Umělá inteligence | Strojové učení | Mozilla

Mozilla zkouší nasadit umělou inteligenci. Řekne nám, co musíme vidět

Mozilla zkouší v rámci svého testovacího programu Test Pilot nasadit umělou inteligenci. Jejím úkolem bude doporučovat zajímavé webové stránky na základě toho, co uživatele na internetu nejvíce zajímá. O novém projektu informovali vývojáři na oficiálním blogu.

Novou funkci, nazvanou prostě Advance, mohou uživatelé vyzkoušet v rámci testovacího programu Test Pilot, který Mozilla spustila v roce 2016 a je otevřený všem uživatelům prohlížeče Firefox. Prvním krokem pro zapojení je instalace doplňku Test Pilot do prohlížeče, dále je nutné zapnout doplněk Advance.

Po aktivaci doplňku se po levé straně zobrazí sloupec s nabídkou článků, které by vás mohly zajímat v kontextu s právě otevřenou stránkou. Autoři slibují, že s tímto vylepšením můžete efektivně prozkoumat více webových stránek s doporučeními v reálném čase, vycházejícími z aktuální otevřené stránky a posledních navštívených webů.

Smyslem tohoto nápadu je poskytnout uživateli možnost vidět právě sledované téma v širším kontextu. Má také pomoci objevovat nové informační zdroje, které by jinak nepoznali.

Princip fungování je následující:

  • Advance je webové rozšíření, analyzující obsah, který si právě prohlížíte. Na základě této analýzy poskytuje doporučení založená na tom, co by vás mohlo dále zajímat.
  • V sekci For You nabízí personalizovaná doporučení, založená na historii vašich posledních navštívených stránek.
  • Doporučení jsou čistě závislá na relevanci a jejich primárním cílem je poskytnout vám nejlepší a nejaktuálnější zdroje na témata, která vás zajímají.

Pokud si například budete prohlížet článek s výběrem nejlepších restaurací, Advance nabídne podobný obsah z dalších webů. Můžete tak objevit další zajímavé zdroje, které byste dost možná sami nenašli. Postranní panel se tak může stát prostředkem k nalezení nových stránek, které by vás mohly zajímat.

Experiment Advance je poháněn technologií strojového učení Laserlike, jejímž cílem je poskytovat kvalitní informace a různorodé pohledy na jakékoli téma z celého webu. Celkem pochopitelně je tak v rámci schopnosti nabízení relevantního obsahu s Laserlike sdílena historie navštívených stránek.

Mohlo by vás zajímat: Týden Živě: První zkušenosti s Androidem P, hloupá umělá inteligence a grafiky.

Diskuze (3) Další článek: Už nemusíte používat Edge. Tento doplněk vám synchronizuje Chrome s Windows Timeline

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,