Crowdfunding | Smartphone | Indiegogo

Mobil Energizer s obří baterií neuspěl – zájem projevila jen hrstka jednotlivců

Majitelé chytrých telefonů si nejčastěji stěžují na slabou výdrž baterie, dosahující v nejlepších případech dvou dnů běžného používání. Když ale dostali příležitost pořídit si telefon, který by mohl vydržet několikanásobně déle, neměli zájem. Tak nějak vypadá příběh telefonu Energizer P18K Pop na crowdfundingovém serveru Indiegogo.

Energizer P18K Pop byl poprvé představen na letošním veletrhu Mobile World Congress. Zákazníky hodlal zaujmout především baterií s kapacitou 18 000 mAh, kvůli které byl výrazně objemnější než standardní chytré telefony. Mobil měla vyrábět firma Avenir Telecom, která získala licenci na použití značky Energizer.

Hlas lidu: nemáme zájem

Finanční prostředky se výrobce rozhodl získat formou crowdfundingu – konkrétně kampaní na serveru Indiegogo. Chtěl takto získat částku ve výši 1,2 milionů dolarů, přičemž cena telefonu pro první dvě stovky zájemců byla stanovena na 549 dolarů, tedy v přepočtu (s DPH) asi 15 tisíc korun.

Výsledek patrně překvapil i ty největší pesimisty. Zájem projevilo pouhých jedenáct koupěchtivých zákazníků, kteří dohromady přispěli částkou 15 005 dolarů. Povedlo se tedy získat zanedbatelných 1,25 % požadované sumy, což nelze popsat jinak než jako naprosté fiasko.

Je pravdou, že s ohledem na cenu nenabídl Energizer P18K Pop odpovídající protihodnotu. Jeho srdcem měl být procesor Helio P70, uživatelé měli mít k dispozici 6 GB operační paměti a interní úložiště o velikosti 128 GB. Situaci nezachránil ani „vyskakovací“ přední foťák s rozlišením 16 + 2 Mpx.

Kdo chce telefon o velikosti powerbanky?

Pro tvůrce telefonu je výsledek kampaně nesporným zklamáním. Přestože zákazníci často žehrají na nedostatečnou výdrž, pravděpodobně nejsou ochotni nosit v kapse těžké a poměrně tlusté zařízení. Svou roli ale jistě sehrála i nastavená cena – mnozí čínští výrobci nabízejí telefony s bateriemi kolem 10 000 mAh podstatně levněji.

Pro Avenir Telecom však neúspěch v crowdfundingové kampani neznamená, že by nad Otesánkem zlomil hůl. „I když nedosáhl svého cíle, budeme pracovat na dalším vylepšování modelu P18K (z hlediska designu, tloušťky atd.), protože věříme, že zájem o smartphony s neuvěřitelnou výdrží baterie, které lze využít i jako power banky, ještě poroste.“

Diskuze (10) Další článek: Bugatti La Voiture Noire je auto za čtvrt miliard korun. Kdo ho koupí? Třeba Cristiano Ronaldo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,