Mp3Tag: víkendová práce s popisky skladeb

Vytvoření souborů MP3 z hudebního cédéčka nebo jejich stažení z internetu je velmi jednoduché. Pokud jste však v minulosti byli nepořádní, případně jste stáhli skupinu souborů bez patřičných popisků, můžete dát celou věc do pořádku s jednoduchým prográmkem Mp3Tag.

 Plusy / minusy
 + hromadné přejmenovávání
 + podpora různých typů souborů 
 – nezvyklé ovládání a vzhled

Recenzi programu se stejným názvem jsme letos na Živě už zveřejnili. Tenkrát však šlo o zcela jinou aplikaci. Svět IT zřejmě není tak velký, jak se zdá, a autoři programů nemají tolik potřebné inspirace při vymýšlení názvů svých produktů.

Proč vlastně vytvářet popisky k MP3 souborům? Protože informace uložené v ID3 tazích jsou zpracovávány softwarovými i přenosnými přehrávači. I když se soubor bude jmenovat např. skladba-01.mp3, zajistí, že se zobrazí skutečný název písničky. Do ID3 tagu lze navíc uložit jméno interpreta, styl, název alba, rok vydání a mnoho dalšího. Kromě zobrazování informací lze ID3 tagy využít také při vyhledávání skladeb podle určitého filtru.

ID3 tagy dovede vložit do souborů většina konvertorů a také mnoho multimediálních přehrávačů. Pokud však máte neznámé skladby, potřebujete pohodlný nástroj, se kterým potřebné popisky jednoduše doplníte. Vyzkoušejte například novou verzi programu Mp3Tag, která se v tomto týdnu objevila na GigaManii.

Cena není nejnižší

Uživatelské prostředí programu je poněkud zvláštní. Aplikace je tvořena několika okny, která „plavou“ vedle sebe a slouží k zadávání a zobrazování informací. České uživatele potěší lokalizace aplikace. Otázkou je, jak se bude zamlouvat cena programu: 24,95 USD.

Program tvoří několik plovoucích oken

V hlavním okně programu se zobrazuje náhled na obsah vybrané složky nebo disky. Procházet jej můžete podobně jako v klasickém otevíracím dialogu. Jakmile vyberete některý soubor, který podporuje vkládání popisků (nemusí jít nutně o MP3), zobrazí se v příslušných políčkách zjištěné informace. Na vás nyní je jejich případná úprava a doplnění. Názvy jednotlivých políček jsou zřejmě každému dostatečně srozumitelné, nicméně potěší, že program zobrazuje také vysvětlivky. Uvidíte je buď jako plovoucí nápovědu nebo jako text ve stavovém řádku aplikace, tedy při spodním okraji jejího okna.

Skvělé řešení hromadného přejmenování

Každou provedenou změnu můžete ihned uložit. Program dovede pracovat také s více soubory najednou. Stačí je označit a v políčkách uvést ty informace, které mají označené soubory společné. Zajímavou funkcí je přejmenování vybraných souborů podle ID3 tagů, případně obrácená funkce, tedy doplnění informací v ID3 tazích podle názvů souborů.

Při hromadném přejmenovávání program zobrazí okno, ve kterém samozřejmě máte možnost navolit, podle jakého klíče k přejmenovávání souborů dojde. Nejen, že to je praktické, ale přímo nezbytné. Každý své soubory pojmenovává jinak. V nabídce můžete zvolit nejčastější formáty názvů, nic vám nebrání zadat vlastní definici. V seznamu pak můžete sledovat původní a navrhované nové názvy vybraných souborů. Program je schopen spolupráce s FreeDB databází a internetovým obchodem Amazon.

Hromadná změna názvu je po nastavení klíče otázkou několika okamžiků

Doplňkové informace

Podle toho, jaké informace jsou k vybranému souboru dostupné, se vyplní políčka v bočních plovoucích oknech. Prohlédnout si můžete informace o vybrané skladbě. Obsahují velikost souboru, jeho typ, délku skladby, datový tok, frekvenci a další informace. Pokud je se souborem spárován nějaký obrázek, zobrazí se v dalším okně. Program se jej také může pokusit vyhledat na internetu a stáhnout do počítače. Levou stranu programu obsadilo okno s textem písní. Ty bývají dostupné velmi zřídka, pokud však jsou, můžete si díky nim zpívat spolu s interpretem. Program totiž obsahuje jednoduchý vestavěný přehrávač, který je vybaven pouze tlačítky pro přehrání a zastavení vybrané skladby. V nastavení jej můžete vyměnit za některý jiný externí přehrávač. Program si dobře rozumí s Winampem.

V nastavení programu můžete zvolit použitý přehrávač

Poněkud zvláštně je vyřešena programová nabídka a vyvolání nápovědy. K jejich zobrazení musí uživatel stisknout tlačítka, která jsou umístěna v části s titulkem okna aplikace. Programovou nabídku je také možné zobrazit po klepnutí pravým tlačítkem myši. První dvě funkce v nabídce slouží pro práci se záložkami. Jde o jednoduchou pomůcku, která si dovede zapamatovat několik oblíbených složek a kdykoli později vám umožní se do nich jednoduše přesunout.

Mp3Tag je velmi jednoduchý prográmek s možná vysokou cenou vzhledem k tomu, co dovede. Zejména vzhled aplikace nemusí na každého působit seriózně. Pěkně je zpracované hromadné přejmenovávání souborů. Potěší podpora několika typů multimediálních souborů. Vedle MP3 nebo WMA jsou to OGG, APE, MP4, AAC, MPC, Flac a WV.

 Mp3Tag 5.2
 pomůcka pro práci s ID3 tagy
 stáhnout  GigaMania.cz
 výrobce  ManiacTools
 web  www.maniactools.com/soft/mp3tag 
 cena  24,95 USD
 operační systém   Windows 98, 2000, XP

Diskuze (27) Další článek: Windows Vista RC1 jsou oficiálně ke stažení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,