Windows 11

Nahoře a s malými ikonami. Taskbar11 upraví hlavní panel ve Windows 11

Zásadním problémem Windows 11 je odebrání některých základních možností nastavení, na která jsme byli zvyklí a jejichž zmizení není dostatečně dobře zdůvodnitelné. Postupně vznikají nástroje třetích stran, které se snaží problémy nového operačního systému napravit. Dnes se podíváme na Taskbar11, který se snaží zrekonstruovat hlavní panel.

Rovnou si řekněme, že nástroj nedokáže vyřešit všechny jeho nedostatky. Ani zdaleka. Otevírá aspoň prostor pro přesouvání hlavního panelu. Jedenáctky ho trvale ukotvily ve spodní části obrazovky, Taskbar11 ho umístí do horní části obrazovky. Na širokoúhlých obrazovkách by někteří ocenili především vertikální ukotvení, musí ho ale oželet.

Malý velký hlavní panel

Microsoft se rozhodl, že hlavní panel teď bude mít jednu velikost, která díky určité dynamičnosti ikon od dob Windows 7 vychází jako dobrý kompromis. Pokud bažíte po menších ikonách, Jedenáctky vám oproti předchůdcům vstříc nevyjdou. Zde Taskbar11 nabízené možnosti povyšuje nad zažité standardy, protože panel nejen zmenšíte na rozměry známé z předchozích řad Windows, v případě zájmu ho oproti normě naopak zvětšíte.

taskbar11_01.jpgTaskbar11 upravuje nastavení registru. Docílí tím dílčích a snadných změn, hlavní panel ale přiznává, že na některé jednoduše není připravený

Výsledek nicméně nelícuje. Je vidět, že nástroj pouze jednoduchým způsobem upravuje registr na hodnoty, na které hlavní panel ve Windows 11 není připravený. Když si zvolíte nejmenší rozměry, neskryje se datum, protože hlavní panel s tím nepočítá. Dojde tak k posunu přidružených systémových tlačítek, které jsou vycentrované ve vztahu k pozici hodin a data, nikoli vůči liště.

Poslední vydání Taskbar11 přidává možnosti pro počítače s více obrazovkami. Můžete tak hlavní panel přinutit, aby byl ve stejné pozici na všech zobrazovacích zařízeních. Aktuálně nemám prostor, abych přídavek vyzkoušel.

Ještě je co zlepšovat

Nad rámec popsaných funkcí nástroj už jen kopíruje předvolby ovlivňující hlavní panel tak, jak je najdete přímo ve Windows 11, tj. nastavíte pozici připnutých a aktivních ikon, přidáte či odeberete některá tlačítka z oznamovací oblasti a samozřejmě také z prostoru vedle tlačítka Start, kde se mohou nachomýtnout vyhledávání, Teams atd.

taskbar11_05.jpgNa levou či pravou stranu obrazovky hlavní panel nepřipnete

Seskupení možností nastavení na jednom místě považuji za chvályhodné, jenže nové možnosti jsou v menšině. Poměrně se postupně zlepšuje a bude dobré sledovat, čeho se v budoucnu Taskbaru11 podaří dosáhnout.

Zatím platí, že rozšiřuje podobu hlavního panelu, jedná se však o značně omezené rozšíření. Především nedokáže vyřešit zásadní problém s tím, že na panel nelze přesouvat soubory nebo ikony stejně jako dřív. Kdybyste o nástroj přesto měli zájem, najdete ho bezplatně na Githubu. Neinstaluje se, pouze ho rozbalte do nějaké složky a přímo spusťte.

Zdroje: Taskbar11 via gHacks Tech News

Diskuze (20) Další článek: SpaceX u nového Crew Dragonu upravila toaletu. Chce předejít dalším problémům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,