Bill Gates | COVID-19 | IT Osobnosti

„Možná jsme se ocitli v nejhorší fázi pandemie,“ varuje před omikronem Bill Gates

Zakladatel Microsoftu Bill Gates se domnívá, že možná vstupujeme do nejhorší fáze pandemie. Nad dalšími svátky se totiž vznáší hrozba způsobená novou variantou koronaviru, označovaná jako omikron. Úspěšný podnikatel a filantrop v sérii tweetů uvedl, že jeho blízcí přátelé byli pozitivně testováni na koronavirus a on sám zrušil většinu svých plánů na nadcházející sváteční dny.

„Když už se zdálo, že se život vrátí do normálu, možná jsme se ocitli v nejhorší fázi pandemie. Omikron se dotkne každého z nás.“ tvrdí Gates v úvodu svého příspěvku. V dalších postech vyzývá ostatní, aby situaci brali vážně, dokud nebudeme o nejnovější variantě viru vědět více.

Gates varuje před Omikronem

Gates zdůraznil skutečnost, že zatím není známa závažnost nemoci způsobované virem SARS-CoV-2 B.1.1.529. I kdyby byla ve srovnání s deltou poloviční, tak vzhledem k jeho vysoce infekční povaze by Spojené státy (a téměř jistě i další země) zaznamenaly dosud nejhorší vlnu. „Omikron se šíří rychleji než jakýkoli virus v historii. Brzy se objeví ve všech zemích světa.“ konstatoval víceméně daný fakt.

Podle zpráv CNN ve Spojených státech strmě rostou počty případů onemocnění covid-19. Jen v posledním týdnu bylo v zemi zaznamenáno v průměru 148 tisíc nakažených denně, což je o 23 % více než v předchozím týdnu. Téměř 70 tisíc pacientů bylo s touto nemocí v nemocnicích, přičemž denně umíralo v průměru 1 324 lidí.

Dle Gatese bychom se všichni měli starat jeden o druhého, zejména o ty nejzranitelnější, ať už žijí v sousední ulici nebo v jiné zemi. To znamená nosit ochranu dýchacích cest, vyhýbat se velkým shromážděním v uzavřených prostorách a nechat se očkovat. Nejlepší ochranu pak dle jeho slov poskytuje přeočkování.

Je tu i jedna dobrá zpráva

Gates také zopakoval, že vakcíny jsou určeny k tomu, aby zabránily vážnému průběhu onemocnění a úmrtí na tuto nemoc, což se jim do značné míry daří. Je ale nutné počítat s tím, že i očkovaní se mohou jihoafrickou mutací koronaviru nakazit.

Jak je u Gatese zvykem, na všem špatném se snaží najít alespoň něco dobrého. „Jestli je tu nějaká dobrá zpráva, tak ta, že omikron se šíří tak rychle, že jakmile se v některé zemi stane dominantním, měla by tam vlna trvat méně než tři měsíce. Těch pár měsíců může být špatných, ale stále věřím, že pokud podnikneme správné kroky, může pandemie v roce 2022 skončit.“ uvedl.

V dřívějším článku pro CNN Gates označil covid-19 za nemoc, které se dá z velké části předcházet. Kriticky konstatoval, že se virus bohužel stále šíří, protože bohatší země světa skupují vakcíny proto, aby mohly svým obyvatelům poskytnout posilovací dávky.

Diskuze (88) Další článek: Vše, co potřebujete vědět o Vesmírném dalekohledu Jamese Webba (JWST)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,