Notebooky | Procesory | AMD

Na internetu se objevil notebook Acer Aspire s dosud nepředstaveným procesorem Ryzen 7 5700U

AMD zatím představilo pouze desktopové procesory Ryzen 5000 s novou architekturou Zen 3, ale kdy se dočkáme i mobilních variant, zatím nebylo jasné. Nyní se na internetu objevil notebook od Aceru, který je vybaven mobilním čipem nové generace právě od AMD.

Amazon zařadil do nabídky notebook Acer Aspire 5 A515 s přesným kódovým označením A515-45-R2J2, který je dle specifikací vybaven mobilním procesorem AMD Ryzen 5 5700U. Problém ale je, že stále nevíme, o jakou architekturu půjde.

Již dříve se totiž objevily spekulace, že AMD bude u mobilní řady procesorů Ryzen 5000 používat dvě různé architektury, podobně jako to dělá Intel u některých mobilních čipů. Může tak jít o novou architekturu Cezanne postavenou na Zen 3, ale také jen o Lucienne, což má být Zen 2 refresh. AMD Ryzen 5 5700U má 8 jader s podporou SMT (zpracování až 16 vláken najednou).

Samotný notebook patří do kategorie ultrapřenosných modelů s úhlopříčkou 15,6 palců a rozlišením Full HD (IPS), 8 GB paměti, 512GB SSD a standardní výbavou i s USB-C.

Je jasné, že uvedení mobilních Ryzenů nové generace je na spadnutí, takže se dočkáme například už v lednu na CESu.

Prezentace procesorů AMD Ryzen 5000

Diskuze (4) Další článek: Co všechno víme o čipu Apple M1, noční můře Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,