Mozilla Thunderbird 0.1, aneb jak vypadal pošťák před pěti lety?

Máte více e-mailových schránek, které často používáte? Pokud ano, tak z důvodu vyššího komfortu již patrně používáte e-mailového klienta. Mezi nejznámější patří Microsoft Outlook, The Bat! nebo bezplatný Thunderbird, který je pod hlavičkou Mozilly vyvíjen jako open-source.

S posledním zmíněným, Thunderbirdem, jsme se měli poprvé možnost setkat již před pěti lety, tedy v červenci roku 2003. Sami si můžete vyzkoušet, jak Thunderbird vypadal v tehdejší prvotní verzi 0.1. Oficiální texty k vydání jsou na stránkách Mozilly stále dostupné. Stahovat také můžete Thunderbird 0.2 RC, Thunderbird 0.2 a Thunderbird 0.3 RC. Před instalací si nezapomeňte zálohovat současný profil Thunderbirdu.

 thunderbird-0.1-release.png
  Pět let starý poštovní klient Thunderbird 0.1

Jak je vidět z obrázku, pošťák se nám příliš nezměnil. Nové logo a drobné úpravy v uživatelském rozhraní jsou jedinou odlišností od současné verze. Na první pohled je k nerozeznání od více než rok starého, leč stále aktuálního, Thunderbirdu 2.0. Hlavní změny se ale odehrály v jádru a rychlosti, kterou u nového Thunderbirdu 2.0 ocenil nejeden uživatel. Dalších výrazných změn se dočkáme v Thunderbirdu 3.0, který měl před časem nejistou budoucnost.

Hektické období plné otázek a nejasností panovalo v září loňského roku, kdy Mozilla Foundation sdělila záměr osamostatnit vývoj Thunderbirdu. O pět měsíců později, v únoru letošního roku, bylo oznámeno přesunutí vývoje Thunderbirdu pod křídla nově vzniklé organizace Mozilla Messaging. Směr, jakým bude Thunderbird pokračovat, nám prozradí třetí verze chystaného Thunderbirdu „Shredder“. Dočkáme se ji na přelomu letošního a příštího kalendářního roku.

Zdroj: The Rumbling Edge

Diskuze (4) Další článek: Ke stažení: ZoneAlarm Security Suite

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,