MinnowBoard: první open source minipočítač od Intelu

Do segment miniaturních počítačů míří i Intel a po drahém NUC představil levnější a open source minipočítač MinnowBoard s Atomem.

Oblast miniaturních počítačů je stále populárnější, dalo by se říci, že to odstartoval obrovský úspěch Raspberry Pi a další konkurenční modely následovaly. Byly dražší, nabízely více, ale v drtivě většině případů šlo vždy o platformu ARM, která je levná, úsporná a nepotřebuje aktivní chlazení.

Intel se v tomto segmentu poprvé představil se svým miniaturním počítačem NUC, který je založen na klasické procesoru Core a nabízí tak v malém balení poměrně velký výkon. Nevýhodou je ale poměrně vysoká cena. Tentokrát Intel představil první open source minipočítač Minnow Board, který oproti NUC nabízí pouze holou základní desku bez šasi a pomalejší Atom.

Intel MinnowBoard: malá deska s Atomem

Minipočítač MinnowBoard tvoří základní deska s jednojádrovým 32bitový, čipem Atom E640 (SoC) na frekvenci 1 GHz, který byl představen na konci roku 2010 a je tak vyroben ještě 45nm technologií. Podporuje ale HyperThreading i virtualizaci (VT-x) a jeho TDP je 3,6 W.

minnowboard-top.jpg
Intel MinnowBoard je malý počtač s Atomem

Uvnitř čipu je i integrovaný grafický čip Intel GMA 600 s frekvencí 320 MHz, což je vlastně ještě upravený PowerVR SGX 535 od Imagination Technologies. Vše spolupracuje s čipsetem Intel PCH EG20T.

 2013-08-07 v 12.04.04.png
Oproti řešením na bázi ARMu nabízí moderní rozhraní a rychlé I/O

Počítač má 1 GB operační paměti DDR2 a firmware je uložený v malé flash paměti s kapacitou 4 MB. Na desce nenajdete žádnou vlastní paměť pro ukládání dat nebo instalaci operačního systému, to je nutné řešit pomocí vlastní karty microSD.

SATA i USB

MinnowBoard má oproti podobným počítačům na bázi ARMu poměrně moderní rozhraní, k dispozici je SATA port (3 Gb/s), dva porty USB, micro USB, gigabitový ethernet, sériový port a specializované GPIO s možností použití kontrolních LED a přepínačů.

Minnow-Block-Diagram-03202013.jpg
Kompletní schéma MinnowBoardu od Intelu

Pokud jde o podporu operačních systémů, Intel doporučuje optimalizovaný Ångström Linux, můžete si ale zprovoznit jakýkoli systém, pro který budou k dispozici i kompatibilní ovladače pro hardware. Základní deska má už UEFI dle standardu 2.3, což kromě jiného znamená i rychlejší start počítače.

Intel je opravdu otevřený a na oficiálních stránkách nabízí kompletní hardwarové informace, včetně přesných nákresů v CADu, použitých materiálů nebo detaily k výrobě.

  • Platforma: Intel Atom E640, 1 GHz (45 nm, SoC)
  • Grafický čip: Intel GMA 600
  • Operační paměť: 1 GB DDR2
  • Výbava: gigabitový etnernet, 2× USB, micro USB, SATA 3 Gb/s, sériový port, GPIO
  • Rozměry: 10.66 × 10,66 cm
  • Cena, OS: 199 dolarů (přibližně 5 000 Kč s DPH), Linux

Pro kutily i profesionální použití

Intel MinnowBoard je určen nejen pro domácí kutily, kteří chtějí platformu použít pro jednodušší úlohy nebo pro stavbu vlastního zařízení, ale také pro náročné použití v podnikovém segmentu.

2013-04-16_11-54-14_719.jpg
MinnowBoard umožňuje i stavbu pokročilejších systémů

Cena 200 dolarů (přibližně 5 000 Kč s DPH) je ale desetkrát vyšší, než například Raspberry Pi, který je sice mnohem slabší z hlediska výkonu i rozhraní, ale disponuje obrovskou komunitou. Díky k tomu lze už dnes pro Raspberry Pi nalézt opravdu velkou spoustu hotových a optimalizovaných řešení.

Je tak otázkou, zda tento otevřený hardware s vyšší cenou a procesorem Atom bude mít úspěch, ve srovnání s konkurencí miniaturních počítačů to totiž bude mít opravdu hodně těžké.

Video

 

Diskuze (5) Další článek: IBM, Google, Nvidia a další začnou spolupracovat na vývoji čipů POWER

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,