Na poslední chvíli: sedmero hraček pro USB

Je asi poslední příležitost vybrat na Vánoce něco z produktů na skladě a uzavřít objednávky. Potrápili jsme sedm USB hraček.
Kapitoly článku

DaskAshTray: popelník s klimatizací

DarkAshTray se ze všeho nejvíc podobá automobilu s nadčasovou karosérií nepodléhající módním vlivům. Automobil navenek vypadá jako čtyřmístný, uvnitř jsou ale pro „nastartované“ cigarety jen tři místa. Čtveřice kol je jen pro okrasu, jelikož se netočí. Ani význam registrační značky SA•168 se nám rozlousknout nepodařilo.

auto_DSC02485.jpg auto_DSC02486.jpg auto_DSC02487.jpg

Maximální kapacita popelníků je asi šedesát vajglů – při tomto množství ale již není možné přiklopit horní kryt. Pokud vás termín vajgl uráží, domyslete si místo něj třeba výraz cigaretový nedopalek – pro to, co obvykle zůstává v popelníku, je to ale příliš vznešený termín. S třiceti vajgly se vám s trochou násilí ještě podaří kryt zavřít. Obsah popelníku lze jednoduše přemístit do koše.

auto_DSC02494.jpg auto_DSC02493.jpg auto_DSC02478.jpg

Motor automobilu se spouští automaticky s odklopením víka. Tedy motor – nedokážeme říci, byla-li to vada testovaného kusu, nebo záměr výrobce, ale 62mm rotor ventilátoru ve víku osazený na klasický elektromotorek známý z hraček, který toho nemá s těmi tichými počítačovými moc společného, svým rachtáním nepřipomínal nic jiného, než vychrochtaný setrvačník, tedy útroby většiny autíček z dob minulých.

Nenechte se zmást dvojicí červených LEDek v mistě světlometů, které se rozsvítí při otevření popelníku – dle tvaru má jít o předek vozu a jejich barva tedy není na místě.

 auto_DSC02491.jpg  auto_DSC02495.jpg popelnik_svetla.jpg


 

Málokdo by asi čekal, že bude taková jednoduchá hračka fungovat dokonale. Silný pach kouře milimetrový filtr a malý ventilátor samozřejmě nedokáže eliminovat. Některé zdroje praví, že tenký černý molitan coby filtr před ventilátorem obsahuje uhlík a podílí se na zachytávání části zápachu. Soudě dle odéru, který bylo z filtru cítit po pár minutách užívání, něco málo určitě zachytil. Další úlevu pocítíte díky tomu, že celkem účinně odsává kouř z odložených cigaret a posílá jej směrem od vás.

Kdyby bylo ale konečné řešení kuřácké otázky takto jednoduché, nebylo by zapotřebí nařízení, kterými nás zásobuje Evropská unie. Pokud ale nemůžete dotyčného vykázat ven s odkazem na to, že by cigareta mohla spustit požární alarm, bude tento popelník takovou malou úlevou pro vaše nozdry.

auto_DSC02507.jpg auto_DSC02509.jpg
auto_DSC02510.jpg auto_DSC02508.jpg

Na rozdíl od ostatních prezentovaných USB hraček je možné napájení popelníku využít dvojice tužkových baterií. Jeho funkce tedy není závislá na blízké přítomnosti USB portu. Na popelník si nachystejte necelých dvěstě čtyřicet korun.

auto_DSC02489.jpg

Acutake DarkCleaner 1: požírač smetí

Víte, kde najdete nejvíce bacilů, roztočů a plísní? Na vaší klávesnici. Ale s novým vysavačem Acutake DarkCleaner to už nebude váš problém. Díky tomu, že se napájí pomocí USB konektoru, nemusíte lézt pod stůl a hledat zásuvku, stačí jej zapojit do USB konektoru na čelní stěně počítače a je bleskurychle připravený. Miniaturní vysavač Acutake DarkCleaner 1 je díky nízkým nárokům na napájení ekonomický – má spotřebu kolem pouhých dvou wattů. Dokáže fungovat ve dvou režimech – úsporném, který postačí na slabší nečistoty a turbo režimu, který si poradí i s větším smetím. Je velmi skladný – vejde se do tašky notebooku, do šuplíku, či do kapsy a můžete si jej brát všude s sebou. Při práci si posvítí i do temných koutů, takže vám neunikne jediné smítečko. Speciální šňůra prostá všech složitých mechanismů a navijáků, které se často kazí, má v základní délce pouhých třicet centimetrů, nebude tedy nikde překážet. V případě potřeby se ale dokáže natáhnout na trojnásobek této délky.

S novým Acutake DarkCleaner 1 můžete zahodit zbytečné a drahé papírové sáčky – minivysavač stačí otevřít nad každým košem, smetí jednoduše vyklepete a vše je připraveno k opětovnému použití. Díky speciálnímu třípolohovému přepínači může posloužit i jako baterka. Navíc dostanete zdarma dva speciální nástavce – s prvním se dostanete do každé skulinky, druhý díky řadě štětinek uvolní odolnou špínu, kterou trojice trubiček bleskurychle silou malého turbomotoru vysaje…

Tak nějak by tato další miniatura do USB možná vypadala v teleshoppingu. Že to ve skutečnosti nebude tak růžové už z elementárních znalostí přírodních zákonů asi vytušíte. V místech, jako jsou zákoutí pár centimetrů vzdálená hubici vysavače, či kde je usazený prach odolávající opakovanému přejíždění hadicí či lehce mazlavá hmota, kterou najdete v leckteré klávesnici, tedy všude tam, kde neslaví úspěchy běžná 1300W obluda, sotva něco zmůže takový drobeček do USB – byť vás může někdo přesvědčovat, že je to zařízení ideální na úklid klávesnice.

vysavac_DSC02593.jpg vysavac_DSC02595.jpg vysavac_DSC02597.jpg 
 

Hubice s kartáčkem zachytí na štětinách mnohonásobně více prachu, než vysaje pomocí trojice vzdálených hadiček. O něco větší úspěchy budete slavit s druhým nástavcem, jehož stěžejní část tvoří široká smršťovací bužírka (soudě dle povahy materiálu a důvěrně známého potisku z obdobných produktů). Díky ní se dostanete do užších prostor, musíte si ale dávat pozor, abyste ji příliš nezmáčkli, jinak se stěny slepí a nevysajete nic.

Vysavač v „turborežimu“ zvládá volně ležící drobky, ústřižky, smítka, dokonce si poradí i s chuchvalci, které se usazují v místech prachových filtrů před ventilátorem – a určitě je úklid zábavnější, než se s tím sbírat ručně. Ale na generálku klávesnice či počítače to není.

Asi už jste nějaký vysavač na baterky viděli a tušíte, jak funguje. Uvnitř těla je miniaturní radiální ventilátor. Na konci malého zásobníku je prachový filtr, který brání nečistotám cestovat dál. Vysavač se otevírá pootočením přední části, smetí stačí vyklepat. Občas bude stát za to přetáhnout filtr větším bráškou.

vysavac_DSC02598.jpg vysavac_DSC02599.jpg

Ta malá věc na bříšku, díky které vypadá vysavač z profilu jako sameček, je bílá ledka, která se rozsvítí při přepnutí vypínače do první polohy. Ve druhé poloze se spustí i malý motorek. Pokud se tedy občas hrabete v počítači za chodu, může v nouzi posloužit jako baterka.

 vysavac_DSC02596.jpg

Za sto padesát korun dostanete univerzální dárek, který pobaví, občas se hodí a většinu lidí neurazí.

Za zapůjčení produktů do testu děkujeme společnosti TN Trade, s. r. o.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,