Možnosti práce odkudkoliv s Windows Server 2012 R2

Před nedávnem byla na trh uvedena nová verze Windows Server 2012 Essentials, která nese označení „R2“ a s touto verzí se dočkáváme i vylepšení v možnostech vzdálené práce.

Edice Essentials je v mnoha ohledech specifická a obsahuje vlastnosti a funkce, které jiná edice Windows Server nemá. A rozličné možnosti práce odkudkoliv patří právě ke specifikům této edice. Jak celkově vypadá diagram možností vzdálené práce s edicí Essentials můžete vidět zde:

10.png

Krátce k VPN připojení. Konfiguraci VPN provede konektor při přidávání počítače do prostředí Essentials. Jedná se o PPTP VPN, tedy klasickou VPNku, která funguje poměrně hodně stabilně, ale má omezené možnosti při použití z různých veřejných hotspotů. Tedy letištní haly, restaurační Wi-Fi a další podobná místa. Právě proto se v tomto článku budeme primárně věnovat jiným možnostem vzdálené práce než klasické VPNce.

Remote Web Access

Jedna z nejznámějších komponent pro vzdálenou práci je portál Remote Web Access (RWA). Tato funkcionalita však není cizí těm, kteří znají dnes již bývalou rodinu Small Business Server. Akorát že v SBS 2003 - 2008 se nynější RWA označoval jako Remote Web Workplace. Ano, RWA je plně převzaty z SBSka a ve Windows Server 2012 R2 Essentials prošel grafickou evolucí, pro někoho možná i revolucí. Než si ho v rámci tohoto článku ukážeme, popišme nejdříve, jak se uživatel k RWA vlastně dostane, aby jej mohl využít. Pokud má uživatel s sebou například firemní notebook, pak na něm má i malou desktop aplikaci Lauchpad. Tento gadget (jak se to dříve také označovalo) se instaluje automaticky, pokud je počítač do domény serveru Essentials přidáván pomocí konektoru. Launchpad vypadá takto:

1.PNG

A jak vidíte, jedna z položek je právě tlačítko Remote Web Access. Po jeho stisknutí se uživateli zobrazí prohlížeč s webovou stránkou portálu RWA a po zadání jména a hesla se přihlásí a může plně využívat funkcionalitu RWA. Druhou možností, jak se pracovat s tímto portálem je publikace této stránky do internetu, tedy na firemnám firewallu přesměrovat port 443 na server s Essentials. To samo o sobě ovšem nestačí. Další podmínkou je, že RWA bude zabezpečeno SSL certifikátem, který však nesmí být vydán pomocí interní CA, tak jak tomu bylo například v SBS 2011. SSL certifikát tak musí vydat pro vaše DNS jméno veřejná certifikační autorita. Ale pokud firma nechce za SSL certifikát platit, může využít službu „Microsoft Personalised Domains“ a zaregistrovat zdarma název své firmy. Následně pak firma získá URL „https://<registrovaný_název>.remotewebaccess.com. A společně s tím je na toto DNS jméno vydán certifikát od veřejné certifikační autority GoDaddy. A to vše zcela zdarma. Migrace takového DNS jména je velmi jednoduchá, protože je veše vázáno na Microsoft Account, stačí při přesunu DNS jména na jiný server přehlásit toto pomocí Microsoft účtu při konfiguraci Anywhere Access na jiném serveru. Jednoduché.

Pomocí Dashboard (taková centrální konzola pro správu v edici Essentials) může správce upravit funkcionalitu Dashboard. Například může přidat na přihlašovací obrazovku logo společnosti nebo změnit pozadí a další věci.

2.png

A o co tedy půjde? Nejprve se podívejte, jak portál Remote Web Acess vypadá v Windows Server 2012 R2 Essentials.

3.png

Jak už bylo uvedeno, portál prošel evolucí co do své funkcionality, ale revolucí ve svém vzhledu. Na první pohled uživatele zaujmou poměrně velké dlaždice, které korespondují s celkovým přechodem na toto moderní uživatelské rozhraní. Vše bylo podřízeno možnosti práce z dotykových zařízení, jako jsou tablety, mobilní telefony nebo další dotyková zařízení například s Windows 8.1. Celý portál se dělí na tři části – Devices, Shared Folders a Links. Tedy přeloženo Zařízení, sdílené složky a odkazy. Rozeberme si jednotlivé sekce.

Devices

Tato sekce umožňuje uživatelům připojit se k počítači pomocí vzdálené plochy. Tedy, pokud je počítač v síti online, uživatel klepnutím na tlačítko se jménem počítače spustí proces, kterým se pomocí vzdálené plochy přihlásí ke vzdálenému počítači. Název počítače, který uživatel v RWA vidí se bere z nastavení Dashboard, kde každý uživatel má mít přiřazen počítač. Toto přiřazování je provázáno například práce s portálem RWA. Kdyby se však uživatel chtěl připojit k jinému počítači, pak může využít tlačítko „Connect to more devices“ a následně získá seznam všech počítačů, které byly konektorem přidány k server Essentials.

4.png

Správce server uvidí pod tlačítkem k připojení server. Ale pozor, pokud si to správce sám v Dashboard nezmění, pak se mu neotevře vzdálená plocha k serveru, ale spustí se mu aplikace Dashboard jako RemoteApp. Jak toto chování změnit vidíte na následujícím obrázku:

6.png

Shared Folders

V této sekci je i již dle názvu jasné o co půjde. Procházení sdílených složek, které jsou na serveru a možnost práce s dokumenty, které jsou v nich uloženy. Výhodou pro správce je v tom, že může ovlivnit skrze Dashboard, které sdílené složky chce v rámci RWA zobrazovat a které ne. Abychom byli přesní, výchozí nastavení je, že jsou složky vidět v RWA a pomocí zátržítka se toto explicitně vypíná. Vše je dobře vidět na následujícím obrázku.

7.png

Vidíte Dashboard, kde po přepnutí do sekce Storage můžete zakládat nové sdílené složky nebo upravovat možnosti těch stávajících. A právě ve vlastnostech sdílené složky na záložce „Sharing“ je ono zátržítko, které skryje sdílenou složku z portálu RWA a zároveň „Web Service Applications“. Těmi jsou myšleny další aplikace, které si ukážeme. V RWA je na první pohled vidět jen výběr složek, všechny jsou pak zobrazitelné pomocí „View all shared folders“.

5.png

Links

Tedy sekce odkazů opravdu není nic jiného, než sekce, kam může správce svým uživatelům přidat libovolný odkaz. Výborným pomocníkem tak může být například odkaz na Outlook Web Access (OWA) stránku do Office 365. Ti kdo zažili ještě SBS servery tak ví, že tato sekce tam přímo byla, protože SBS server měl Exchange. Essentials oproti tomu Exchange server nemá a tedy ani odkaz do Office 365 neobsahuje. Přidat libovolný odkaz je však velmi jednoduše proveditelné skrze Dashboard.

8.png

Po přidání odkazu se musí aktivní uživatelé odhlásit a znovu přihlásit, aby nový odkaz viděli, avšak na nic jiného se nečeká a odkaz je tedy po této akci viditelný okamžitě.

9.png

Ve výchozím stavu uživatelé vidí jen tři odkazy – Windows Server 2012 R2 Essentials Blog, Windows Server 2012 R2 Essentials Add-ins a Windows Server 2012 R2 Essentials Community. Ty jsou však dobré spíše pro správce systému než pro typického uživatele.
Portál RWA je velmi zajímavou možností vzdálené práce pro uživatele i správce a rozhodně stojí za to jí na systému Windows Server 2012 R2 Essentials konfigurovat. Tato funkce je specifická pro edici Essentials nebo serverovou roli „Essentials Experience“.

Windows 8 aplikace

Další možností, jak uživateli zpříjemnit práci, a to nejen vzdálenou, a to nejen z počítače, ale například z tabletu s Windows RT je instalovat mu aplikaci „My Server 2012 R2“. Pokud máte český Windows Store, pak tuto aplikaci hledejte pod českým názvem, tedy Můj server 2012 R2. Co tato aplikace nabídne? Předně jde o takové prostředníka mezi uživatele a serverem nebo pokud firma využívá cloud služby, pak i mezi Office 365 službami, jako jsou knihovny Sharepoint. Vše je dosti odvislé od toho, jestli má firma aktivní předplatné Office 365, jaký typ předplatného (zda-li obsahuje Sharepoint…) a jestli provedla integraci Office 365 skrze Dashboard, tak jak je vidět na následujícím obrázku

14.png

Aplikace pro Windows 8 a Windows 8.1 poskytuje uživateli primárně komfortní prostředí pro práci s daty, které jsou uložené na serveru nebo v knihovnách Sharepointu. Nově tedy dochází k propojení cloudu (Sharepoint v Office 365) a on-premise (sdílené složky na serveru) a obsahu dat. Což je pro uživatele rozhodně povzbuzující.

11.png

12.png

Další funkcí, která byla portována do této aplikace je možnost připojit se vzdáleně k počítači, tak jako to umí Remote Web Access portál.Pro využití této funkce je však nutné instalovat aplikaci Remote Desktop z Windows Store. Bez této aplikace nebude připojení pomocí vzdálené plochy fungovat.

13.png

Windows Phone 8 aplikace

Aplikace pro Windows Phone 8 (pro Windows Phone 7 je určena aplikace My Server první verze) obsahuje stejné funkce, jako desktopová aplikace popsaná výše, ale ještě k tomu přidá možnosti získávat na mobilní zařízení status informace z Dashboard. Například alerty, chyby, informace, které jsou obvykle vidět jen skrze Dashboard. Přehled o uživatelích, zařízeních a další věci. Obě aplikace jsou zdarma a jsou to takoví šikovní pomocníci na cestách.

15.png

Souhrn

S edicí Essentials nebo při zapnutí role Essentials Experiece získává uživatel bohaté možnosti práce z různých míst bez nutnosti používání VPN připojení, které mnozí IT správci nemají v oblibě pro svou nespolehlivost při používání z veřejných míst. Pokud se zajímáte nebo se chcete zajímat o Windows Server Essentials, pak využijte Facebook skupinu www.facebook.com/CZWSE, kde naleznete různé tipy a články právě o této edici.

Jan Pilař, KPCS CZ

 


 

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Váš názor Další článek: Vyzkoušeno: Když si chcete dopřát pořádný 27" monitor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,