Nálož Lenova: OLED v notebooku, nové ThinkPady a jiné hračky [CES]

  • Lenovo začalo vsázet na značku X1, kterou rozšířilo do dalších kategorií
  • Konvertibilní ultrabook vybavilo displejem typu OLED
  • Vedle notebooků představilo i monitory a periferie

Lenovo vstoupilo do nového roku opravdu impozantně, předvedlo nové modely řady ThinkPad, znatelně rozšířilo stroje s označením X1 a přidalo monitory, All-in-one a k tomu kopec příslušenství. Z novinek pak vyčnívá zejména Lenovo X1 Tablet, který bude konkurovat Surfacu od Microsoftu a věnovali jsme se mu v samostatném článku.

X1 Carbon: pracovní stroj s bezdrátovým dokem

Značku Lenovo X1 jsme měli spojenou především s výkonným ultrabookem, to se nyní však mění. Lenovo tak totiž nově označuje kromě notebooku i tablety, desktop, monitor nebo konvertibilní ultrabook. Ve všech případech se jedná o pracovní high-end a Lenovo tím nahrazuje pošramocenou pověst značky ThinkPad.

Hlavním pilířem i nadále zůstává pracovní notebook Carbon X1 s displejem o úhlopříčce 14 palců s velmi tenkými rámečky. Lenovo použilo rozlišení 2 560 × 1 440, volitelně však bude možné pořídit i levnější model s tradičním Full HD. Displej má matný povrch, což je v případě byznysových modelů vítanou vlastností.

07_ThinkPad_X1_Carbon_HERO_SHOT_02_SKYPE_v04.png
Lenovo X1 Carbon - lehký byznysový notebook s matným displejem, snímačem pro Windows Hello a WiGig pro bezdrátový dok

Podle zvolené konfigurace bude notebook poháněn procesorem Intel poslední generace Skylake až do nejvýkonnějšího modelu Core i7. Lenovo bude nabízet maximálně 16 GB operační paměti a 1 TB interního úložiště SSD. O grafický výstup se u všech modelů bude starat integrované jádro HD 520. Kromě HDMI a mini Display Portu bude X1 Carbon vybaven trojicí konektorů USB 3.0, chybět navíc nebude ani slot na microSD.

carbon.pngcarbon1.png

Největším překvapením je však nová dokovací stanice, kterou bude Lenovo k notebooku nabízet. Ta totiž bude plně bezdrátová a využívat bude technologii WiGig s přenosovou rychlostí na krátkou vzdálenost 4,6 Gb/s. K miniaturní krabičce půjde připojit monitor díky HDMI a mini Display Portu a další periferie pomocí USB 3.0 i USB 2.0. Nebude chybět ani běžný LAN konektor. Notebook se přitom k dokovací stanici bude připojovat automaticky – bude stačit jej položit poblíž na stůl. Dok bude dostupný jako volitelné příslušenství za 200 liber (asi 7 300 Kč).

carbon4.png
WiGig známe už dlouho a pro dokovací stanici jej používá třeba Dell, ve větším měřítku se však stále nerozšířil. Snad se to povede Lenovu

Samotný notebook se začne prodávat v únoru a ceny budou začínat na hodnotě 1 300 dolarů. U nás tedy můžeme počítat s nejlevnější konfigurací za nějakých 40 000 korun.

X1 Yoga: OLED poprvé v notebooku

Ani konvertibilní ultraboky Yoga nejsou žádnou novinkou. I přesto však právě oznámený model překvapí, především displejem.

V základu se jedná o čtrnáctipalcový stroj s možností displej přetočit o 360 stupňů a používat jej jako tablet. Podobně jako u předchozího Carbonu budou dostupné i konfigurace s procesory Intel Core i7 z rodiny Skylake-U, SSD s maximální kapacitou 1 TB a 16 GB operační paměti.

yoga.png
Yoga jak ji známe - lze používat v režimu notebooku i s přetoučenou klávesnicí jako tablet

Nebudou chybět konektory HDMI, mini Display Port, USB 3.0, LTE modem ani dokovací stanice s WiGig. Pro přihlašování pomocí Windows Hello bude možno použít čtečku otisků prstů. Hmotnost notebooku se zastavila na příjemné hodnotě 1,27 kg.

Novinky už jsme si krátce vyzkoušeli, podívejte se na OLED a schovávající se klávesnici v praxi:

V těle je ukrytý aktivní stylus, který se přímo v notebooku nabíjí. Nízkou klávesnici, která je přizpůsobená pohodlnějšímu držení při přetočení, doplňuje velký trackpad i trackpoint.

Tím velkým překvapením je použitá technologie displeje – vedle běžného panelu IPS totiž bude totiž možné zvolit i OLED. Konečně jsme se tak dočkali okamžiku, kdy se tyto displeje začínají ze smartphonů přesouvat na větší úhlopříčky notebooků. Rozlišení displeje bude 2 560 × 1 440 bodů a vedle vynikajících pozorovacích úhlů nabídne i vyšší kontrast a další obrazové vlastnosti jako je širší gamut.

yoga1.pngyoga2.png
Lákadlem Yogy bude OLED displej. Na ten si však budeme muset nějakou dobu počkat a také si za něj připlatit

Nejlevnější model s panelem typu IPS a rozlišením Full HD se začne prodávat tento měsíc za cenu 1 499 dolarů. Stroje s displeji OLED potom budou dostupné od dubna, cenu zatím neznáme.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,