Mobilní čip Apple A6 bude k dispozici na začátku roku 2012

Jak uvedl server AppleInsider, nová generace mobilního čipu A6 od Applu se začala již zkušebně vyrábět pomocí 28nm technologie, cesta k produkční fázi je ale ještě dlouhá. Podle předpokladů se tak nový model procesoru neobjeví dříve než na začátku roku 2012, tedy s příchodem třetí generace iPadu.

O výrobu se stará TSMC a oproti současnému čipu A5, který je ještě stále vyráběn 45nm technologií, to bude znamenat skok téměř o dvě generace, které jsou například u běžných desktopových procesorů (65 nm – 45 nm – 32 nm – 22 nm). Podle očekávání bude základem upravený dvoujádrový nebo čtyřjádrový procesor ARM Cortex-A15 MPCore s podporou hardwarové virtualizace, který navíc nabízí minimálně dvojnásobný výkon na jedno jádro při stejné frekvenci, než současný Cortex A9. Podle toho tak dvoujádrový Cortex A15 nabídne stejný či trochu vyšší výkon, než čtyřjádrový Cortex A9.

Eagle_New_Look_Chip-600.jpg

Frekvenční rozpětí by mělo být mezi 1 GHz až 1,5 GHz, ale jak je známo u Applu, volí mírně pomalejší variantu s nižší spotřebou. Grafickým čipem bude s velkou pravděpodobností opět model PowerVR SGX, zatím však není jasné, jaký typ (u Apple A5 jde o PowerVR SGX 542MP2).

Diskuze (15) Další článek: Koule v bazénku: podívejte se, co dokáže Javascript a WebGL

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,