MiniLyrics: Texty písní ihned k nahlédnutí

Velká část uživatelů používá počítač krom jiného i k poslechu hudby. Vtíravá písnička může způsobit touhu po větším porozumění pomocí čtení jejího textu. K tomu je tu MiniLyrics.

Tou nejprostší možností, jak se dopátrat textu konkrétního songu, je vyhledat si jej na internetu. Nejedná se ale o možnost nejrychlejší a už vůbec ne nejpohodlnější. V tuto chvíli nastupuje na scénu program MiniLyrics, který dodá texty k písním přímo do vašeho počítače. Svou spoluprací s hudebními přehrávači pak dokáže se slušnou úspěšností najít, zobrazit i automaticky posouvat odpovídající text. V reálném čase tak na svůj monitor dostanete přepis obrovského množství skladeb.

stáhnout program MiniLyrics 7.0.676 Licence: shareware, 1,7 MB
Autor: Crintsoft
Web programu: www.crintsoft.com


Široká podpora

Již během instalace programu budete dotázáni na zavedení podpory pro konkrétní softwarové přehrávače hudby. MiniLyrics dokáže spolupracovat s velkou řadou těchto programů. Jako ty nejznámější a nejpoužívanější lze jmenovat např. Winamp, Foobar2000, RealPlayer, AIMP2, MediaMonkey, JetAudio, AlbumPlayer a další. Vytvoříte tím asociace, kdy při zapnutí těchto programů, dojde automaticky rovněž ke spuštění MiniLyrics.

seznam1.png 
Vyberte si svůj přehrávač.

Kromě softwarového přehrávače vás tak hned přivítá i okno aplikace, ve kterém je možné celý program ovládat. V okně dojde také k zobrazení zjištěných údajů o přehrávané skladbě – jméno interpreta, název alba a pojmenování písně. Během přehrávání dochází k posunu v zobrazovaných údajích, kde na řadu přijde právě zpívaný text písně. Ten samovolně roluje dále podle zpěvu ve skladbě.

sshot-1.png 
Průhledné okno MiniLyrics.

Písmenka na očích

Text se samozřejmě v počítači nevezme jen tak náhodou. MiniLyrics spolupracuje s rozsáhlou databází umístěnou na internetu. Potřebná data automaticky stahuje a poté ukládá na disk v počítači. Při každém dalším poslechu písně již bere údaje o textu z uložených souborů. Někomu by se mohlo zdát, že pozorování textu z hlavního okna programu je nepraktické a rovněž neestetické. Komplikuje to jakoukoli jinou práci a znesnadňuje pohyb mezi okny ostatních spuštěných programů.

sshot-2.png 
Proužek, který si můžete umístit kamkoli.

Z toho důvodu nabízí MiniLyrics zobrazování textu i mimo toto okno. Činí tak pomocí malého pruhu, ve kterém se zobrazují pouze aktuální řádky. Tento pruh už si můžete umístit libovolně na obrazovce. Aby byla případná rušivost programu co nejmenší, lze vypnout i pozadí této lišty. Ve výsledku se vám tak kdekoli na monitoru budou zobrazovat pouze vyskakující a mizící písmena bez jakékoli další grafiky.

sshot-3.png 
I takto chudé může být zobrazování textu.

Více tváří MiniLyrics

Pokud přeci jen budete chtít číst text konkrétní písně v přehledném prostředí, budete odkázáni na původní okno programu. I to ale lze upravit podle představ uživatele. Do základu budete mít k dispozici několik různých skinů, jejichž grafická přehlednost je ale mnohdy sporná. Upravovat můžete dále i typ písma, jeho barvu a také způsob zobrazování. Text se může vynořovat zespodu, jet v řádku zprava doleva, simulovat video titulky, lze zde zapnout i karaoke mód.

sshot-5.png sshot-6.png sshot-7.png
Různé tváře téhož programu.
 

Nastavit je možné v programu ještě několik dalších drobností typu klávesových zkratek, chování programu při minimalizaci, spolupráce s internetovou databází i podpory softwarových přehrávačů. V MiniLyrics je integrovaná podpora jiných jazyků. Nechybí zde ani čeština. O plné lokalizaci se ale hovořit nedá ani vzdáleně. Víc věcí je nepřeložených, než přeložených. Při takto jednoduchém ovládání ale tento fakt nijak zvlášť nevadí.

fsc.jpg

Diskuze (10) Další článek: Nová kniha: Planeta Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,