Mozilla Prism: Na web přes ikonku

Dejte si své oblíbené weby na plochu. Mozilla reaguje na Adobe AIR a nabízí spouštění webů v miniprohlížeči.

V lednu jste se mohli na Živě.cz seznámit s běhovým prostředím Adobe AIR, které slouží ke spouštění webových služeb takovým způsobem, že se tyto služby chovají jako běžné programy na vašem počítači. Můžete je tedy aktivovat přes ikonu na ploše a AIR aplikace dokážou také ukládat data na pevný disk.

O podobné propojování webových stránek s desktopem se snaží i další vývojáři. Zajímavým příkladem je stále poměrně mladý projekt Mozilla Prism, který byl veřejnosti ještě relativně nedávno znám pod názvem WebRunner, a Google Gears, který dovolí webovým stránkám ukládat svá data na pevný disk.

Webová stránka na desktopu

Mozilla Prism je poměrně jednoduchý projekt, který na vašem disku zabere kolem 20 MB místa. Získáte vlastní spouštěcí program a běhové prostředí XULRunner s vykreslovacím jádrem Gecko poslední verze, které můžete testovat v současných betaverzích komunitního prohlížeče Firefox.

prism_schematko.jpg

Prism je tedy jakýsi miniaturní prohlížeč. Až do této chvíle celý projekt připomíná Adobe AIR s vykreslovacím jádrem WebKit. Zbytek je ovšem zcela odlišný. Abyste mohli spouštět internetové aplikace v Mozilla Prism, nemusíte vytvářet žádné miniaplikace v SDK. Jednoduše v několika krocích sami vytvoříte spouštěč v podobě běžného zástupce třeba na ploše nebo v nabídce Start (Windows).

prism_ikony.jpg
Prism zástupci na ploše: se správnými ikonami si vždy neporadí

Pokud pak na ikonu zástupce poklepete, spustí se zvolená webová stránka nikoliv ve výchozím webovém prohlížeči, ale v Prism miniprohlížeči. Ten může vypadat různě. Při tvorbě každého Prism spouštěče zaškrtnutím zvolíte, zda-li se má zobrazit pouze rám okna, navigační tlačítka, adresní řádek a stavový řádek.

prism_addnew.jpg  prism_zive.jpg
Vytvoření odkazu a výsledek v Prism prohlížeči v praxi

Jaký je rozdíl mezi Prism zástupcem na ploše nebo v nabídce Start a běžným zástupcem webové stránky? Prism prohlížeč si pamatuje pro každý web velikost a polohu okna a především autentizaci. Pokud si tedy vytvoříte třeba spouštěč k vaší elektronické poště, kterou si čtete pomocí webového rozhraní, Prism si bude pamatovat přihlášení i po zavření okna a i po restartu počítače. Pak už pouze stačí poklepat na příslušnou ikonu a během několika sekund jste ve své poštovní schránce.

Miniaplikaci spustíte rovnou z webu

Mozilla Prism umí spouštět i tzv. bundles, tedy balíky. Jedná se o běžné ZIP archívy, které obsahují speciální strukturu a doprovodné informace, jak má okno Prism prohlížeče vypadat. Na stránkách projektu najdete několik desítek ukázek Prism balíků. Balík může obsahovat autorem definovanou ikonu (tzv. favicon) stránky, rozměry okna a jeho podobu a také vlastní CSS kaskádové styly, které mohou přepsat originální design stránky. Prism dokonce nabízí možnost vytvořit různý styl pro platformu Windows, OS X a Linux. Podoba webové stránky pak může být optimalizována pro každou z platforem třeba podle tématu systému (Aero ve Windows, GTK na Linuxu).

prism_mapy.jpg  prism_bbcradio.jpg
Balík Flash Earth s podporou téměř všech známých mapových služeb a BBC Radio Player

Na webových stránkách projektu najdete připravené balíčky pro spuštění Google služeb Gmail, Calendar, Analytics, Reader, Docs a další. Zajímavý je také mapový projekt Flash Earth, který v jednom okně pomocí Flash technologie nabízí možnost zobrazení map ze všech známých mapových portálů. A pokud odpovídající balíček nenajdete, můžete si vytvořit vlastní pomocí experimentálního online editoru Prism Bookmarklet.

Mozilla Prism si zatím neporadí s českými znaky v názvu a s ikonami webových stránek, kde zpravidla použije standardní ikonku glóbu. Chcete-li mít na ploše odpovídající ikonu, musíte vytvořit spouštěč pomocí balíku nebo změnit ikonu ručně. Ikony webových stránek jsou skutečně problém. Zpravidla se totiž jedná o drobné bitmapy s rozlišením 16 x 16 pixelů. Ikony na pracovní ploše však podle použité platformy mohou dosahovat velikosti až 512 x 512 pixelů. Alex Faaborg tak na svém blogu rozebírá, jaký algoritmus pro zvětšení do budoucna použít.

Nečekejte nic jiného než jednoduché okno s webovou stránkou

Mozilla Prism je stále na počátku vývoje. Oblíbit si ho mohou zejména ti, kteří často přistupují k webovému e-mailu, mapovým službám a jiným aplikacím. Na běžné surfování nemá Prism příliš smysl. Oproti Adobe AIR nabízí rychlé a snadné vytváření zástupců na ploše, nedokáže však ukládat na pevný disk vlastní data. Mozilla Prism je tedy pouhým ořezaným prohlížečem, jehož výhoda spočívá především v tom, že se jedná pouze o jakýsi rámec webové stránky bez jakékoliv funkce komplexního prohlížeče.

Jelikož používá Prism vykreslovací jádro Gecko (Firefox), nezobrazíte v něm korektně webové stránky, které jsou určeny pouze pro Internet Explorer. 

Oficiální web projektu Mozilla Prism
Seznam oficiálních a komunitních balíčků

Google Gears si vše pamatuje

Zcela jiným způsobem se snaží propojit webové stránky s desktopem Google Gears. V běžném webovém prohlížeči dodnes platí jedno bezpečnostní pravidlo. Webová stránka pracuje v tzv. sandboxu, tedy pískovišti. Navštívíte-li svůj oblíbený web, stránka se uloží do vyrovnávací paměti a na váš počítač si může uložit Cookies, tedy několik málo informací zejména pro identifikaci. To je ovšem vše, možností je poměrně málo.

Google Gears tyto možnosti rozšiřuje. Podporovaná stránka si může načíst zdroje (obrázky, HTML, Javascript) ze speciální vyrovnávací paměti a k dispozici je i SQLite databáze, kam si webová stránka může ukládat natrvalo nejrůznější data – stránka tedy nemusí spoléhat pouze na zastaralé Cookies. Nakonec poskytuje Google Gears komplikovaným webovým službám i vyšší výkon díky speciálnímu pracovnímu vláknu pro složité úlohy (AJAX aj.).

googlegears.jpg
Google Gears je bezpečný,
vyžaduje explicitní povolení Gears pro vybraný web

A k čemu je to vše dobré? Webová služba využívající Google Gears může do jisté míry pracovat i ve stavu offline, neboť nestahuje opakovaně data z internetu, naopak využívá dat z lokální databáze a vyrovnávací paměti. Google Gears je ideálním řešením pro nejrůznější webové hry, online diáře a další služby. Takový web si uloží na váš disk co nejvíce informací a se serverem pak komunikuje co možná nejméně.

gears_milkoffline.jpg
Remember the Milk můžete používat i bez internetu

Na obrázku výše vidíte správce času a kontaktů Remeber the Milk ve stavu offline. Díky tomu, že veškerá logika je stažena ve vyrovnávací paměti a aplikace má k dispozici SQLite databázi, můžete dále pracovat, zadávat úkoly a vyplňovat kontakty, i když nejste připojení k internetu. Jakmile se opět připojíte, program provede synchronizaci a uloží všechna potřebná data zpět na server.

Známé webové služby s podporou Gears:

Zatímco Mozilla Prism nabízí vlastní miniaturní webový prohlížeč, Google Gears se instaluje jako doplněk webového prohlížeče. Jakmile jej nainstalujete, Internet Explorer i Firefox se chovají nadále zcela běžně. Weby s podporou Gears však obsahují speciální rutiny Javascriptu a mohou technologie Gears plně využívat.

gears_zohooffline.jpg  gears_zohosynchro.jpg
Zoho Writer ve stavu offline a synchronizace při opětovném připojení k internetu

Google Gears je dnes stále v testovacím provozu, z hlediska podpory tedy počítejte pouze s webovými prohlížeči Microsoft Internet Explorer a Mozilla Firefox. V budoucnu by se měla objevit také podpora pro Safari. Google Gears můžete vyzkoušet na Windows a OS X. Bez podpory nezůstal ani Linux.

Oficiální web projektu Google Gears

Znáte zajímavou webovou službu s podporou Google Gears? Používáte Mozilla Prism? Jsou tyto technologie konkurencí Adobe AIR? Nebo se snad jedná o zcela zbytečné technologie, na které se brzy zapomene? Podělte se s ostatními v diskuzi. 

Diskuze (15) Další článek: Verdict Free: šikovný slovník zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,