MIT otevře fakultu umělé inteligence. Bude dražší než tři roční rozpočty Karlovy univerzity

Jednou z nejslavnějších technických univerzit západního světa je bezesporu americká MIT – Massachusettský technologický institut. Univerzita si chce udržet své renomé, a tak otevře novou školu Stephen A. Schwarzman College of Computing pojmenovanou podle hlavního donátora, který přispěl 350 miliony dolarů.

Mimochodem, zřízení nové fakulty vyjde na jen těžko představitelnou miliardu dolarů – po přepočtu tedy zhruba 22,3 miliard korun. Jen pro uvedení do českého kontextu, výdaje celé Karlovy univerzity za rok 2017 dosáhly zhruba 7 miliard korun (výroční zpráva, s. 99).

Ačkoliv název nového zařízení evokuje běžnou českou fakultu informatiky, realita je trošku jiná, v tomto případě se totiž bude jednat o školu zaměřenou na A.I. a tedy největší akademické centrum svého druhu nejen v USA, ale nejspíše i v celém euroatlantickém prostoru.

Investice MIT je zároveň největší v historii amerického školství a má podpořit pozici USA jako světového lídra v oblasti A.I., kde se dle mnohých stává novým tahounem Čína, která přímo z pozice státu masivně investuje do výzkumu.

Škola nabere padesát nových akademiků a otevře už příští rok. Do roku 2022 se pak plánuje přestěhovat do nových budov v rámci kampusu MIT.

Diskuze (7) Další článek: Přes IPv6 už běží čtvrtina internetového provozu, hlásí Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,