Prohlížeče | YouTube | Firefox | Chrome

Mozilla: YouTube je ve Firefoxu a Edgi pětkrát pomalejší než v Chromu! Je to naschvál?

Jeden z manažerů Mozilly Chris Peterson se na Twitteru pustil do Googlu. Jeho YouTube se údajně ve Firefoxu a Edgi načítá až pětkrát pomaleji než v Chromu. Důvodem je podle Petersena použitá a už zastaralá technologie Shadow DOM v0 API, která je implementovaná pouze v Chromu.

Kvůli tomu má být v ostatních prohlížečích načítání nejnovější verze YouTubu výrazně pomalejší. Peterson dále radí, jak tento problém obejít. YouTube totiž stále nabízí starší verzi pro Internet Explorer, který nové technologie nepodporuje vůbec. Doplněk pro prohlížeč tedy může načíst tuto verzi a YouTube se pak opět nahraje do prohlížeče svižně.

Komunita na Twitteru už spekuluje, jaké jsou důvody tohoto chování. Google přepsal YouTube pomocí technologie Polymer, která Shadow DOM používá. Polymer má zefektivnit další vývoj. Možná ale v Mountain View příliš nepamatovali na surfaře, kteří používají alternativní prohlížeče.

Je pravda, že to není poprvé, Google totiž hromadu svých aplikací optimalizuje pro Chrome, takže v ostatních prohlížečích je uživatelský zážitek buď horší, anebo aplikace nejede vůbec. To se týká třeba webového rozhraní virtuálního glóbu Earth, které nefunguje dokonce ani v Opeře, která je přitom postavená na Chromiu (open-source verze Chromu).

Někteří z diskutérů na Twitteru, kteří reagovali na Petersona, mají ve věcech jasno. Google si prý zaslouží další pětimiliardovou pokutu.

Diskuze (21) Další článek: Mladý kryptoměnový startup TRON koupil BitTorrent. Utratil za něj 126 milionů dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,