Google | Umělá inteligence | Hudba, filmy, seriály

Myslíte, že zpíváte jako Freddie Mercury? Webová aplikace FreddieMeter vás vyvede z omylu

Skladba Bohemian Rhapsody je jednou z nejznámějších rockových písní – například na YouTube má více než miliardu zhlédnutí. Dokázali byste ji ale zazpívat stejně, jako zpěvák britské skupiny Queen Freddie Mercury? Díky webové aplikaci FreddieMeter, vydané na počest prvního živého představení Bohemian Rhapsody před 44 lety, si to můžete vyzkoušet!

Na projektu spolupracoval Google s vydavatelstvím Universal Music Group. K vyhodnocování podobnosti pěveckého projevu s legendárním zpěvákem je nasazena umělá inteligence, jejímž úkolem je porovnání záznamu pořízeného mikrofonem s originální nahrávkou.

Zpíváte jako Freddie?

Software analyzuje záznam hlasu z hlediska jeho čistoty, zabarvení a melodie a srovnává ho s nahrávkou Freddieho Mercuryho. Výsledkem je hodnocení na stupnici od 0 do 100 bodů, jež má odrážet, nakolik se zpěv přibližuje jednomu z nejlegendárnějších zpěváků minulého století.

Podle Googlu používá FreddieMeter „nové modely strojového učení“ a byl vyškolen na izolovaných vokálech nazpívaných Mercurym i jeho napodobiteli. Analýza probíhá přímo na zařízení, což v praxi znamená, že nahrávky nejsou odesílány na žádný server.

Vyzkoušet svůj pěvecký projev můžete ve čtyřech skladbách – kromě již zmíněné „Bohemian Rhapsody“ jsou v nabídce neméně slavné písně „Don't Stop Me Now“, „Somebody to Love“ a „We Are The Champions“.

Jak to funguje?

Webová aplikace funguje na počítačích s mikrofonem a na mobilních zařízeních s operačním systémem Android a iOS. Stačí otevřít stránku freddiemeter.withyoutube.com a klepnout na tlačítko Lets do it. Následně dostanete na výběr, kterou ze čtyř písní chcete zpívat.

V dalším kroku aplikace požádá o přístup k mikrofonu, přičemž výslovně uvádí, že k analýze dochází na zařízení a vaše nahrávky zůstanou v soukromí. Následně můžete povolit přístup k webkameře, respektive přednímu fotoaparátu.

Poté už stačí jen stisknout tlačítko Start singing a spustí se karaoke, kdy na obrazovce uvidíte postupně se prosvěcující text, jež máte zpívat. Po zhruba minutové snaze obdržíte hodnocení, které vyjádří, nakolik se váš projev podobá někdejšímu frontmanovi kapely Queen. Svůj výsledek můžete následně sdílet v podobě kartičky na sociálních sítích.

Diskuze (5) Další článek: Mobily chytají druhý dech. Prodej poprvé po 7 kvartálech stoupá a radost dělají i tablety a hodinky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,