Na Ulož.to se rozmohl malware, který krade výkon počítačům

Mohlo by vás zajímat:

Avast upozornil, že se na oblíbeném úložišti Ulož.to rozšířil škodlivý software zneužívající výkonu napadených počítačů k tzv. dolování bitcoinů. Bitcoin je virtuální internetová měna, která se získává z výpočetně náročných algoritmů. Postupu získávání nových bitcoinů se říká dolování a obnáší to velmi náročné výpočty, ke kterým se využívá výkonných počítačů. Výkon lze zajistit i zapojením více počítačů do systému distribuovaných výpočtů a právě toho využívá software, na který upozorňuje Avast.

Uloz to.png Uloz to 2.png
Autor dal svůj software na Ulož.to v mnoha kopiích a dal si zjevně práci i s pozitivním hodnocením • ta reálná hodnocení už ale odhalují pravdu

Škodlivý software je skrytý pod různými názvy souborů, vždy se jedná o spustitelné soubory typu .exe a zpravidla se jedná o fiktivní lokalizační balíčky pro počeštění her. Po stažení a spuštění se však zavede program, který využije napadený počítač k distribuovanému dolování bitcoinů. Počítač tak bude stále vytěžován a autorovi softwaru bude nepřímo vydělávat peníze.

Avast či jiné antivirové programy software identifikují jako VBS:FlufferMiner-A a umí jej zcela odstranit. Software je to naštěstí docela triviální, tak je celkem snadné i manuální odstranění, návod najdete zde.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze (86) Další článek: V Anglii připravují zákaz Google Glass při řízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,