Doprava | Navigace | Waze

Navigace Waze bude před započetím cesty informovat o objížďkách a kolonách

Navigační aplikace Waze přichází po delší odmlce s poměrně praktickou novinkou – před jízdou upozorní na dopravní zácpy a objížďky. Řidič se tak ještě před započetím jízdy bude moci na základě poskytnutých informací rozhodnout, zda chce cestu absolvovat, nebo jestli ji přesune na jiný čas.

„Využijte znalosti Waze o provozu na silnicích ještě předtím, než opustíte dům,“ avizuje novinku oficiální blog. V praxi se jedná především o změnu obrazovky s údaji o naplánované trase, na které bude poskytováno mnohem více informací než dosud.

Důležití je možnost výběru

Filozofie novinky je postavená tak, aby poskytla řidičům možnost výběru na základě jejich vlastních priorit. „Chcete mít možnosti, jak se dostat z bodu A do bodu B – nejlevnější, nejkratší, nejrychlejší – a chcete si být jisti, že ta, kterou si vyberete, skutečně splní vaše očekávání, než se pro danou trasu rozhodnete,“ uvádí se v příspěvku.

Nejzásadnější je skutečnost, že řidič dostane informace ještě předtím, než se vydá na cestu. Aplikace poskytne přehled alternativních tras, zobrazí údaje o aktuální dopravní situaci a další informace. Z kratičkého spotu je patrné, že Waze bude zobrazovat stručné popisky, co se na dané cestě děje.

Jedním z přínosů této novinky má být skutečnost, že se řidič dozví, proč vlastně navigace naplánovala určitou trasu. To může pomoci zejména v situacích, kdy do cíle vede zdánlivě rychlejší cesta, než naplánovalo Waze. Vývojáři předpokládají, že informovanější řidič bude spokojenějším uživatelem.

Informace jsou základem úspěchu

Navigace Waze těží především ze své komunity. Vedle dobrovolných editorů, kteří aktualizují mapy a starají se o uzavírky, funguje na principu „řidiči sobě“. Uživatelé se tak mohou vzájemně varovat například před velkým výmolem, nehodou, záplavami, sraženým zvířetem na vozovce či policejní hlídkou.

Navigace průběžně odesílá informace o provozu na silničních komunikacích, díky čemuž aplikace dokáže detekovat průjezdnost a případný vznik kolony. Při plánování trasy pak bere v potaz nejen údaje o nejvyšších povolených rychlostech a historická data, ale především aktuální informace. Umí tak v každém okamžiku naplánovat teoreticky nejrychlejší trasu.

Uvolňování novinky začalo v úterý 27. července a postupně bude dostupná všem uživatelům po celém světě. Zásadní pro její integraci je aktualizace aplikace na poslední dostupnou verzi, což lze na Androidu provést v Obchodě Google Play a na iOS v App Storu.

Diskuze (55) Další článek: Microsoft získal doménu micr0s0ft.com a další podobné, které sloužily k podvodům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,