Mýty a fakta o Windows Phone 7

Nový mobilní operační systém Windows Phone 7 je zcela odlišný od svého předchůdce Windows Mobile. Rojí se proto kolem něj řada otázek a mýtů, které uvedeme na pravou míru.

Na podzim roku 2010 uvedl Microsoft na trh nový operační systém pro mobilní telefony – Windows Phone 7. Tento systém je a současně není následníkem jeho předchůdce Windows Mobile 6. Windows Phone 7 vycházejí částečně technologicky z Windows Mobile 6, ale prošly dramatickými změnami ve své architektuře, takže toho již moc společného s Windows Mobile 6 nemají, natož v těch pro uživatele viditelných částech. Před příchodem Windows Phone 7 se intenzivně pracovalo na Windows Mobile 7, ale jednoho dne padlo rázné rozhodnutí, jejich vývoj byl ukončen a započaly práce na Windows Phone 7. Důvod byl pravděpodobně ten, že připravované Windows Mobile 7 nebyly ve své době již dostatečně revoluční a bylo jednodušší mobilní platformu zbudovat zcela znovu a zohlednit nové trendy a principy, které se ve Windows Phone 7 objevují.

Co je tedy základem Windows Phone 7?

Windows Phone 7 jsou technologicky postaveny na specifické verzi Windows Embedded Compact 7, které však v době uvedení Windows Phone 7 nebyly ještě zcela dokončeny a kvůli termínu uvedení Windows Phone byla použita stabilní verze Windows Embedded Compact 7, která nedosahovala kompletní RTM funkcionality. Podstatný je však fakt, že základem Windows Phone 7 je kvalitní a moderní operační systém, který je schopen využít pontenciálu soudobého i budoucího hardwaru, což bohužel u předchozí verze ne vždy platilo.

Proč, když Windows Phone 7 obsahují plnohodnotný OS, běžní uživatelé k němu nemají kompletní přístup jako u minulé verze?

Microsoft se rozhodl u Windows Phone 7 použít v praxi vyzkoušený designerský jazyk Metro, který byl poprvé použit v rámci Windows Media Center a prošel si svým postupným vývojem. Zajímavé je zmínit multimediální přehrávač Zune HD, který poprvé prezentoval Metro v prostředí mobilního zařízení. Pamatuji si na chvíli, kdy jsem Zune HD (bohužel dostupný jen v USA) držel poprvé v ruce a zanechalo to na mě velmi silný dojem, neboť jsem byl zvyklý na své Windows Mobile 6 a nestačil jsem se divit, že Microsoft vyrábí tak úžasně rychlé, přehledné a optimalizované dotekové mobilní zařízení. Kdyby Zune HD uměl telefonovat, byl by tenkrát pro mě jasná volba a vzhledem k tomu, že se nad mým „Zuníkem“ rozplýval každý, kdo si jej půjčil, nebyl jsem pravděpodobně sám, kdo by chtěl takový i telefon.

 img01.jpg

Obrázek 1: Zune HD

Co mě na Zune HD vlastně nejvíc zaujalo? Přesně to, co mám rád i na Windows Phone 7 neboť tyto vlastnosti přímo vychází z jazyka Metro.

Metro je orientované na uživatele – znamená to, že na počátku se vybere skupina uživatelů, zjistí se, k čemu by daný produkt chtěli používat, sestaví se typické scénáře použití a pak přijde ta klíčová část – prostředí se optimalizuje tak, aby uživatel svého cíle dosáhl co nejjednodušší, nejpřímočařejší a nejrychlejší cestou. Dojde tedy k tomu, že se při návrhu uživatelského prostředí odstraní to, co uživatel nepotřebuje a zůstanou jen pro uživatele klíčové informace a funkcionalita.

Microsoft tímto způsobem sestavil pro Windows Phone 7 velice kvalitní uživatelské prostředí, které je však veřejností ne vždy vlídně přijímáno – většinou však neprávem.

Dostávám se ale k odpovědi na úvodní otázku, proč se nedostaneme hlouběji do systému? Proč musíme být omezeni jen na uživatelské rozhraní, které nám poskytl Microsoft?

Odpověď je docela jednoduchá, běžný uživatel, mezi které se zřejmě tedy řadím i já, chce rozbalit svůj telefon, za pár minut jej po prvním spuštění nakonfigurovat a jednoduše používat. Telefon je pracovní nástroj, komunikujeme přes něj, hrajeme na něm hry, posloucháme hudbu – na to vše nám bohatě stačí poskytnuté uživatelské rozhraní a nevidím jediný důvod, proč bych se jako uživatel potřeboval „rýpat“ v registrech nebo si své zařízení upravovat do jiné podoby, než jak jej zamýšlel Microsoft.

Toto chování systému také chrání běžného uživatele před tím, aby si omylem neodborným zásahem něco špatně nepřekonfiguroval a zařízení mu nezačalo zlobit a dělat co nemá. Stejně tak vysoká míra izolace instalovaných aplikací nás ochrání od toho, že nešikovně napsaná aplikace nepoškodí konfiguraci samotného systému, což naopak u Windows Mobile 6 šlo velice jednoduše.

Proč je uživatelské rozhraní tak strohé a plýtvá se v něm místem?

Protože v jednoduchosti je krása. Jedno z pravidel designerského jazyka Metro říká, že obsah by měl mít prostor, aby vyniknul a současně, že největší dekorací uživatelského rozhraní by měl být právě obsah. Uživatelské rozhraní Metro je postaveno na práci s obsahem, kdy se oslavuje krása typografie a nedílnou součást tvoří práce se symboly. Je to poněkud odlišný přístup, protože když se podíváte na ostatní konkurenční platformy, tak všechny vypadají stejně, například samá průhlednost, odlesky a pseudo 3D grafika.

Pokud budete pro Windows Phone 7 navrhovat aplikace, doporučuji Vám, aby jste se drželi stejného pravidla, nesnažte se vytvářet obsahově přeplácané obrazovky, raději obsah rozdělte pomocí ovládacího prvku pivot na víc záložek s nějakým logickým dělením, stejně jako je to řešeno v samotném systému.

Stejně důležité je potom i provázání samotného obsahu, kdy mě od vytočení hovoru osobě, jenž mi poslala email, dělí pouze 2 doteky – na jméno odesílatele a na tlačítko „volat“ a díky rychlosti systému to zvládnu velice rychle.

 img02.jpg

Obrázek 2: Prostředí Metro v rámci Windows Phone 7

Windows Phone si pořídím, až budou umět vše

Je tedy velice pravděpodobné, že si je nepořídíte nikdy, neboť vždy budou něco postrádat, stejně jako tomu je i u jiných mobilních platforem.

Často diskutovaným problémem je, že Windows Phone 7 neumí některé věci, které uměly Windows Mobile 6. Ano, je to pravda, ale myslím, že je víc věcí, které Windows Phone 7 umí navíc oproti Windows Mobile 6 než naopak. Windows Phone 7 v současné chvíli nepodporují například práci s úkoly, které by se synchronizovaly na váš Exchange server nebo třeba synchronizaci SMS, což byla velice příjemná novinka v Exchange 2010. Takových drobností by se našlo víc, ale podívejte se na to z pohledu tvůrců tohoto systému – kdyby měli implementovat systém, co umí vše, tak jej nikdy nevydají. Důležité je, že Windows Phone 7 obsahují fungující mechanizmus updatů a je v Microsoftu prioritou poskytovat uživatelům zdarma nové verze Windows Phone 7, kde se bude postupně objevovat další, uživateli žádaná funkcionalita.

Proces aktualizace je velice jednoduchý, telefon vás upozorní na novou aktualizaci a vy pouze zařízení připojíte k počítači s nainstalovaným Zune Software, který spustí průvodce aktualizací a za 10 minut máte v zařízení novou verzi operačního systému.

Můj telefon se aktualizoval již 3x a vše zatím proběhlo bez sebemenšího problému.

Pokud vám ve Windows Phone 7 chybí pár drobností, jako třeba mnou výše zmiňované, když si telefon koupíte už dnes, této funkcionality se pravděpodobně dočkáte na podzim, kdy bude uvolněna aktulizace přinášející českou lokalizaci a se kterou bude v České republice spuštěn i obchod s aplikacemi.

Označovat Windows Phone 7 za nedodělaný systém mi přijde jako urážka dobře odvedené práce, protože když se oprostíme od chybějící funkcionality, která bude přidána aktualizacemi, tak vše co je doposud implementováno, je implementováno kvalitně s ohledem na použitelnost, spolehlivost a rychlost. Windows Phone 7 jsou současně nejvíce testovaným operačním systémem, který Microsoft doposud uvedl.

Windows Phone 7 nepodporuje multitasking

Windows Phone 7 nepodporují multitasking pouze pro aplikace vytvořené v Silverlightu nebo XNA frameworku. Aplikace, které jsou součástí systému, multitasking běžně využívají. Nemusíte se tedy bát toho, že když si pustíte hudbu, tak po otevření jiné aplikace dojde k jejímu pozastavení.

Windows Embedded Compact 7 multitasking podporují v plném rozsahu, stejně jako Windows Phone 7. Microsoft se však moudře rozhodl neposkytnout multitasking vývojářům, nebo alespoň ne v podobě, jako tomu bylo dříve. Na Windows Mobile 6 jsem měl pravidelně problém, že při práci s telefonem mi aplikace většinou zbytečně běžely na pozadí, což nepříjemně brzdilo telefon a snižovalo výdrž baterie.

Microsoft se v rámci Windows Phone 7 rozhodl aplikovat mechanizmus uspávání aplikací, kdy je aplikace, kterou opustíte, za určitých okolností uspána a můžete se do ní vrátit pouhým stiskem tlačítka zpět. Takto můžete projít celý zásobník uspaných aplikací.

Jsou samozřejmě druhy aplikací, kde je jistá forma multitaskingu potřebná. Bez multitaskingu se neobejdete třeba při tvorbě aplikace na sledování pohybu, kdy potřebujete každou chvíli zjistit polohu a odeslat ji na server. Pro tyto případy Microsoft připravuje řešení v podobě speciálních agentů, které aplikace spustí a ony poběží na pozadí, přesto že daná aplikace bude uspaná.

Přijde mi to jako vhodný kompromis, který vyřeší většinu opodstatněných problémů týkajících se absence multitaskingu a současně neohrozí výkon systému a životnost baterie.

Aplikace lze instalovat jen přes oficiální Marketplace

Pokud nejste vývojář, který si za pomoci svého vývojářského účtu odemknul telefon, tak jediná cesta, jak do telefonu nahrát aplikaci je přes oficiální Marketplace, který bude v České republice spuštěn pro vývojáře zřejmě na začátku léta a pro běžné uživatele na podzim s uvedením aktualizace Mango.

Povinné použití Marketplace bylo zvoleno čistě pro dobro uživatelů, protože každá aplikace je před zveřejněním na Marketplace důkladně zkontrolována přímo Microsoftem, kdy se kontroluje, jestli aplikace splňuje podmínky pro její zveřejnění nebo netrpí závažnými výkonostními problémy. Cílem je tedy na Marketplace zveřejňovat pouze kvalitní aplikace, které jsou digitálně podsány Microsoftem.

Odemknutím telefonu přes vývojářský účet je telefon přepnut do režimu, kdy umožňuje spuštění i nepodepsaných aplikací a zařízení je tedy možné použít pro testování vyvíjené aplikace.

 img03.jpg

Obrázek 3: Prostředí aplikace Zune sloužící k synchronizaci obsahu do telefonu

Autor: David Gešvindr

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Diskuze (19) Další článek: Hlasujte pro mobilní aplikace roku 2011

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,