Ukrajinci staví druhou Mriju. Ředitel Antonova prohlásil, že třetina už je hotová

Eugene Gavrylov, generální ředitel společnosti Antonov, se zúčastnil vernisáže výstavy fotografií trosek zničeného letounu An-225 Mrija na letišti v Lipsku/Halle (právě tam často hostovala Mrija). V proslovu řekl jednu velmi překvapivou věc: společnost Antonov staví druhý exemplář An-225.

Gavrylov řekl, že předpokládá náklady ve výši 500 milionů eur (více než 12 miliard korun), že letadlo už je ze 30 % hotové a vzniká na tajném místě. Společnost Antonov informace později korigovala v tom smyslu, že shromáždila asi 30 % potřebných dílů, zahájila projekční práce a o konečné částce je zatím předčasné hovořit. „Podrobnější informace o stavbě nové Mriji zveřejníme po vítězství Ukrajiny v ruské válce,“ stojí na konci prohlášení.

Předpokládá se, že část dílů bude použita z nedokončeného druhého exempláře, který začal Antonov stavět v 90. letech. Další část dílů přece jen poskytne rozstřílená a požárem poničená Mrija (tři motory, podvozek a část ocasních ploch). Nejvíce dílů však bude nutné znovu vyrobit.

Klepněte pro větší obrázek
Eugene Gavrylov, generální ředitel společnosti Antonov (druhý zleva), na veletrhu SAHA EXPO 2022.

Zmíněným „tajným místem stavby“ není Lipsko/Halle, kde Antonov prozatímně sídlí. Letiště však stavbu podpoří prodejem zboží, které Mriju připomíná (modely, obrázky a další merchandising), zavázalo se pomoci s financováním a poskytnout nové Mrije domovské zázemí. O obnovu Mriji se v minulosti zajímal také britský miliardář Richard Branson, státní podnik Antonov také vyhlásil veřejnou sbírku. Odborníci hned na jaře odhadovali náklady na stavbu nové An-255 na tři miliardy eur.

Zdroje: Bild.de, RBC.ua

Diskuze (179) Další článek: Meta musí šetřit a propustí 11 tisíc lidí. Zuckerberg měl velké oči

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,