Windows | Windows 10 | May 2019 Update

Nabídku Start ve Windows 10 čeká s květnovou aktualizací zrychlení a vylepšení

Velká květnová aktualizace Windows 10 je doslova za rohem a Microsoft postupně prozrazuje novinky, které sestavení s číslem 1903 přinese. Jedním z mnoha míst, kde se mají odehrát změny, je opět i nabídka Start. Vylepšení sice nebudou tak podstatná jako v počátečních aktualizacích, nicméně uživatelé se mohou těšit na vyšší výkon a lepší „uživatelskou zkušenost“.

Inovovaný, čistší vzhled nabídky Start bude k dispozici na nových zařízeních, nových instalacích operačního systému a v nově založených uživatelských účtech. Na první pohled má tento ovládací prvek zaujmout elegantnějším designem, jedním sloupcem a menším počtem dlaždic.

Více funkcí a větší rychlost

Kromě vizuálních změn se vývojáři zaměřili také na fungování nabídky Start. Ta by nyní měla být svižnější a plynulejší – květnová aktualizace konkrétně slibuje její „vyšší výkon“. Cílem této snahy je poskytnout uživateli místo, kde může rychle začít svou práci či zábavu.

Samotné uživatelské rozhraní se zásadně nezmění, přibude však jedna často požadovaná funkce: možnost odepnout ze Startu složku nebo skupinu dlaždic. Aktualizace tedy dovolí rychleji konfigurovat dlaždice tím, že umožní odepnout najednou všechny dlaždice, které jsou ve skupině.

Windows 10 May 2019 Update také Microsoft zdvojnásobí počet předinstalovaných aplikací, které lze odebrat. To znamená, že bude stačit otevřít nabídku Start, přejít do seznamu všech aplikací, klepnout pravým tlačítkem myši na předinstalovaný program a odinstalovat ho.

Nabídka start jako samostatný proces

Změny se odehrají v levém navigačním panelu nabídky Start (tj. tam, kde mimo jiné sídli tlačítko pro vypnutí). Zde dojde k vizuální proměně, která se ponese v duchu aktuálního designového trendu, označovaného jako Fluent Design. Pokud zastavíte kurzorem myši nad některým z tlačítek, dojde k jeho rozšíření, což má usnadnit pochopení funkce jednotlivých ikon.

Další novinkou bude oranžový indikátor na tlačítku pro vypnutí. Ten se bude zobrazovat, pokud na instalaci čeká aktualizace, která ke svému dokončení vyžaduje restartování počítače.

Aktualizace také vytvoří pro nabídku Start samostatný proces StartMenuExperienceHost, což by mělo mít citelný dopad na celkovou spolehlivost. V dřívějších verzích Windows 10 byl Start součástí prostředí, což v některých případech ovlivnilo jeho výkon. Díky vlastnímu procesu by se nabídka Start měla otevírat výrazně rychleji.

Diskuze (74) Další článek: Výbuch zaparkované Tesly Model S zachytila kamera. Výrobce vyslal vyšetřovací tým

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,