Hudba, filmy, seriály

Naučí se Češi platit za streamované filmy a seriály? Je tu další pokus

  • Obbod nabídne sdílený účet pro celou rodinu
  • V nabídce budou mainstreamové filmy i nezávislá tvorba
  • Postupně se má rozšířit i do dalších zemí Evropy

Mezi další služby, které se pokouší prosadit v kategorii streamování videoobsahu, přibyde v prosinci Obbod. Pod tímto názvem se ukrývá webová platforma, která má ambice růst nejen na tuzemském internetu, ale také v zemích východní Evropy.

Filmy i vlastní seriály

Nabídka má při předvánočním spuštění čítat jen kolem čtyř stovek titulů. Budou k nim patřit filmy i seriály a ve druhém případě vsází Obbod na vlastní produkci. Hlavním tahákem se totiž má stát seriál Vyšehrad, v němž se objeví Jakub Prachař nebo Ondřej Pavelka. První díl seriálu je od včerejška možné přehrát na webu, který aktuálně běží v otevřeném testovacím provozu.

Scrn-10-12-002.png
Obbod dorazí v ostrém provozu v prosinci, hlavním tahákem je seriál vlastní produkce

Do nabídky postupně přibudou mainstreamové filmy velkých filmových studií jako je Warner Bros nebo Sony Pictures a aktuálně láká Obbod na snímky Rivalové nebo na Železná srdce. Zároveň však bude čítat i nezávislé filmy a dokumenty – zastoupena bude severská kinematografie i tuzemská dokumentární scéna. Mezi snímky se tak objeví například ID 21. Tím by mohl Obbod konkurovat artovému projektu Aerovod. Zahraniční seriály potom bude zastupovat třeba tvorba NBC.

Další specifickou kategorií, která patří například na iTunes k nejúspěšnějším, jsou dětské snímky, pohádky či seriály pro děti. I na Obbod tedy bude tato sekce zastoupena.

Scrn-10-12-003.png
Nabídka bude tvořena filmy, seriály, obsahem pro děti i nezávislými a dokumentárními snímky

Podle udávaného počtu filmů by se mělo jednat o derivát toho, co aktuálně najdeme na fungujících službách. Nebude se tedy jednat o revoluci ve smyslu, že by Obbod nabízel například totožné filmy, u nichž distributoři umožňují nákup či zapůjčení na iTunes.

Důležitým parametrem je lokalizace nabízeného obsahu. Ideálem by byla volba mezi původním zněním s titulky a dabingem ve všech případech. To však nenabízí žádná z fungujících videoték a výjimkou nebude ani Obbod. U některých snímků zahraniční produkce tak bude k dispozici dabing, jinde titulky.

Sdílený účet v základu

Podobně jako Netflix, Voyo nebo HBO Go bude služba postavená na tradičních měsíčních platbách. Cenou přitom Obbod zamíří právě na úroveň Netflixu, který si za HD stream a možnost přehrávat obsah na dvou zařízeních účtuje 10 eur. Ačkoliv ještě není cena měsíčního předplatného v případě Obbod stanovena, nepřekročí tuto částku. Počítat tak můžeme maximálně s nějakými 270 Kč měsíčně.

Výhodou potom bude možnost sdílet účet mezi více členů rodiny. Netflix si za možnost přehrávání na čtyřech zařízeních účtuje poplatek dvou eur navíc.

Web od začátku, aplikace později

Na prosincový start je Obbod připraven s webovým rozhraním, které funguje také na mobilních zařízeních. Nativní aplikace však přijdou až později.

Ve druhém čtvrtletí příštího roku tak dorazí aplikace pro Android či iOS, ale také na Apple TV a nativní aplikace pro Chromecast. Později by měl Obbod zamířit také na chytré televize.

S přehráváním nebude problém na většině zařízení, neboť je jako primární technologie využito HTML5. V případě, že tuto technologii prohlížeč nepodporuje, umožní web také přehrávání pomocí flashe.

Nejen Česko

Za novým projektem stojí společnost Planet Store Kamila Oušky, který v minulosti podnikal především v segmentu energií. Se službou Obbod však nechce zůstat pouze na českém internetu, v následujícím roce se chystá rozšíření také do dalších zemí jako je Polsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko a následně Ukrajina a Rusko.

Tím se bude působnost překrývat například s videotékou Banaxi, která se rovněž ve větší míře soustřeďuje na trhy střední a východní Evropy. Zároveň však nabízí B2B platformu, na které mohou svoje služby stavět další komerční projekty. Příkladem byla (minulý rok zrušená) videotéka Tesco Kino.

Komentář autora:

Poté, co v lednu letošního roku nezpůsobil očekávanou revoluci ve streamování filmů a seriálů Netflix, budou zkoušet štěstí další tuzemské služby. V případě českého trhu to však budou mít velmi složité především vinou české filmové jedničky Ulož.to, která je pro běžné uživatele synonymem pro digitální distribuci audiovizuálního obsahu. Zatímco o Netflixu nebo iTunes ví pouze technicky zdatnější uživatelé, na Ulož.to vás pošle trafikantka pokud u ní neseženete oblíbený film v papírovém obalu za 30 korun.

Teoretickým problémem by mohl být výběr dostupného obsahu, jenže v tomto případě ukazuje především iTunes, že tomu tak není. Platforma Applu nabízí novinky často dříve, než dorazí na DVD za ceny půjčovného, které jsou srovnatelné nebo nižší než ceny za lístek do kina. I přesto se nejúspěšnějších titulů prodá či půjčí maximálně několik stovek kusů.

Jak složité je prosadit se v kategorii streamování videoobsahu ukazuje počet podobných služeb, které v minulých letech vznikly a velmi brzy přestaly fungovat. Vzpomenout můžeme na ambiciózní Topfun, projekt Ivio, které vsázelo na bezplatné přehrávání zaplacené reklamou nebo již zmíněný pokus Tesca.

Pokud bude chtít Obbod nebo kterákoliv jiná služba pro stream obsahu uspět, více než na počet dostupných titulů se bude muset soustředit na kampaň, jež možnost legálně streamovat filmy vůbec představí běžné společnosti trávící večery u televizního vysílání.

Diskuze (35) Další článek: Drony od Facebooku se budou proletovat nad hlavním sídlem v Silicon Valley

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,