které uniklo několik obrázků i krátké video. O podrobnostech informuje web Android Police.

Novou funkci ocení především řidiči ve velkých městech, kde na větších křižovatkách bývají oddělené jízdní pruhy pro jednotlivé směry. V komplikovanějších místech může být situace nepřehledná a v rušném provozu bývá případná změna jízdního pruhu na poslední chvíli obtížná.

Navádění do jízdních pruhů ve Waze

Navádění do jízdních pruhů funguje tak, že když se řidič blíží ke křižovatce, zobrazí se 500 metrů předem ve městě a 1 kilometr na dálnici v horní liště schematické znázornění situace. Pruhy, které jsou vhodné s ohledem na další pokračování naplánované trasy, jsou zvýrazněny jasně bílými šipkami.

Nutno podotknout, že informace o rozložení jízdních pruhů nemusí být ani v beta verzi k dispozici na všech křižovatkách. Tato data totiž vkládají do mapových podkladů dobrovolní editoři, kterým nějakou dobu potrvá, než podchytí situaci na všech místech.

Waze – navádění do jízdních pruhů 
Waze – navádění do jízdních pruhů

Navádění do jízdních pruhů bylo jednou z funkcí, kterou uživatelé komunitní navigace Waze požadovali mnoho let. Vývojáři nakonec vyslyšeli jejich přání a připravili její implementaci v podobné formě, v jaké ji mohou znát uživatelé Map Google.

Funkce je aktuálně k dispozici výhradně v rámci beta verze a probíhá její testování. V tuto chvíli není jisté, kdy se objeví ve stabilní verzi aplikace. Konečná implementace může po grafické stránce vypadat úplně jinak, zejména pokud vezmeme v úvahu, že za jízdy nemusí být relativně malé šipky snadno rozeznatelné.

Diskuze (16) Další článek: Nový CorelDRAW 2020 vylepšil typografii, práci v týmu a nabízí také prvky A.I.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,