Starlink | Ukrajina

Elon Musk poslal na Ukrajinu další terminály Starlink. A přihodil i jiné vybavení

Oživeno 11. března

Ukrajinský vicepremiér Mykhailo Fedorov ve středu na Twitteru uvedl, že přijal další zásilku terminálů Starlink.

„Rádo se stalo,“ reagoval Elon Musk. „Poslali jsme také napájecí adaptéry pro zapalovače cigaret v autech, solární/bateriové sady a generátory pro místa, kde není k dispozici elektřina.“

Podle dostupných informací Tesla na Ukrajinu doručila i množství Powerwallů, které obvykle slouží coby úložiště energie pro domácnosti. V tomto případě však jejich hlavním úkolem bude napájet výše zmíněné terminály.

Muskova automobilka se rovněž rozhodla vyjít vstříc všem zaměstnancům, kteří jsou ukrajinskými státními příslušníky a byli požádáni, aby se vrátili do své země do aktivní služby coby záložníci. „Zachováme jejich pracovní poměr a plat po dobu 3 měsíců,“ uvedla mj.


Oživeno v pondělí 28. února ve 21:30
O podmínkách či množství dodaných terminálů stále nevíme nic. Nicméně z prostého faktu, že dodávka na Ukrajinu dorazila ještě v pondělí, je jasné, že si Elon dal hodně záležet na tom, aby dodržel své slovo a aby to bylo rychlé.


Původní článek vyšel v pondělí 28. února ve 12:45 s následujícím nadpisem:

Musk také pomůže. Ukrajině aktivoval satelitní internet Starlink a posílá terminály. První už jsou na místě

@elonmusk, zatímco zkoušíte kolonizovat Mars, Rusko zkouší okupovat Ukrajinu! Zatímco vaše rakety úspěšně přistávají z vesmíru, ruské rakety útočí na ukrajinské civilisty. Žádáme vás, abyste Ukrajině poskytnul stanice pro připojení ke Starlinku, abyste promluvil k příčetným Rusům a vyzval je ke vzdoru, napsal ukrajinský vicepremiér a ministr pro digitální transformaci Mychajlo Fedorov na Twitter.

Trvalo jen nějakých 11 hodin, než Musk zareagoval, že už je Starlink na Ukrajině aktivní a terminály jsou na cestě. Není ovšem známo nic o tom, kdy, v jakém počtu a za jakých podmínek terminály na Ukrajinu dorazí. Dopředu předesílám, že myšlenka na přechod celé Ukrajiny na Muskův internet je utopistická a v krátkém až střednědobém čase nerealizovatelná.

image.png
Produktový web ještě na Muskův pokyn nezareagoval a dále uvádí, že Starlink přijde na Ukrajinu až v roce 2023.

Pro situaci, v jaké se Ukrajina nachází, se satelitní konektivita jeví jako ideální. Zatímco tradiční infrastrukturu mohou ruské síly napadnout a zničit, terminálu Starlink stačí zdroj energie aby mohl komunikovat s družicemi na oběžné dráze.

Jediným slabým místem je nezaměnitelná anténa, která musí mít dokonalý výhled na oblohu. V praxi je tedy upevněná na hřebenu střechy, či stožáru a k jejímu odstavení stačí jediná střela z ruční zbraně…

Diskuze (17) Další článek: „Vždycky to byl hlupák,“ říká o šéfovi Roskosmosu bývalý astronaut NASA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,