Monitor Philips BDM4350UC: 43 palců, 4K rozlišení, dostupná cena

  • Je to vlastně televizor bez tuneru a chytrých funkcí
  • Díky IPS panelu ale obstojí jako obří monitor pro práci ve 4K
  • Současně zobrazí obraz až ze čtyř vstupů

Philips BDM4350UC je unikátní monitor. Má totiž obří úhlopříčku 43 palců (108 cm), na které nabízí rozlišení 4K. Nestojí přitom moc. V jádru je to vlastně kvalitní televize bez tuneru a všech chytrých funkcí.

Obal jako televizor, obraz jako monitor

Philips už má s výrobou podobných zařízení zkušenosti, již dříve jsme v Computeru testovali 40palcový 4K monitor BDM4065UC. Novinka ale není jen o fous větší, je o poznání lepší.

IMG_9996.JPGIMG_9998.JPGIMG_9999.JPG
Monitor na pohled připomíná televizor, odpovídají tomu i nohy stojanu

Větší verze totiž spoléhá na IPS panel. Může se tedy pochlubit výbornými pozorovacími úhly. Předchozí model používal MVA panel, který trpěl změnou barevnosti při pohledu z boků. Při takové velikosti úhlopříčky se už měnila barevnost rohů při sezení v běžné pracovní vzdálenosti před monitorem.

IPS panel je v tomto směru bez chyb, velmi dobrá je i homogenita podsvícení bez viditelných map. Neduhy IPS panelu v podání absolutní černé nebo šednutí z ostrých úhlů tu ale zůstávají.

Při měření sondou dává monitor výborný statický kontrast 1031:1. Na rozdíl od podobných televizorů ale s kontrastem na základě vstupního obrazu dále výrazněji nepracuje. Je to v prvé řadě monitor.

foto.jpgfoto2.jpg
Sonda ukazuje v režimu Foto posun u zelené a modré barvy, průběh odstínů šedé ale přesně kopíruje nastavenou gamma křivku

Vstupy můžete připojit přes dva HDMI (1.4 a 2.0 s podporou 4K/60Hz a MHL), dva konektory DisplayPort (1.1 a 1.2) nebo D-SUB. V monitoru je dále čtyřportový USB 3.0 hub, vstup analogového audia a výstup na sluchátka. Původ v televizoru znamená dvojici hlasitých reproduktorů na spodní straně monitoru a příjem zvuku z HDMI konektorů.

IMG_0001.JPGIMG_0002.JPGIMG_0004.JPG
Zadní kryt má zaslepenou boční stranu, kde by měl televizor konektory. Připojit můžete kromě HDMI i DisplayPort. Zadní kryt obsahuje pozice pro připojení stojanu na stěnu

Protože jde o monitor pro speciální nasazení, můžete současně na ploše monitoru zobrazit obraz až ze čtyř vstupů, přičemž tyto vstupy mohou být ve 4K rozlišení. Pro každý takový vstup bude sloužit čtvrtina panelu, tedy FullHD rozlišení. Využitelné je to zejména v dohledových centrech, kde můžete na jednom monitoru vidět obraz z více zdrojů. Případně díky režimu PiP můžete mít hlavní zdroj přes celou obrazovku a doplňkový v malém okně na kraji obrazovky.

IMG_0003.JPGIMG_0005.JPGIMG_0006.JPG
Ovládání joystickem není zrovna pohodlné, ale zvyknete si. reproduktory se skrývají na spodní straně. Stojan nemá nastavení výšky nebo sklonu, mírný náklon je pevně daný

Monitor nedostanete s dálkovým ovládáním, vše se ovládá pomocí malého joysticku na pravé zadní straně monitoru. Nabídky nejsou nějak logicky uspořádané, ale naučíte se je. Velká nabídka je směrem vpravo, a potvrzení kliknutím na joystick nefunguje, potvrzuje se posunem vpravo. Krok zpět nebo zrušení volby se děje pohybem vlevo.

V základu máte různé barevné režimy, které především hýbají s gamma křivkou, barevné podání se výrazněji nemění. Můžete jej ale dodatečně v nastavení upravit. Lze měnit teplotu barev nebo doladění RGB.

Unikátní obr

Philips zkrátka do tohoto „televizoru“ dal vnitřnosti monitoru, nemáte tak dopočítávání mezisnímků nebo pokročilý dynamický kontrast, současně je to ale standardně rychlý monitor. Pokud vám tedy u televizorů vadí velký input lag, tedy zpoždění obrazu vzniklé zpracováním obrazu, to tady odpadá. Chová se to jako standardní monitor. Pomalost IPS panelu lze urychlit zapnutím funkce SmartResponse, která ve středním nastavení bez artefaktů dosahuje 8 ms.

Čím víc tím líp ale vždy neplatí. Velká úhlopříčka v kombinaci s nenastavitelným stojanem už představuje ergonomické komplikace. Horní hrana monitoru je při položení na běžném stole docela vysoko, takže mnoho prvků na obrazovce mizí ze zorného pole. Navíc antireflexní úprava odráží více obrazu, než matné panely lepších monitorů.

Může Philips BDM4350UC nahradit televizor? Více vám řekne recenze na AVManii, která se zaměřuje na využití tohoto monitoru v domácím kině.

Philips BDM4350UC

Rozlišení displeje 3840 × 2160
Odezva 5 ms
Technologie obrazu IPS
Jas 350 cd/m2
Obnovovací frekvence 60 Hz
Úhlopříčka displeje 43"
Grafické vstupy 2× HDMI, 2× DisplayPort, D-SUB (VGA)
Ostatní vstupy/výstupy USB 3.0, Sluchátkový výstup, Audio analog vstup
Výbava VESA kompatibilní, LED podsvícení, Reproduktory, USB Hub
VESA uchycení 200×200 mm
Typická spotřeba 46,5 W
Stand-by spotřeba 0,5 W

Cena: 18 990 Kč

Používat Philips BDM4350UC jako monitor nemůžeme bez výhrad doporučit. Vadil zejména lesklý panel a nenastavitelný „televizní“ stojan. Velikost 43 palců už také znamená, že pracovat s aplikacemi přes celou obrazovku není pohodlné a budete muset více organizovat okna na tak velké ploše. Výborné to je ale pro hráče. Pokud máte kvalitní grafickou kartu, která 4K utáhne, s tímto monitorem si užijete. Podobně, pokud chcete upravovat fotografie, na takto velké ploše můžete vidět detaily i celou kompozici snímku. Běžný televizor nebo monitor také neumí zobrazit čtyři vstupy současně na jedné ploše monitoru.

Philips BDM4350UC je skvělý monitor, když víte, na co ho chcete použít. Není to univerzální řešení pro všechny případy, je ale skvělé, že něco takového na trhu existuje. Navíc za docela rozumnou cenu 18 990 Kč.

Diskuze (30) Další článek: Bývalá ředitelka Nest Labs a zakladatelka Google X začala pracovat pro Apple

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,