Minihračky pro váš širokoúhlý desktop

Nejrůznější widgety pro pracovní plochu se společně s postranními panely těší velké oblibě. Za všechno se ale platí a špatně napsaná miniaplikace bude zbytečně zatěžovat váš systém.

Když se na trhu před lety objevily první širokoúhlé obrazovky, nejeden uživatel počítače jen kroutil hlavou a ptal se, k čemu je to vlastně dobré. Musím se přiznat, že jsem měl kdysi podobný názor, jakmile se ale stejný monitor objevil i u mě doma, zjistil jsem, že se s takovou plochou pracuje mnohem lépe – ostatně i realita okolo nás je širokoúhlá.

Pokud si pořídíte širokoúhlý monitor, získáte mnohem více racionálního místa. A to dokonce nikoliv pouze v horizontální rovině, ale i na vertikále. Jakmile totiž takový monitor otočíte o devadesát stupňů a stejně tak natočíte pracovní plochu, získáte obrovské plátno jak dělané pro prohlížení dlouhých webových stránek.

Široký desktop ostatně pomohl i celému segmentu aplikací – postranním panelům. Jejich historie je samozřejmě mnohem starší, s novými monitory se však znovu dostávají na výsluní. Není se čemu divit – takový Windows Vista Sidebar vypadá při rozlišení 1680 x 1050 pixelů mnohem lépe než na statisticky stále převažující ploše o rozměrech 1024 x 768 pixelů.

Microsoft Virtual Earth a trochu netradiční widescreen


Pokud by vám běžná širokoúhlá obrazovka nestačila, vyzkoušejte třeba Radius 320

KlipFolio, Konfabulator a Thoosje Vista Sidebar

Čím tedy vyplnit nově nabyté místo? Na internetu dnes najdete nepřeberné množství nejrůznějších postranních panelů a miniaplikací, kterými můžete vyzdobit svou plochu. K těm nejstarším patří třeba projekt KlipFolio, jehož kořeny sahají až do roku 2001. KlipFolio nabízí miniaplikace, tzv. Klips, kterými můžete vybavit svou plochu nejrůznějšími „měřáky“, RSS čtečkou, indikátorem nové pošty nebo třeba velmi typickým widgetem s aktuálním počasím. Na rozdíl od jiných aplikací nemohou být Klipy volně rozesety po ploše ale pouze v panelu, který lze dokovat při okraji, či v podobě horizontálních lišt.

Vnitřní architektura Klipů, widgetů, gadgetů aj. je obvykle velmi podobná – pro strukturu se používá XML, pro samotný mechanismus pak JavaScript. Na stejném principu pracují Google gadgety, miniaplikace postranního panelu Windows Vista, ale i doplňky pro Firefox. Nejednoho čtenáře tedy jistě napadne myšlenka, jak by ten svět byl krásný, kdyby všechna tato řešení požívala stejné aplikační rozhraní a jejich miniaplikace by tak byly vzájemně kompatibilní. Nejdále je v tomto směru Netvibes a jeho platforma UWA (Universal Widget API), která je kompatibilní se všemi zmíněnými systémy.

KlipFolio se dočkal velmi silné konkurence již v roce 2005, kdy Google svůj desktopový vyhledávač Google Desktop vybavil postranní lištou a o rok později Desktop porozuměl i gadgetům.

klipfolio_sidebar.png  klipfolio_bar.png  klipfolio_strip.jpg
KlipFolio v podobě postranního panelu, bloku na ploše a horizontální lišty

S uvedením nového operačního systému od Microsoftu spatřil světlo světa také Windows Vista Sidebar, do češtiny překládaný jako Postranní panel Windows Vista. O budoucím Sidebaru ve Vistách (Longhornu) se vědělo ale už mnohem dříve, v průběhu let se tedy vyrojilo velké množství nejrůznějších transformačních balíků, které si kladly za úkol co nejvíce přiblížit podobu Windows XP novému systému. Některé už dávno zanikly, jiné se naopak drží dodnes, ačkoliv se vzrůstající penetrací Windows Vista na osobních počítačích také postupně ztrácí smysl.

Vedle Googlu a Microsoftu je tu však ještě jeden významný hráč, který je v naších končinách často opomíjen. Oním hráčem je severoamerický gigant Yahoo!, který nabízí miniaplikace na desktop v rámci řešení Yahoo! Widgets – dříve známému jako Konfabulator.

yahoo_widgets.jpg  yahoo_dock.png
Plocha s Yahoo! Widgets miniaplikacemi a postranní panel Dock

Historie Konfabulatoru sahá do roku 2003 a nutno podotknout, že se původně jednalo pouze o projekt pro operační systém Mac OS X. Podobně jako ostatní používá především JavaScript a XML, stejně tak lze ale vyvíjet miniaplikace v Adobe Flash technologii. Často výtkou uživatelů jsou velké systémové nároky, každý z Yahoo! Widgetů totiž obsazuje jedno pracovní vlákno a podstatný díl operační paměti. Nutno ovšem podotknout, že to není případ pouze legendárního Konfabulatoru.

windows_vista_sidebar.png  thoosje.png  samurize.png  desktop_sidebar.jpg
Windows Vista Sidebar, Thoosje Vista Sidebar, Samurize a Desktop Sidebar

Z dalších zajímavých programů stojí za zmínku ještě Desktop Sidebar, který se už podle názvu orientuje skutečně jen na postranní panel, Samurize a Thoosje Vista Sidebar, který patří asi k nejzdařilejším klonům postranního panelu Windows Vista pro „XPčka“.

Špatně napsaný widget dokáže divy

Postranní panel s pěkným grafickým tématem širokoúhlý desktop skutečně zvelebí – stejně jako widget s aktuální spotřebou RAM nebo hezký indikátor s předpovědí počasí. Otázkou ale zůstává, jakou cenu je třeba za podobný pixelový šperk zaplatit. Widgety jsou zpravidla velmi pěkné, transparentní a nabízí lákavý skin, poněkud problematičtější je to ale s jejich užitečností. Skutečně potřebujete v reálném čase sledovat propustnost sítě, zátěž procesoru a zbývající místo na pevném disku? Stejně tak ukazatel aktuálního počasí si vynahradíte přeci jen poněkud přesnějším způsobem – pohledem z okna.

yahoo_weather.png
Miniaplikace Yahoo! Weather patří k těm nejkrásnějším

I když si ale postranní panel, či rovnou celou plochu, vyzdobíte skutečně pouze praktickými miniaplikacemi, které zvýší vaši produktivitu, stále je tu jedno významné „ale“. Google Desktop či Windows Vista Sidebar mohou být napsány sebelépe, čili sami o sobě nemusí příliš vytěžovat systém, už se to tak snadno ale nedá říci o miniaplikacích, které mohou být napsány zcela diletantsky. Celému procesu nepřidá ani skutečnost, že widgety jsou povětšinou tvořeny JavaScriptem, který je nutno v reálném čase zpracovat a interpretovat.

Práce jednoho programátora pak může postihnout celou aplikaci, která bude neustále vytěžovat procesor a zvýší se i spotřeba RAM. Tuto situaci jistě velmi dobře znají majitelé Firefoxu, kde jeden špatně naprogramovaný doplněk snadno ovlivní výkon celého prohlížeče.

Většina miniaplikací mluví pouze anglicky

Další překážkou, zejména pro českého uživatele, je skutečnost, že jen velmi málo katalogů nabízí české widgety. Z velkých hráčů je na tom dnes nejlépe asi Google následovaný Microsoftem. Celkem dobře si stojí také Netvibes, naopak na Yahoo! rovnou zapomeňte. U drobných systémů, pokud nabízí API pro tvorbu vlastních miniaplikací, pak už musíte pouze doufat, že některý český nadšenec něco napsal, případně nezbývá, než si widget naprogramovat svépomocí.

Miniaplikace, widgety i gadgety jsou ovšem trendy a je pravděpodobné, že se jejich díl slávy bude nadále zvětšovat. Mají totiž své nesporné výhody. Jejich tvorba je relativně jednoduchá, stejně tak distribuce po internetu, a především jsou zpravidla alespoň teoreticky nezávislé na operačním systému. Principiálně by tedy mohly být co nevidět dostupné nejen na ploše vašeho širokoúhlého monitoru, ale i v mobilním telefonu nebo v chytrém kapesním zařízení.

Máte na své ploše postranní panel nebo miniaplikace? Jaký systém považujete za nejlepší? Podělte se s ostatními v diskuzi pod článkem.

 

fsc.jpg


Diskuze (7) Další článek: Video: Asus Eee Box – stolní bratr Eee PC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,