Kryptoměny | Grafické karty | Ethereum

MSI chystá speciální verzi GeForce RTX 3060 Ti pro těžaře kryptoměn

Nová grafická karta GeForce RTX 3060 Ti od Nvidie se v obchodech objevila už začátkem prosince minulého roku, ale těch pár kusů okamžitě zmizelo, podobně jako se to děje u výkonnějších modelů. Část velké poptávky nově tvoří i těžaři kryptoměn, se kterými „byly problémy“ už v minulosti. Pokaždé, když vystřelí ceny kryptoměn, tak si většina z nich vzpomene, že se grafické karty dají použít i pro těžení a tedy získáván kryptoměn. Nyní se opakuje stejná situace, kdy Ethereum atakuje hranici 1 400 dolarů.

MSI se tak na zvýšený zájem po tomto modelu nejspíše připravuje a už si v předstihu zaregistrovalo speciální verze GeForce RTX 3060 Ti pro těžbu kryptoměn (GeForce RTX 3060 Ti MINER 8G, GeForce RTX 3060 Ti MINER 8G OC). Tyto modely mají obvykle výbavu značně ořezanou pouze pro výpočty, takže například chybí grafické výstupy na monitor, mají trochu jiný typ chladiče a podobně.

Podle měření se nová architektura Ampere z pohledu výkonu při těžení kryptoměn velmi povedla, takže například GeForce RTX 3080 nabízí až 4× vyšší výkon než starší GeForce RTX 2080.

Pro těžaře tak začínají být tyto karty z pohledu efektivity velmi zajímavé, protože v minulosti byly použitelné takřka výhradně jen grafické karty AMD s architekturou RDNA a nejnovější modely s RDNA2 nepřinesly žádný významnější nárůst výkonu.

Poptávka po nových grafických kartách má tak kromě stále větší hráčské komunity i těžařskou část, která výrazně narostla v posledních týdnech, kdy Ethereum vystřelilo na několikanásobek dlouhodobé hodnoty.

Diskuze (4) Další článek: ThinkPad X1 Fold: příslib budoucnosti, který si můžete koupit [test]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,