Napište si hru za 10 minut, i když neumíte programovat

Máte počítač s Windows, nebo Xbox? A nebaví vás žádná hra? Tak si napište vlastní – nebudete muset umět ani jeden programovací jazyk. Vyzkoušejte Kodu Game Lab. [video]

Před pár dny jsem si potřeboval napsat jednoduchou trojrozměrnou vizualizaci dat z GPS přijímače. Hledal jsem a přemýšlel, až jsem zakotvil u jednoho z mnoha herních enginů pro jazyk Java – LWJGL. Chtěl jsem o tom napsat nějaký popularizační článek ve stylu „jak se dělá…“, nakonec jsem si ale vzpomněl na projekt Kodu Game Lab, který vyvíjejí lidé z Microsoft Fuse Labs a bude pro unavený páteční den mnohem zábavnější než tradiční rutinní kódování.

Kodu: napiště si vlastní hardwarově akcelerovanou hru za 10 minut

Kodu je vizuálně programovatelný herní engine pro děti a všechny nudící se čtenáře Živě.cz. V podstatě na první pohled připomíná všechny ty dětské učební programovací jazyky počínaje Baltíkem a konče třeba Alicí, je ale poněkud více propracovaný, hardwarově akcelerovaný a určený jak pro Windows na počítači, tak pro herní konzoli Xbox. Jelikož se v tomto programovacím nástroji nepíše, ale spíše vybírá a kreslí, skutečně si vystačíte i s pouhým herním ovladačem, pro který je uzpůsobena většina nabídek v programu.

Podívejte se na jednoduchou hru, kterou „napíšete“ během několika minut

Oč tu tedy jde? V Kodu si jednoduše nakreslíte herní mapu, vytvoříte terén, vložíte do hry hlavní charakter – robota Kodu, a pak i boty – roboty, kterým naprogramujete nejrůznější činnost. Herní engine je prakticky neomezený, můžete tedy vyzkoušet téměř libovolný herní žánr a scénář. Můžete napsat akční střílečku, simulátor, zcela nenásilnou hru ve style arkády, či klidně i vlastní Tamagoči.

kodu zdroj.png kodu.png
Skript Kodu, se kterým ale nepříjdete do styku, a grafický návrh přímo v herním enginu

Veškerá programovací logika je velmi jednoduchá, je totiž založená na jednoduchých podmínkách WHEN–DO (tedy to samé co IF–THEN z většiny klasických programovacích jazyků). V rámci herní smyčky mohou probíhat i samostatné nekonečné děje pomocí podmínky ALWAYS–DO. Tato „podmínka“ bude provádět svůj úkol stále dokola, dokud bude hra spuštěná.

Kodu Game Lab v sobě skrývá desítky a stovky herních kombinací, poměrně pokročilé herní mechanizmy a také logiku sběru bodů a vítězství… Nebo prohry. Jakmile dopíšete jednu misi, můžete začít psát další úrovně a složitější schémata.

kodu1.png kodu 2.png kodu 3.png
Pokud někde narazíte, po ruce budete mít hromadu návodů a celých hotových her, jejichž herní světy mohou dosahovat skutečně obřích rozměrů – v tomto případě si můžete napsat třeba docela slušné závody

Ke všemu budete potřebovat buď herní konzoli Xbox, nebo Windows s .NET Frameworkem 3.5 a XNA Frameworkem. Hotové výtvory se sdílí na webu a stejně tak vy si můžete vyzkoušet a upravit hry svých kolegů programátorů.

Kodu Game Lab je zdarma
Najdete ho na stránkách Microsoft FUSE Labs

Diskuze (43) Další článek: Apple koupil doménu iCloud, zaplatil za ní 4,5 milionu dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,