Technologie | Armáda

Moderní vojenské technologie. AI překoná kalašnikov, deep fake Zelenskyj je mocnější než tank

I když je značná část armádních technologií neveřejná a k detailům sofistikovaných systémů se nikdy nedostaneme, nastavené trendy jsou jasné. Směřujeme k automatizovanému bojišti, umělé inteligenci využívané v informačních válkách a internetu vojenských věcí. Konec konvenční války to ale neznamená.

Pod označením moderní armádní technologie si nejeden z nás představí hologramy, mechwarriory, obleky jako ze hry Crysis a pěšáky v exoskeletech doplněné o robotické psy. Tak daleko se sice zatím vývoj nedostal, i tak jsou aktuál­ně využívané technologie vysoce sofistikované, s vysokým potenciálem měnit podobu války.

Předobraz toho, jak by mohl velký konflikt technologicky vyspělých armád vypadat, ostatně ukazuje i současná ukrajinská válka, byť jen v malém měřítku. Velkou roli v ní hrají drony včetně těch komerčních, bojiště je 24/7 sledováno bezpilotními letouny i velitelskými letouny a zcela zásadní roli hraje kybernetický boj spojený s informační válkou.

Méně personálu i obětí

Sebrali jsme několik trendů. Jde o technologie, které jsou dobře zmapované, vychází z veřejně dostupných patentů, jsou dobře zdokumentované odbornou veřejností a mj. se o nich veřejně diskutuje například v americkém Kongresu, který si nechal zpracovat obsáhlou zprávu právě na téma technologických trendů. Ta mimo jiné obsahuje i informace o tom, v jaké fázi je jejich vývoj v rámci největších armád světa.

V pokračování pro předplatitele také najdete

S autonomními technologiemi si nehraje jen Elon Musk, ale i největší světové armády.

AI, VR a AR ve službách armády.

Hojně diskutovaná zkratka IoMT.

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: SpaceX zřejmě kvůli Rusku spadne do klína atraktivní zakázka. Falcon 9 by mohl vynést družici Euclid

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,