Doprava | Navigace | Waze

Navigace Waze chystá zásadní změny ve výběru zpoplatněných cest

V mobilní navigační aplikaci Waze se chystají důležité změny. Budou se týkat způsobu trasování přes zpoplatněné úseky – tedy v případě naší země přes placené části dálnic.

Až dosud bylo možné v aplikaci nastavit pouze to, zda se má placeným úsekům vyhýbat, nebo ne. Například na trase z Prahy do Bratislavy povolení zpoplatněných komunikací znamenalo, že navigace vedla řidiče po české D1 a D2 a následně slovenské D2. Známka, platná pro jízdu po dálnici na českém území, však pochopitelně na Slovensku neplatí.

Navigace tento fakt nijak nezohledňovala, takže pokud jste nechtěli riskovat, že za hranicí dostanete pokutu, museli jste ve vhodném okamžiku v nastavení aplikace zakázat jízdu po zpoplatněných komunikacích, nebo si včas koupit slovenskou dálniční známku.

Nová sekce pro výběr známek

Nově bude situace podstatně jednodušší – přímo ve Waze je totiž od verze 4.25 možné vybrat jednotlivé země, pro které máte zakoupené dálniční známky, ať už v podobě nálepky, nebo elektronické. Navigace pak bude plánovat trasu s ohledem na tento fakt.

Přepínač pro vyhýbání se zpoplatněným úsekům tedy změní svou funkci. Aby vše fungovalo, je nutné si co nejdříve nastavit dálniční známky tak, aby odpovídaly skutečnosti. V případě, že tak řidič neučiní, ho Waze bude po změně mapy navigovat mimo placené úseky.

Jak to správně nastavit?

Jak tedy provést příslušné nastavení pro české, respektive slovenské dálnice? Na hlavní obrazovce aplikace Waze nejprve klepněte na tlačítko s lupou, čímž vyvoláte postranní nabídku. Zde pak použijte tlačítko s ozubeným kolečkem, kterým se dostanete do nastavení.

Na Androidu pokračujte do sekce Dálniční známky a poplatky, na iOS do Navigace-Dálniční známky a poplatky. Zde pak tlačítky „plus“ přidejte na seznam Vaše povolení dálniční známky, které máte zakoupené. Další typy známek pak najdete v sekci Ukázat všechna povolení.

V tuto chvíli se provedená nastavení ještě nijak neprojeví. Změna bude patrná až po spuštění této funkcionality. Přesný termín není v tuto chvíli znám a bude se odvíjet podle toho, kolik uživatelů si takto přidá alespoň jednu dálniční známku.

Zbývá dodat, že na přípravě této nesporně praktické funkce se významně podílel slovenský koordinátor Waze Michal David (ne, nejde o známého hitmakera, ale pouze shodu jmen), který ji prosazoval u Waze HQ.

Diskuze (15) Další článek: Dobré vědět: Co vědecky zkoumá kytarista kapely Queen?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,