Jižní Korea | Soukromí

Muži tajně instalovali do hotelů kamery. Streamy z pokojů pak prodávali na internetu 

Policie v Jižní Koreji zatkla skupinu mužů, která si vydělávala nehezkou kratochvílí. Do nejrůznějších hotelů po celém zemi tajně nainstalovala kamery a pak špehovala hotelové hosty. Přístup k živým streamům poskytovali muži na internetu za 45 dolarů měsíčně. Jejich činu se stalo obětí přes 1600 hotelových hostů.

Podle televize CNN byly kamery mimořádně malé, měřily pouhý milimetr (doplněno: dá se očekávat, že se tím myslí jen samotný objektiv kamery vykukující do prostoru, potřebná elektronika a baterie už mohly být schované). Muži je nainstalovali do nejrůznějších míst - na elektrické zásuvky, na fény, na nábytek apod. Z těchto kamer nepřetržitě streamovali a přístup k nim nabízeli v rámci předplatného.

Policie agentuře AFP sdělila, že mužům se tímto způsobem podařilo natočit více než 1600 osob. Všechny byly zachycené i v těch nejintimnějších momentech. Celkem byly kamery nainstalovány ve 42 pokojích ve 30 hotelech v 10 městech v období mezi loňským listopadem a začátkem letošního března.

Pro videa vznikla speciální stránka, kde mohli lidé sledovat 30 sekund záznamu zdarma. Za zmíněných 45 dolarů pak byl přístup k celým videím, plus možnosti sledovat je opakovaně. Zaplatilo za to 97 osob, celkem 4000 lidí využívalo bezplatnou verzi. Mužům nyní hrozí až pět let vězení a pokuta 26 500 dolarů (půl milionu korun).

V rámci Jižní Koreje to není ojedinělý případ. Země se dlouhodobě potýká s problémem tzv. molka - skrytých kamer, které útočníci instalují na nejrůznějších místech. Nejčastěji tak chtějí sledovat ženy a kamery instalují například na veřejné toalety.

Diskuze (19) Další článek: Teslu už netrápí výrobní problémy, teď má ale potíže s logistikou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,