Elon Musk | Starlink | Poskytovatelé internetu

Musk si poprvé vyzkoušel Starlink a způsobil pozdvižení na Twitteru

Satelitní internetové připojení není ničím nový a dodnes je poslední šancí pro ty, k jejichž samotám horko těžko doputuje i základní mobilní signál. Když však kosmický internet začne osobně testovat Elon Musk, způsobí to pochopitelně na sociálních sítích ohromný rozruch.

Třeba jako včera, kdy na svůj Twitter napsal vlastně docela prostou větu, která se od té doby dočkala čtvrt milionů lajků a desítek tisíc sdílení. Musk totiž k odeslání zprávičky poprvé použil Starlink, a je tak prvním známým koncovým uživatelem pomalu se rodící služby, jenž si dala za cíl pokrýt nízké oběžné dráhy mnoha tisící malých satelitů, které nabídnou internetové připojené srovnatelné třeba s LTE.

A co víc, budoucí výnosy ze Starlinku, by měly zároveň téct do dalšího výzkumu Marsu a možnosti jeho kolonizace lidskou posádkou. Na to je zatím sice ještě brzy – nad hlavami nám stále léta jen zlomek testovacích družic celé konstelace, nicméně Musk a jeho tým by rádi ostrý start alespoň na omezeném území chtěli urychlit, aby Starlink mohl už na sklonku příští sezóny hurikánů nabídnout konektivitu v jižních státech USA, pokud dojde k výpadkům klasické mobilní sítě.

V současné době se různým způsobem pokouší pokrýt oblohu internetovými hotspoty hned několik společností, jejich klienty ale mají být spíše než zákazníci z bohatého a většinou dobře zasíťovaného severu chudší jih se sporadickou infrastrukturou. Ze Starlinku by tedy měli přinejmenším v prvních letech těžit spíše obyvatelé samot kdesi v Argentině, než třeba hustě obydlená Evropa, jejíž páteřní optické sítě, LTE a tou dobou snad už pomalu i 5G nabídnou lepší servis.

Diskuze (111) Další článek: Kvantová nadvláda je potvrzena. Googlu se podařilo postavit revoluční kvantový počítač

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,