Mobilní internet: silná trojka a mimozemšťan

Přehled poskytovatelů mobilního připojení k internetu. Je důležitější rychlost a stabilita nebo dostupnost téměř odkudkoliv?
Kapitoly článku

Vodafone

Třetí a nejmladší český mobilní operátor Vodafone nabízí připojení k internetu pouze v sítí GPRS/EDGE. Maximální přenosová rychlost tak v ideálním případě dosahuje pouze 236 kb/s. Na výběr máte z tarifů Připojení na dlouho, Připojení na skok a od 6. února nově také Připojení na stálo.

Zatímco tarif Připojení na krátko je určen pro prohlížení webu na mobilním telefonu, Připojení na dlouho a Připojení na stálo lze prakticky využít i na osobním počítači a notebooku.

Připojení na dlouho

Měsíční paušál podle přenesených datCena
do 15 MB200 Kč
do 45 MB500 Kč
nad 45 MB750 Kč

Připojení na dlouho je rozděleno na tři paušály. Pro běžné využívání internetu však lze brát v úvahu pouze nejvyšší měsíční paušál za 750 Kč. Program je omezen politikou FUP s datovým měsíčním limitem 3 GB. Očekávejte také snížení rychlosti při využívání P2P sdílení dat a jiných náročných internetových služeb.

Od 6. února budete moci využívat také nový GPRS/EDGE tarif Připojení na stálo s měsíčním paušálem 650 Kč. Více informací se dozvíte v bleskovce.

TarifRychlostCenaFUP
Připojení na stáloaž 236 kbps650 Kč/měsíc3 GB
Připojení na dlouhoaž 236 kbps200-750 Kč/měsíc3 GB

Ověřit dostupnost služby podle mapy pokrytí
Webové stránky služby Vodafone

Přenosný negarantovaný internet

Připojení k internetu pomocí 2. a 3. generace mobilních sítí zatím nedosahuje kvalit jiných řešení v této cenové relaci. Očekávejte přísná FUP pravidla a negarantované rychlosti, které mohou během dne výrazně kolísat.

Hlavní výhodou internetu přes mobil, mobilní modem nebo kartu ve vašem počítači či notebooku však zatím není rychlost, ale především fakt, že se jedná o bezdrátové připojení.

Zatímco nejrychlejších variant (UMTS) dosáhnete pouze ve větších městech a jejich okolí, na chalupě se připojíte přes GPRS, EDGE nebo CDMA a to na jednom účtu, pomocí jednoho mobilního modemu, který si na víkend jednoduše zabalíte do tašky.

A co vy? Je pro vás důležitější rychlost nebo dostupnost internetového připojení?
Podělte se s ostatními se svými zkušenostmi s mobilním internetem. 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,