Mobilní telefony Američanů sledují policisté z letadel

Po odhalení některých sledovacích praktik americké NSA tu máme další špek. The Wall Street Journal přišel z informací, že federální policejní jednotka U.S. Marshals Service plošně skenuje mobilní telefony nad největšími americkými městy pomocí malých letadel. Program funguje už od roku 2007 a umožňuje nejen vysledovat polohu daného telefonu, ale i sběr dat z nich (předpokládáme informace o provedených hovorech atp.). Za jeden let lze nashromáždit data až k desítkám tisíc telefonů.

482304590 
Sledovací zařízení nesou malá letadla Cessna. Když tedy nad sebou při návštěvě USA uvidíte podobné letadlo a budete zrovna na útěku z vězení atp., vypněte si telefon (foto: Aleksander Makin, CC BY-SA 2.0)

Ke sledování využívá technologii Digital Receiver Technology vyvinutou firmou Boeing, která zjednodušeně spočívá v tom, že jsou v letadlech umístěny mobilní BTS se silným signálem. K těm se telefony ze země automaticky připojí a vymění si informace. Lze tak snadno vysledovat konkrétní telefon se zadaným IMEI apod.

Jenomže technologie se nepoužívá pouze při pronásledování zločinců, ale dle zdroje Wall Street Journalu se plošný sběr dat provádí v pravidelných intervalech. Američanům se pochopitelně nelíbí, že jsou jen tak preventivně sledováni policií, nicméně protesty zřejmě nebudou nic platné. Podle americké legislativy je tento postup legální, byť kontroverzní. Sledovací BTS v pozemním provedení prý provozuje i FBI, připomíná The Register.

Diskuze (21) Další článek: Byznysový zápisník: O AVG má údajně zájem několik kupců

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,