Elektromobily | Tesla Motors | Cestování

Nadšenec přestavěl Teslu Model S na obytný vůz. Chce překonat světový rekord

Ve středu 17. dubna proběhne v americkém Michiganu akce na podporu elektrických a hybridních automobilů. Jedním z exponátů má být i Tesla Model S, kterou cestovatel a podnikatel Travis Rabenberg přestavěl na obytný vůz.

V tuto chvíli nejsou známy žádné další podrobnosti o tomto nesporně kuriózním vozidle. Rabenberg zatím vydal pouze dva ilustrační obrázky, vygenerované počítačem, zatímco na reálné snímky si patrně budeme muset počkat až do příštího týdne.

Tesla s batohem

Z obrázků je zřejmé, že původní Tesla prošla poměrně radikální úpravou. Nejvíce očividnou změnou je obytná karavanová nástavba, která prakticky úplně nahradila zadní část původně líbivého sedanu. Horní část je zjevně vyklápěcí a funguje podobně jako stan. Rodokmen vozu s nulovými emisemi podtrhují rozměrné solární panely na střeše nástavby. Můžeme předpokládat, že slouží k napájení elektrické výbavy karavanu.

Tesla Model S s vyklopenou střechou
Tesla Model S s vyklopenou střechou

Dalším poměrně viditelným prvkem jsou kola z lehkých slitin, obutá do mohutných terénních pneumatik. Ta se, spolu se zvětšenou světlou výškou, budou hodit při překonávání překážek na nezpevněných komunikacích. Na střeše vozu je nainstalována rampa se čtyřmi (pravděpodobně LED) světlomety.

Travis Rabenberg neuvedl, kterou verzi Modelu S pro přestavbu použil. Je však takřka jisté, že karavanová nástavba zvýší hmotnost auta i odpor vzduchu. I tak ale konstruktér této kuriozity předpokládá, že vůz bude schopen dosáhnout rychlosti až 240 km/h a na jedno nabití ujede až 320 kilometrů, což by byl působivý úspěch.

Pokus o rekord

Pokud právě přemýšlíte o tom, proč někdo přestavoval luxusní elektrický sedan na obytný vůz, vězte, že jedním z cílů je snaha o světový rekord. Podle prohlášení Rabenberg doufá, že se mu podaří překonat rychlostní rekord, dosažený elektrickým karavanem.

Díky deklarované rychlosti 240 km/h by překonání rekordu v segmentu elektrických karavanů nemělo být zásadním problémem. Je dokonce možné, že se toto auto stane absolutně nejrychlejším karavanem bez ohledu na typ hnacího ústrojí. Aktuální rekord drží od roku 2014 Simon Robins, který dle Guinnessovy knihy rekordů dosáhl rychlosti 227,35 km/h. Zatím však není nic známo o tom, kde nebo kdy se pokus uskuteční.

Rabenbergův elektrický obytný vůz je zatím stále ve fázi prototypu. Až bude kompletní, vydá se s ním jeho autor na výlet po zatím nespecifikované trase z Anglie do Dubaje, kde povede přehlídku elektromobilů na světové výstavě Expo 2020. Řidiče a majitele tak čeká nejméně 7200 kilometrů a zhruba 71 hodin jízdy, během kterých alespoň nebude muset řešit, kde přespat.

Diskuze (8) Další článek: AMD má čtyři nové mobilní procesory Ryzen s integrovanými grafikami 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,