Prohlížeče | Firefox | Mozilla

Mozilla má plán: V příštích šesti měsících čekejte zcela předělaný Firefox

  • Po roce slibů přicházejí činy
  • Firefox má novou road-mapu pro příští půlrok
  • Změny začnou za pár dnů verzí 48

Prohlížeč Chrome se na první pohled v posledních letech příliš nezměnil, přesto však roste jako z vody a jako jeden z mála a snad spíše ze setrvačnosti nabírá při pohledu prakticky na jakoukoliv statistiku (1, 2, 3) nové duše.

Konkurenční Opera naopak v posledních měsících chrlí jednu atraktivní technologickou novinku za druhou v čele s integrovaným a nijak omezeným VPN anonymizérem, ale norské legendě je to optikou tržních podílů k ničemu, Opera totiž stále neláká masu. Těžko říci, co by pro to ještě měla udělat.

612542342 626745333
Ať už se podíváte na čísla NetMarketShare, nebo StatCounteru, mluví docela jasně. Chrome neohroženě přetahuje uživatele ostatních prohlížečů.

Pak je tu Safari, IE a Edge. Zatímco Safari ztrácí a Internet Explorer doslova odchází ze scény (což však bude kvůli jeho tržnímu podílu trvat ještě pár let), Edge roste – ovšem jen slabě, původní uživatelé IE jej totiž jako náhradu volí jen velmi sporadicky. Kdyby s ním Redmond vyrukoval v reakci na Firefox třeba v roce 2005, dnes by mohlo být vše jinak. Těžko však bude Microsoftu někdo tleskat jen proto, že v roce 2015 představil webový prohlížeč s podporou HTML5 a dnes i s doplňky. Je to chvályhodné, ovšem příliš pozdě.

161764427
Takto to vypadá mezi čtenáři Živě.cz

A nakonec je tu ještě Firefox. Před deseti lety byl na vrcholu – byl přesně tím, čím je dnes Chrome – a komunita považovala za samozřejmost, že je jen otázkou času, kdy se prohlížeč Mozilly, který tehdy udával technologický tón, stane tržní jedničkou a pohřbí IE od Microsoftu. Namísto toho se však na scéně objevil Chrome a sebral Mozille na dlouhé roky vítr z plachet.

Chystá se nový Firefox (Tentokrát už opravdu)

Asi tak by se dala ve zkratce popsat současná situace desktopových webových prohlížečů, přičemž se zdá, že až na Operu a Edge ostatním tak trochu došel dech. Jenže to je samozřejmě jen zdání a za zdánlivě banálními upgrady, kdy si již jen málokdo vybaví, jakou že to verzi Chromu nebo Firefoxu zrovna používá, se chystají velké věci.

Firefox a jeho mateřská Mozilla se na ně připravují už roky. Mozilla se chce stát opět technologickým lídrem, což v praxi znamená, že se musí nejprve srovnat s konkurencí v tom, jak funguje jádro Firefoxu. Programátoři tedy připravují jeho nový motor s kódovým označením Electrolysis, který promění monolitický Firefox ve spletenec samostatně běžících procesů.

381919229
Multi-procesové jádro je součástí testovacích verzí Firefoxu

Tuto architekturu už velmi dobře znáte třeba právě z Chromu, který se ve Správci úloh na Windows nezobrazuje jako jedna spuštěná aplikace, ale jako hromada paralelních procesů chrome.exe, přičemž pod každým z nich se skrývají jednotlivé doplňky, otevřené panely a tak dále.

Kvůli této vnitřní struktuře sice Chrome spotřebuje mnohem více RAM, protože každý z procesů má přirozeně nějakou vlastní režii, ale na stranu druhou je prohlížeč mnohem bezpečnější, efektivnější a ve svém důsledku i rychlejší a modernější, protože webový prohlížeč už dávno není jen prohlížeč v pravém slova smyslu, ale kvůli stále sofistikovanějším javascriptovým aplikacím spíše operační systém.

Nové nitro Electrolysis

Abychom však jen nerekapitulovali to, co již víme dlouhé měsíce, podstatné je to, že Mozilla před pár dny aktualizovala svůj plán nejbližšího vývoje a nyní je už velmi konkrétní v tom, kdy se nová technologie dostane do stabilních verzí Firefoxu.

493691850
Následující půlrok podle vývojářů Firefoxu

K přechodu na Electrolysis začne Firefox již následující stabilní verzí 48, která by měla dorazit zkraje srpna. Celou proměnu nitra prohlížeče pak završí Firefox 51, který podle aktuálního plánu vyjde 24. ledna 2017. Electrolysis se zpočátku dostane asi k 1 % kvalifikovaných uživatelů a nakonec ke všem, kteří splňují systémové požadavky.

Doplňky WebExtensions jako v Chromu

Společně s Electrolysis dojde také k postupné proměně doplňků. Mozilla začne počínaje verzí 48 propagovat tzv. WebExtensions, přičemž se nejedná o nic jiného než o doplňky napsané v HTML a Javascriptu, které již znáte z Chromu, Opery a dnes i prohlížeče Edge.

98593743
Web AreWeWebExtensionsYet eviduje, které API Chromu pro doplňky už Firefox podporuje

A opět bude platit, že si Mozilla dává přinejmenším půl roku na to, aby zajistila co nejvyšší vzájemnou kompatibilitu. Cílem by měla být naprosto jednoduchá migrace doplňku z jednoho prohlížeče do druhého pro vývojáře, kteří jen upraví manifest (popisný a konfigurační soubor doplňku) a nahrají rozšíření do adekvátního katalogu.

Svět starých doplňků pro Firefox, které mohly zasahovat hluboko do nitra prohlížeče, postupně skončí, poněvadž bez dalších úprav již nebudou ani kompatibilní s novým jádrem sandboxovaných procesů.

Konec zásuvných modulů

Ovšem ani tím výčet novinek pro zbytek léta, podzim a zimu nekončí, Firefox se totiž rozloučí i se světem starých plug-inů/zásuvných modulů (nezaměňovat za doplňky). Počínaje verzí 49, která by měla dorazit 13. září, bude stejně jako Edge od Microsoftu (a částečně jako Chrome) ve výchozím stavu podporovat pouze Flash Player, vše ostatní z něj ale zmizí, což bude především výzva pro vývojáře třetích stran, aby své technologie přepsali výhradně do HTML5 a WebGL (což se už dnes často děje třeba u VR, 360stupňových projekcí aj.).

542089173
Firefox se rozloučí s plug-iny

Activity Stream

Vedle spíše interních proměn prohlížeče přibydou i ty viditelné. Mozilla například ve Firefoxu představí Activity Stream, což je nová úvodní stránka prohlížeče, která vedle dlaždic oblíbených/nejnavštěvovanějších webů zobrazí i další obsah podle toho, jak vlastně v prohlížeči trávíte čas. S tím bude souviset i práce na novém a inteligentním doporučovacím systému, který se pokusí zjistit, o co byste mohli mít zájem. Více se o něm rozepsal viceprezident Mozilly Nick Nguyen.

225754768
Activity Stream má přinést na úvodní stránku více souvisejících informací s vaší aktivtou

Bude to stačit?

Firefox se tedy v mnoha aspektech během následujících měsíců změní. Otázkou ale zůstává, jestli to bude stačit – tedy alespoň koncovým uživatelům. Ačkoliv se totiž jedná o důležité a nutné změny jádra, možná tomu trošku chybí nějaký ten uživatelský trhák, který v podobě zrychlovače načítání, blokátoru reklamy a bezplatného integrovaného VPN anonymizéru s výběrem IP adresy představila Opera.

332632947
Program Firefox Test Pilot pro betatestery

Všechny tyto novinky si každopádně budete moci vyzkoušet sami ještě před nasazením v ostré verzi a to třeba v rámci projektu Firefox Test Pilot, který je jakousi paralelou programu Windows Insider Preview od Microsoftu.

Diskuze (64) Další článek: Seagate uvádí 10TB disky pro běžné počítače

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,