NailO: bezdrátový touchpad přímo na vašem nehtu

Ovládání moderních zařízení se velkou měrou překlopilo do dotyku. S novým typem snímače NailO, který se umístí na nehet palce, se už nepotřebujete zařízení dotýkat.

Mobilní telefony a tablety přinesly obrovské rozšíření dotykového ovládání mezi populaci. V minulosti to byly například jen touchpady v noteboocích, které využívaly tento způsob ovládání.

S příchodem chytrých hodinek, které mají malý displej, ale nastává trochu problém. Při interakci je prst vzhledem k displeji tak velký, že dochází k zakrytí takřka celé viditelné plochy.

Apple se to pokusil vyřešit pomocí digitálního kolečka na straně, skrze který lze dělat přibližování a oddalování, posouvání obsahu a další funkce. Inženýři z MIT Media Laboratory ale vymysleli mnohem zajímavější ovládání.

NailO: miniaturní touchpad stále na sobě

NailO je takový malý touchpad, který obsahuje i veškerou potřebnou elektroniku, baterii a bezdrátový systém. Velikost je přizpůsobená pro umístění přímo na nehtu palce u ruky.

 2015-04-18 v 11.48.49.jpg
Složení NailO

Díky tomu lze také velmi snadno ovládat dotykovou plošku ukazováčkem, pomocí kterého můžete jednoduše přejíždět po nehtu palce. NailO funguje zjednodušeně jako bezdrátový touchpad pro jakékoli kompatibilní zařízení. S mobilním telefonem, tabletem, notebookem a dalšími přístroji ho lze spojit pomocí technologie Bluetooth.

 2015-04-18 v 11.51.52.jpg
NailO může sloužit i jako módní doplněk

Konstrukce zařízení obsahuje kromě kapacitního snímače a baterie dohromady ještě tři čipy sloužící jako řadič, Bluetooth systém a zpracování dotykové plochy. Vzhledem k velmi tenkým a malým rozměrům bylo nutné použít opravdu supertenkou baterii (0,5 mm) a to znamená i nízkou výdrž. I když mají použité čipy nízkou spotřebu, v současné verzi dochází k automatickému vypínání když se nepoužívá.

Když nemůžete používat ruce

NailO se samozřejmě nejvíce hodí při činnostech, kdy máte obě ruce plné nebo je nemůžete používat pro ovládání klávesnice, dotykového displeje a podobně. Pouhé posouvání ukazováčkem je rychlé, pohodlné a nebrání pokračování stávající činnosti.

A protože každý jsme unikátní, počítá se i s vyměnitelnou horní vrstvou, kterou si tak může každý navrhnout podle potřeby a vkusu. Zkrátka jako takový funkční módní doplněk.

Precizní snímání, ale na psaní to není

Jak je vidět na videu, i na tak malé ploše lze poměrně přesně ovládat a snímat pohyb prstu. Hlavní použití NailO je ale pochopitelně třeba pro posouvání obrazu, asi nejčastější úkon na dotykových zařízeních.

MIT-Thumbnail-Trackpad-01.jpg
I na malé dotykové plošce lze ovládat se slušnou přesností

Zůstává tak otázkou, zda tento koncept může na trhu reálně uspět, alespoň v nějaké podobě. Jak se vyjádřil Steve Hodges, který šéfuje vývoji senzorového výzkumu v Microsoftu, klávesnice a myši v brzké době jen tak nezmizí. Stále je ale prostor u nových typů zařízení jako jsou chytré hodinky a podobně, u starších zařízení pak jde o případy, kdy nelze používat obě ruce.

Typickým příkladem ideálního zařízení by tak mohla být budoucí forma zobrazovací čočky, takové pokročilejší miniaturní Google Glass. Ovládání rukou u hlavy není vůbec ergonomické a NailO by tak bylo ideální řešení. Takže možná se s podobným systémem ovládání setkáme v budoucnu u dalších forem elektroniky na tělo.

Diskuze (12) Další článek: Skype je připraven i do firem, nahradí tam Lync

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,