Připojení k internetu

Mobilní internet v EU: surfovat můžete za ceny jako doma. Bez háčků

  • T-Mobile, O2 i Vodafone vám nebudou účtovat nic navíc, ale jen v EU
  • Za domácí ceny můžete datovat i telefonovat celkem v 31 zemích
  • Poprvé v historii se nemusíte strachovat o vyúčtování z dovolené

Nejpozději od půlky června se operátoři působící v zemích EU musí přizpůsobit regulaci, která si klade za cíl definitivně odstranit příplatky za čerpání služeb v zahraničí, tzv. roamingu (princip „Roam Like At Home“). Tím se rozumí jak datové tak hlasové služby. Z pohledu českého zákazníka dále podstatné, že všichni tři velcí operátoři zahrnují do zóny EU celkem 31 států (28 + 3).

Krom osmadvaceti členských zemí EU jsou to státy Evropského hospodářského prostoru (EEA), tedy Norsko, Lichtenštejnsko a Island. Ještě zhruba dva roky budou regulaci podléhat i britští operátoři, a to do té doby, než jejich země „brexituje“.

Pozor si dávejte na Švýcarsko, které není členskou zemí EU ani EAA, ale je součástí Schengenu. Takže si při přejezdu ze sousedních zemí nemusíte vůbec všimnout, že jste EU opustili.

Co se týče termínů, jako první odboural roaming T-Mobile, a to od dubna, kdy začal nabízet nové tarify Mobil. Pro starší generace tarifů platí regulace od 11. června. Stejné datum ohlásil s obecnou platností i Vodafone. O2 se shoduje s nejzazším termínem stanoveným Evropskou komisí, tedy ruší roaming v EU od 15. června. Jen pro zajímavost, první kolo regulace vešlo v platnost před deseti lety v roce 2007.

Data jako doma, bez výhrad

Pokud nemáte firemní tarif, kde mohou platit speciální podmínky (třeba od T-Mobilu), ale klasický „občanský“ tarif byť s nějakou slevou, pak můžete čerpat veškeré datové služby úplně stejně jako doma, respektive za domácí ceny. Žádné příplatky, žádné roamingové limity ani háčky a podmínky pod čarou.

Evropská komise, 2007: „Roaming je sprosté okrádání zákazníků“

Data můžete v zóně EU čerpat opravdu tak, jak jste doma zvyklí ať už jde o balíčky navyšující základní datový limit či balíčky zakoupené ex post po jeho vyčerpání. Tuzemští operátoři zatím neplánují žádné omezující podmínky, ačkoli i na pojistky proti nadužívání schválený regulační rámec myslí.

Přehled cen tarifů, které data obsahují a ceny dokupů najdete v tomto článku:

Příklad: v domácím tarifu máte 10 GB – můžete je čerpat zcela bez omezení a po jejich vyčerpání si můžete další balíček dokoupit za stejnou cenu jako doma.

Ekvivalentně platí i to, že volání a SMS jsou v roamingu (opět v zóně EU) zpoplatněny stejnou sazbou jako doma do cizí sítě. A pozor, za domácí ceny můžete volat nejen do ČR, ale v rámci celé EU.

Příklad: s neomezeným tarifem voláte z Rakouska do Španělska za domácí sazbu, tedy zdarma (obecně se uplatní sazba za volání do cizí sítě).

A ještě drobné upozornění pro zákazníky O2. Operátor má rovnou dva roamingové tarify: Svět Basic, kde platí regulace roamingu a Volání bez hranic, který se vyplatí spíš mimo EU. Takže si dobře prověřte, jaký tarif máte nastavený.

Hledají skuliny, slovenský Orange našel

Někteří operátoři přemýšlí, jak regulaci obejít, ceny v tuzemsku jsou ale tak vysoké, že se operátoři rozhodli nijak své tarify neomezovat a zcela dostát principu „Roam Like At Home“. Krom firemních zákazníků T-Mobilu, kteří dostali na výběr buď výhody plynoucí z korporátní smlouvy nebo roaming za domácí ceny, se do restrikce pustil ještě Vodafone, který rozhodl roaming úplně blokovat u datových SIM karet (SIM do notebooku, tabletu).

Existují ale i křiklavější příklady, konkrétně slovenský Orange. Ten internet v tarifech rozdělil na řádných 100 MB, které lze čerpat i v roamingu, plus bonusová data pro využití jen na Slovensku. Nepoměry jsou markantní, bonus se pohybuje v rozmezí 500 MB až 6 GB, což lze s úspěchem označit za obcházení regulace a pokud se 15. června nic nezmění, může se Orange potýkat se zásahem regulátora.

Diskuze (45) Další článek: Street View slaví 10. výročí. Kamera Googlu už byla v sopce i na Mt. Blanc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,