Minitest: Rychlost 3G internetu od Vodafonu

Vodafone spustil v Brně a Praze moderní 3G síť, která slibuje nejlepší mobilní internet v České republice. Hned první den jsme proto otestovali rychlost připojení ve třech brněnských lokalitách.

Mobilní operátor Vodafone včera spustil v ostrém provozu moderní 3G síť, která má zvládat teoretické rychlosti až 7,2 Mb/s. Síť je samozřejmě přizpůsobena tak, aby se došlo k co největšímu možnému kompromisu a každý uživatel mohl být připojen určitou konstantní rychlostí. Novou 3G síť jsem proto podrobil prvním testům.

Vodafone rychlé mobilní připojení prozatím poskytuje pouze v Brně, kde se chlubí stoprocentním pokrytím, a v Praze, kde je pokryto zhruba 70 % populace. V moravské metropoli jsem proto hned první den provozu vyrazil měřit na tři místa a na každém z nich výsledky zprůměroval. K připojení jsem nepoužíval mobilní telefon, ale brandovaný USB modem Huaweii K3765, který Vodafone aktuálně nabízí.

Součástí balení je nejen modem ve velikosti USB klíčenky v bílé barvě, ale také prodlužovací USB kabel, který využijete buď pro lov lepšího signálu, nebo v případě, když modem přesahuje do druhého USB portu. Uvintř modemu je pak SIM karta Vodafone. Zkoušel jsem jí nahradit kartou jiného operátora, ale modem je blokovaný, takže nešla použít. Modem rovněž disponuje slotem pro vložení paměťové karty microSD.

vodafone_3g_hw.jpg vodafone_3g_aplikace.png
Balení brandovaného USB modemu Huaweii. Modem funguje i pod Mac OS X a Linuxem. Ovládače a aplikace jsou přímo na USB úložšti a je možné je nainstalovat po připojení modemu do USB portu.

Nejrychlejší mobilní internet v ČR

Naměřené výsledky jsou velice dobré a je jasné, že Vodafone má nyní v České republice nejrychlejší 3G síť. Měřil jsem ve třech brněnských lokalitách – na ulici Holandská v moderní kancelářském komplexu Spielberk Office Centre, dále pak na Moravském náměstí a poté ve večerních hodinách také na Lesné. První dvě lokality hlásily podobné výsledky – průměrnou rychlost stahování 1,5 Mb/s a upload zhruba 512 kb/s. Obě dvě hodnoty jsou výrazně lepší, než jakých dosahuje 3G připojení od O2. Zejména pak upload je díky HSUPA hodně dobrý. Stejně dobrá je také odezva. Ping se v obou případech pohyboval mezi 50 a 70 milisekundami. To už je vhodné i pro VoIP a podobné služby.

Odezva byla podobná i na Lesné, stejně tak hodnota uploadu byla stejná. Pomalejší však už bylo stahování, které dosahovalo hodnot maximálně 1 Mb/s, v průměru však asi 850 kb/s. I to je ale velice slušné a na takovém připojení nebyl problém streamovat videa a bezproblémově pracovat.

Občas jsem zaznamenal výpadek 3G a přechod na EDGE. Nikdy to však netrvalo dlouho a připojení se pak automaticky vrátilo zpět. Co mě však zlobilo více, je SMTP připojení k poštovnímu serveru a občas i upload dat skrze webové rozhraní.

Tyto první malé testy samozřejmě neberte nijak finálně, je dost možné, že se situace bude postupně měnit tím, jak lidé začnou 3G internet využívat. Zástupci Vodafonu nicméně na tiskové konferenci uvedli, že chtějí udržovat určitou konstatní rychlost internetu tak, aby uživatel měl jistotu, že se na připojení bude moci spolehnout. To je například veliký problém CDMA internetu od U:fona, který vykazuje ohromné výkyvy a je znát vysoká vytíženost infrastruktury.

down_01.png up_01.png ping_01.png
Měření v lokalitě Brno - Heršpická. Download se pohyboval okolo hranice 1,5 Mb/s, upload na 512 kb/s. Odezva do 70 ms.
down_02.png up_02.png ping_02.png
Měření na Moravském náměstí. Průměrný download byl 1,5 Mb/s, upload 512 kb/s. Odezva opět do 70 ms.
down_03.png up_03.png ping_03.png
Měření v lokalitě Brno - Lesná. Rychlost downloadu klesla na průměr 850 kb/s, upload zůstal stejný na 512 kB/s. Odezva rovněž totožná, do 70 ms.

Vodafone chce pokrýt zbytek Prahy do června tohoto roku a všechna krajská města a 30 dalších měst během následujícího roku. O2 už 3G signálem mnoho měst pokrývá, rychlosti má však oproti Vodafonu menší. Vodafone má navíc v plánu uvést na trh několik různých modemů, včetně dock station, která umožní USB modem zasunout a vytvoří z něj Wi-Fi hotspot.

Vodafone 3G internet je možné pořídit se třemi tarify. Připojení na stálo má měsíční FUP 3 GB a vyjde na 525 Kč na měsíc. Internet do mobilu na měsíc stojí 177 Kč měsíčně a má FUP 100 MB. Internet do mobilu na den pak stojí 17 Kč na den a denní FUP je 5 MB. Více o tarifech a pokrytí najdete na MobilManii.

Diskuze (28) Další článek: Snadné vypnutí automatického překladu webu v Google Chrome 4.1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,