MS Explorer Mouse: dvě terénní myši s modrým senzorem

Microsoft představil zdokonalenou technologii optického snímání BlueTrack, která nemá problémy s většinou povrchů, na nichž se vůbec mohou myši prohánět.

Microsoft včera oficiálně představil dvojici myší Explorer Mouse a Explorer Mouse Mini, které využívají novou technologii snímání povrchu BlueTrack. V čem se liší od stávajících optických či laserových technologií? Má fungovat na většině povrchů, které dělají problémy stávajícím myším.

Stoupající popularita notebooků má za následek, že uživatelé s počítačem cestují, myši stále častěji opouštějí podložky či stoly a rejdí po dříve nemyslitelných površích, jako je dlažba, mramorová deska kuchyňské linky, chlupatý koberec či leštěné dřevo na podlaze obýváku, deska zahradního stolku, prostěradlo či přehoz postele, nebo třeba sedačka ve vlaku. Stávající myši ale nejsou na podobné spartánské podmínky stavěné – ty s klasickou optikou ujíždí zejména na leštěných plochách a laserovým zase dělají potíže nerovné povrchy a větší vzdálenost podložky od senzoru.

Právě na chování v podobných situacích se zaměřili vývojáři nové technologie Microsoftu. Dvojici myší s novým snímačem vyzkoušeli na více než čtyřicítce různých povrchů, se kterými se v domácnosti setkáte a běžné optice myši dělají potíže. Pokud jste teď zajásali, že se konečně objevila myš, která zvládne skleněný stůl či zrcadlo, musíme vás zklamat – stále jde o výjimky potvrzující pravidlo.

A čímže se to snímač liší od těch stávajících? Optika myši je konstruována tak, aby dobře a rovnoměrně rozptylovala světlo z modré LED bez přesvícení části plochy a dokázala osvítit a snímat asi čtyřikrát větší plochu, než je v současnosti běžné. Navíc je odolnější vůči potížím, které způsobuje smetí či prach usazený na snímači. Díky modrému světlu pak senzor lépe „vidí“ fluorescenční materiály.

blutrack.png

Rozlišení senzoru je 1 000 dpi, myši jsou schopné snímat 8 000 snímků za sekundu a zvládnou rychlost 1,83 m/s. V porovnání s běžnými herními myšmi jde o výrazně nižší rozlišení, a tak bude určitě zajímavé porovnat, jak si přes nesporné výhody na nestandardním povrchu vede nový senzor ve srovnání s klasikou na normální podložce.

Explorer Mouse v1.0 je ergonomicky tvarovaná bezdrátová myš určená pro pravou ruku. Krom klasických dvou tlačítek a čtyřsměrného kolečka má ještě po straně dvě programovatelná tlačítka pro palec. Přiloženou tužkovou baterii AA lze dobíjet na dodávané kompaktní základně. Na jedno nabití má myš vydržet až tři týdny, nabití na jeden den běžné práce trvá patnáct minut.

Explorer Mouse EM_ABack_FY08.jpg Explorer Mouse EM_AFront_FY08.jpg perex.png Explorer Mouse EM_ATop_FY08.jpg Explorer Mouse EM_STop_FY08.jpg Explorer Mouse EM_Btm_TRC_FY08.jpg Explorer Mouse EM_Dock_Profile_FY08.jpg
Explorer Mouse EM_Profile_FY08.jpg Explorer Mouse EM_Dock_FY08.jpg Explorer Mouse EM_EMM_Top_Tranceiver_FY08.jpg

mk_em_productdetails.jpg

S počítačem myš komunikuje pomocí 2,4GHz bezdrátové technologie na vzdálenost až 30 stop (asi deset metrů). Dodávaný USB adaptér, který je možno při cestování zacvaknout do připraveného prolisu v myši, patří k těm větším.

Menší Explorer Mini Mouse v1.0 se kromě rozměrů a hmotnosti ještě liší absencí dobíjení. Krmí se tužkovými bateriemi typu AA, alkalická baterie má při typické zátěži vydržet šest měsíců. Také Explorer Mini Mouse využívá rozměrného přijímače, což je s ohledem na pravděpodobnější použití v kombinaci s notebookem škoda. Že Microsoft dokáže dodávat i mnohem menší přijímač víme díky rovněž čerstvě uvedené Arc Mouse

Explorer Mouse Mini EMM_ABack_FY08.jpg Explorer Mouse Mini EMM_AFront_FY08.jpg Explorer Mouse Mini EMM_ATop_FY08.jpg
Explorer Mouse Mini EMM_Btm_TRC_FY08.jpg Explorer Mouse Mini EMM_Profile_FY08.jpg Explorer Mouse Mini EMM_STop_FY08.jpg

mk_emm_productdetails.jpg

Oběma myším neschází ani klasické kýčovité přídavné podsvícení, tentokrát ve tvaru stylové modré podkovy po obvodu.

Cena Explorer Explorer Mini Mouse je 60 dolarů, u nás by tedy měla být lehce přes tisíc korun, větší Explorer Mouse stojí 80 dolarů, tedy asi jeden a půl tisíce korun s daní.

Podrobnější specifikace v angličtině najdete ve specifikacích výrobce (Explorer Mouse, Explorer Mini Mouse).

Zdroj: Microsoft (1, 2)

 

Diskuze (6) Další článek: Až 20 tisíc korun nabízí Aukro podvedeným zákazníkům – aktualizováno

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,