Wi-Fi | Router | Síť

Na trh přicházejí první čtyřpásmové Wi-Fi routery. Ceny vás uzemní

Veletrh CES nepřinesl jen novou matoucí verzi Wi-Fi, ale také další generaci nejvýkonnějších routerů. Po třípásmových totiž dorazí první čtyřpásmové. I když přesněji řečeno jde o třípásmové s podporou čtyř rádiových signálů.

Jejich spojující vlastností je dostupnost Wi-Fi 6E, rozumí si tedy se spektry 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz. Dvě souběžná rádia mohou běžet jen na frekvencích 5 GHz. Novinky představily společnosti Asus, TP-Link a Netgear. Všechny počítají především s tím, že jedno 5GHz spojení poslouží jako páteřní linka mezi hlavní jednotkou a satelity, takže zbylá tři rádia už poslouží pro připojení mobilů, notebooků a další elektroniky.

Prvním Wi-Fi routerem je Asus ROG Rapture GT-AXE16000 s celkovou bezdrátovou propustností až 16 Gb/s, dvěma 10Gb/s ethernety, jedním 2,5Gb/s a čtyřmi 1Gb/s. U Asusu je už samozřejmostí technologie AiMesh, takže ROG Rapture může být centrálním uzlem meshové sítě a se satelity bude komunikovat vyhrazeným 5GHz rádiem. Novinka se začne prodávat brzy za 650 dolarů (17 000 Kč s DPH).

Alternativou je TP-Link Archer AXE300 se stejnou propustností i ethernetovou výbavou a obdobnou technologií Easy Mesh. Čínský výrobce navíc slibuje, že novinka zvládne přes 350 současně připojených zařízení.

Netgear zatím nemá samostatné Wi-Fi routery, ale rovnou prodává meshový systém Orbi RBKE963 s hlavní jednotkou a dvěma satelity za 1500 dolarů (39 000 Kč s DPH). Celková propustnost je „jen“ 11 Gb/s. Satelity mají tři gigabitové ethernety a jeden 2,5Gb/s. Centrální jednotka navíc disponuje ještě jedním 10Gb/s.

Diskuze (13) Další článek: Spotify HiFi je téměř rok po oznámení pořád v nedohlednu. Firma neví, kdy ho uvede

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,