Myš a klávesnice na rozmazlování: Logitech MX Master 3 a MX Keys | Test

Logitech nedávno uvedl novou myš a klávesnici řady MX. To znamená pro náročné uživatele, kteří si neváhají připlatit „za něco lepšího" a přitom to nejsou hráči. Novinky Logitech MX Master 3 a MX Keys jsou na trhu dost ojedinělé, proto jsem je zapůjčil k vyzkoušení v praxi. 

Kliknutím přeskočíte na začátky dílčích recenzí:

Výrobci periferií se předhánějí v tom, kdo nabídne propracovanější klávesnici a myš pro hráče. Nabídka herních periferií proto přetéká a široký výběr je i mezi dražšími prémiovými kusy. Je ale paradoxní, že mimo herní segment je nabídka takových periferií dost omezená. Kdo s počítačem pracuje denně a chce si pod ruce dopřát něco lepšího, má na výběr vlastně jen kusy od Applu, Microsoftu nebo právě Logitechu. 

Nové modely MX Master a MX Keys nejsou nic levného. Jak klávesnice, tak myš stojí tři tisíce korun. Vzývá to proto otázku, zda se taková investice do periferií vyplatí. Ve zmiňovaném herním segmentu sice dnes nikoho nepřekvapí ceny dvojnásobné, ale u řady MX nenajdete mechanická tlačítka, miliony barev podsvícení ani rekordně krátkou odezvu. Za co se tedy připlácí?

U kancelářských prémiovek se hledí především na ergonomii, kvalitu zpracování, trvanlivost, tichý chod a nadčasovost. A tak v konstrukci najdeme kovové materiály, máme tu konektory USB-C a vše je podřízeno pohodlnému používání. 

Klávesnice Logitech MX Keys

Klávesnice MX Keys zaujme hned po vybalení svou hmotností. Tělo má z kusu hliníku a kovovým materiálem se zjevně nešetřilo. V kombinaci s šesticí rozměrných pryžových kontaktních ploch vespod to zajišťuje dokonalou stabilitu. Klávesnice se na stole prostě ani nehne. 

Logitech MX 18.JPGLogitech MX 29.JPG Logitech MX 32.JPG 
Klávesnice vypadá celkem subtilně, ale klame tělem. Je vyrobená z bloku hliníku a je poměrně těžká. Perfektně sedí na stole

Klávesy jsou nízkozdvižné a pocit z psaní je zde tedy „notebookový“. Sám to považuji za výhodu, protože už jsem na notebookové klávesnice zvyklý a píši na nich rychleji a přesněji než na vysokozdvižných klasikách. Ale plně chápu, že to pro jiné uživatele může být naopak překážkou, protože preferují vyšší zdvih.

Stisk je každopádně precizní, velmi tichý a naprosto stejný u všech kláves včetně kteréhokoli místa na dlouhém mezerníku. Ke stisku je potřeba překonat jasnou tlakovou bariéru, po které následuje již volnější propad tlačítka a tím jednoznačné hmatové potvrzení stisku. Žádné dlouhé zvykání. Hmatem se také velmi snadno identifikují samotná tlačítka, protože jsou oddělena dostatečně velkými mezerami a navíc mají na povrchu mírnou prohlubeň pro polštářek prstu. 

Logitech MX 22.JPGLogitech MX 33.JPGLogitech MX 24.JPG 
V rozložení tlačítek se najdou věci, které by mohly vadit. Zpracování samotných tlačítek je ale vynikající. Pokud máte rádi nízký zdvih, budete nadšení

Samotné psaní je tedy na výbornou, ale nebudu jen chválit. Výtky směřují především k layoutu funkční řady F kláves - ta není oddělena větší mezerou a tady už proto lehké problémy s hmatovým rozlišením občas nastávají, když je člověk v hojné míře používat klávesové zkratky.

Další s tím související zádrhel spočívá v přidání klávesy navíc za tlačítko F12. Ve výchozím stavu je vyčleněno zesilování zvuku a celá řada F kláves se kvůli tomu musela o jedno místo smrsknout. Pokud tedy máte oblíbené zkratky s klávesami F5 a výše, budete se zprvu dopouštět přehmatů. 

Malé přesuny tlačítek

Layout je jinak celkem standardní a odlišnost je pak ještě na pozici archaické trojice Print Screen, Scroll Lock, Pause. Tu nahradilo přepínání třech zařízení, které můžete klávesnicí ovládat. Napárovat se dá přes univerzální USB dongle Logitechu anebo Bluetooth. Můžete takto napárovat počítač, notebook a telefon najednou a pak už jen rychle přepínat a psát, kde je zrovna potřeba. 

Logitech MX 25.JPGLogitech MX 28.JPG 
Na pozici Print Screen, Scroll Lock, Pause je přepínání připojených počítačů a zařízení. Printsceen se přesunul nad numerický blok

Z chybějící trojice kláves byl zachráněn Print Screen, který se odstěhoval nad numerický blok a vedle něj je tam také tlačítko pro vyvolání kontextového menu, které běžně bývá vedle pravého Ctrl. Jeho místo zaujalo tlačítko Fn pro přepínání funkcí F kláves. Takový drobný prohřešek proti klasickému rozvržení se dá pochopit a vzhledem k předpokládanému využití dává celkem smysl, na rozdíl třeba od kláves pro Office a smajlíky, které do tohoto místa vymyslel Microsoft

Z hlediska ergonomie by některým uživatelům mohlo vadit, že zda chybí klasické naklápěcí nožičky. Mírný náklon je pevně daný. Co se týče opory zápěstí, Logitech ke klávesnici dává samostatnou měkčenou podložku, která je však standardně příplatkovou výbavou a v balení přímo s klávesnicí ji nabízí jen teď zpočátku jako bonus pro první zákazníky (kombo je i v českých obchodech).

Logitech MX 31.JPGLogitech MX 30.JPG Logitech MX 21.JPG 
Klávesnice má pevně nastavený sklon • Připojení probíhá prostřednictvím USB-C • Malý bezdrátový dongle je však stále do klasického USB-A

Podložka je příjemná, ale ke klávesnici není nijak připevněna, a tak je to věc, které volně leží na stole. Občas si do ní člověk drbne a musí ji spravovat, na druhou stranu se dá umístit do optimální vzdálenosti. 

Podsvícení může být i s češtinou

Co se týče podsvícení, to je rovnoměrně bílé s možností nastavení intenzity. České popisky chybí, ale distributor nabízí verzi s dodatečně laserem gravírovanými českými popisky, takže je tento nedostatek pro zájemce vyřešen. Co by z hlediska osvětlení dále mohlo vadit, je chybějící indikace stisku NumLocku. To je nahrazeno jen hláškou o zapnutí/vypnutí na obrazovce počítače, svou indikační diodu má pouze CapsLock. 

Logitech MX 19.JPGLogitech MX 20.JPG Logitech MX 34.JPG 
Podložka pod ruce je příplatková výbava a není s klávesnicí pevně připojena

Ovládací software Logitech Options umožní přemapovat funkční klávesy nebo právě nastavení indikací stisku přepínacích kláves apod. Je zde také přístup k funkci Flow, která umožní automatické přepínání mezi více zařízeními podle toho, kde se zrovna nachází kurzor myši (nutno provozovat s kompatibilní myší od Logitechu). 

Celkově je Logitech MX Keys precizně zpracovaný kus klávesnice. Velmi příjemně, přesně a rychle se na ní píše a potěší třeba také výdrž na jedno nabití (při aktivním podsvícení vydrží cca týden, když jej ale přes den vypnete, energie jakoby vůbec neubývalo - výrobce udává 5 měsíců). Pochvalu zaslouží i to, že k dobíjení slouží moderní konektor USB-C.

Logitech MX 11.jpgLogitech MX 12.jpgLogitech MX 13.jpg 
Obslužný software Logitech Options umožní přenastavit funkční tlačítka a další věci

Myš Logitech MX Master 3

Myš MX Master 3 je zamýšlena do páru s klávesnici MX Keys. Jak číslo napovídá, jedná se už o třetí generaci myši MX Master a navazuje na model MX 2S. Podobně jako klávesnice je to myš  určená pro každodenní mnohahodinové nasazení, ale necílí přitom na hráče. 

Logitech MX 36.JPGLogitech MX 37.JPGLogitech MX 44.JPG 
MX Master ve stříbrném hávu, s užším profilem, vyšší stavbou a s USB-C

MX Master 3 přináší oproti předchůdci několik celkem podstatných novinek. Jendou z nich je také konektor USB-C pro dobíjení, takže dobíjecí kabel můžete střídat s klávesnicí a třeba i telefonem. Podstatnější je ale změna tvaru. Ten byl u MX Master velkorysý, ale u novinky vidíme jasné zúžení. 

Velikost a tvar myší MX Master se od uvedení první generace v roce 2015 neměnil. Je to větší myš s dokonalou oporou pro celou dlaň, což jsem si na ní vždy pochvaloval. Novinka je ale o něco užší a pokud jste navyklí na předchozí generaci, rozdíl hned ucítíte. Jenže to má své opodstatnění - novinka je totiž o něco vyšší a nutí ruku trochu více nahnout (ne tak extrémně jako u myší MX Vertical, ale evidentně je tu znát inspirace. MX Master 3 rozhodně není myš vertikální, ale zápěstí je zde přece jen o něco vytočené vstříc přirozenému natočení ruky. Ve výsledku se myš drží stále velmi pohodlně a po pár dnech jsem na nějaké zúžení úplně zapomněl. 

Logitech MX 47.JPGLogitech MX 48.JPGLogitech MX 49.JPG 
Porovnání nové MX Master 3 s první generací MX Master

Rozložení ovládacích prvků zůstává, takže tu máme dvojici klasických tlačítek, mezi nimi kolečko se setrvačníkem plnící i funkci prostředního tlačítka, nad ním ještě jedno funkční tlačítko a pak „hřiště“ pro palec. Ten má k dispozici praktický rolovací váleček, dvojici tlačítek pod ním a pak skryté tlačítko v podložce. Rozložení je stejné jako u předchozích modelů, ale ke změnám došlo.

Pro každou aplikaci jiné funkce

Nejmarkantnější je změna dvojice tlačítek pro palec, které jsou nově vhodněji umístěny a daleko lépe hmatově odděleny. Váleček a kolečko přišly o pryžový povrch a jsou i na povrchu kovové.

Kolečko pak vyniká lepším mechanismem pro inteligentní zapínání krokování - je na elektromagnetickém principu a vše funguje mnohem plynuleji a tišeji než u předchůdců. Kolečko jemně krokuje a když do něj trochu víc cvrnknete, roztočí se a díky setrvačníku rychle sjedete na konec webu, tabulky či dokumentu. 

Logitech MX 40.JPGLogitech MX 41.JPGLogitech MX 42.JPG 
Kolečko pak vyniká lepším mechanismem přepínání mezi krokováním a setrvačností, také váleček jde příjemně plynule. Dole pod palcem je také jedno skryté tlačítko

Z hlediska skluzu se nic nemění, ten zajišťuje čtveřice celkem rozměrných styčných kluzných ploch, což zajišťuje rovnoměrný pohyb. 

Také u myši platí možnost připojení až ke třem zařízením (přes USB dongle, který může být společný s klávesnicí, nebo přes Bluetooth) a možnost přeprogramování funkčních tlačítek. Stojí za zmínku, že funkce tlačítek lze definovat různě i pro samostatné aplikace. Při práci s prohlížečem tak mohou tlačítka dostat jiné funkce než v Excelu či kdekoli jinde. No a samozřejmostí je podpora funkce Flow pro přejíždění kurzoru myši mezi více počítači. 

Logitech MX 4.jpgLogitech MX 5.jpgLogitech MX 6.jpg
Možnosti nastavení myši obsahují i gesta nebo nastavení pro každou aplikaci zvlášť

Co se týče senzoru, ten má rozlišení 4000 DPI a jedná se o laserové snímání s technologií zvanou Darkfield. Ta se chlubí tím, že dokáže pracovat třeba i na skle. Už předchozí verze pracovala velmi přesně na jakémkoli stole a novinka pochopitelně není horší. Jen s tím sklem je to diskutabilní, schválně jsem to zkusil a kurzor je v tu chvíli přece jen nervózní a občas přeskočí. Ale třeba na lesklém alobalu myš funguje perfektně. 

Stříbrná, nebo černá

Celkově se myši jen těžko něco vytýká. Pochopitelně se nabízí rýpnout do ceny, která je přece jen nadstandardní. Jako uživatel čtyři roky sloužícího prvního modelu MX Master chci ale podotknout, že toto je dlouhodobá investice do pohodlí.

Pro stávající uživatele dřívějších modelů řady není pádný důvod pro upgrade, snad jen pokud už chcete definitivně zahodit kabel s konektorem micro-USB. Pokud ale ještě pořádnou myš nemáte, je MX Master 3 vhodný kandidát. A pokud vám starší konektor nevadí, můžete sáhnout po výprodejovém modelu Master 2S za nižší cenu. 

Logitech MX 39.JPGLogitech MX 43.JPGLogitech MX 46.JPG 
MX Master 3

Jedinou věcí, co se mi na nové myši nelíbí, je nový stříbrno-šedý design. Působí podivně. Logitech nám k testu zapůjčil právě tuto verzi, protože je to novinka, ale pokud bych si myš kupoval, sáhl bych určitě raději po konzervativní černé. Naštěstí je k dispozici a ke klávesnici MX Keys se pochopitelně hodí daleko více. Je ale trochu s podivem, že ke stříbrné myši Logitech nenabízí stejně designovanou i klávesnici. Dohromady by to mohlo působit na stole daleko lépe. 

7b028c23-8769-42f5-8dfc-0c1167ce5ff4 
Tmavá barevná varianta myši

Omezený výběr

Na závěr se vždy sluší zmínit i nějakou konkurenci. V tomto případě však není moc s čím srovnávat. Z hlediska klávesnic nabízí něco podobného Apple v podobě své Magic Keyboard a Microsoft jako Surface Keyboard. To jsou všechno luxusní nízkoprofilové bezdrátové klávesnice v kovovém těle a precizními tlačítky.

7d49d646-9ffd-400a-8e9c-757b52e32086 9a4b1b6e-7d87-4f32-af65-779828cbcb1d 30ec8250-fae0-4e7b-8722-9f61d31e0211 
Podobná klávesnice Surface od Microsoftu je o něco levnější, ale nemá podsvícení. Něco podobného nabízí i Apple, tam sice podsvícení nechybí, ale cena je výrazně vyšší.

Kdo má ale rád vyšší zdvih, může pro práci spokojeně využívat kvalitní herní klávesnici s mechanickými tlačítky, takových už je pak na výběr obrovské množství. Se snižující cenou se pak dostáváme do sféry běžných plastových klávesnic, které svou funkci také splní, ale nějaký dojem preciznosti nevyvolají. 

Podobně je to i s nabídkou myší, kde však můžete sáhnout do herních vod častěji. Dočkáte se tam kvalitních periferií s velmi přesnými snímači a dobrou ergonomií. Pod dlaní vám to možná bude pestrobarevně svítit, ale z hlediska kvality zpracování, přesnosti a funkčnosti pracovní účel splní. Myš MX Master ale přidá i praktické setrvačné kolečko a rolovací váleček, na což se velmi rychle zvyká. U herních myší přitom něco takového nenajdete, tam by to nedávalo smysl. 

Diskuze (19) Další článek: Dalších 84 českých obcí postaví bezplatnou Wi-Fi. Podívejte se, jestli je na seznamu i ta vaše

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,