Počítače | Superpočítače | ARM

Miniaturní superpočítač má 96 jader, výkon 60 GFLOPS a příkon pouhých 3,6 W. Postavit si ho můžete i vy za 21 tisíc

Redaktor webu climbers.net se pustil do zajímavého projektu - vytvoření takového malého superpočítače, který je složený pouze z miniaturních počítačů s čipy ARM.

Na stavbu se použilo celkem 12 minipočítačů NanoPi-Fire 3, což je částečná konkurence například pro Raspberry Pi 3 model B. NanoPi-Fire 3 obsahuje 8jádrový čipset S5P6818 (ARM A53) na frekvence až 1,4 GHz, který má integrovaný grafický čip Mali-400 MP4 s frekvencí 500 MHz a 1 GB operační paměti. Součástí výbavy je i gigabitový ethernet, slot pro microSD kartu, microUSB, výstup microHDMI a další, přičemž spotřeba je v rozmezí 1,2 W až 3,6 W.

Autor tyto počítače zapojil v rámci sítě do jednoho clusteru a zároveň vše úhledně zabalil do speciálního šasi. Výsledkem jsou různé testy výkonu, které ukazují poměrně efektivní škálování výkonu jak v rámci procesoru (60 GFLOPS), tak i grafického čipu. V tabulce je srovnání i se zmíněným Raspberry Pi 3 model B, který vychází oproti NanoPi-Fire 3 jako několikanásobně slabší řešení.

Celá konstrukce a postupy jsou velmi detailně popsané v článku, včetně například testování teplot a nutnosti výkonu chlazení pomocí jediného ventilátoru. Celková cena za tento „superpočítač“ je přibližně 21 tisíc korun.

Pro porovnání: 16jádrový superpočítač Cray C90 z roku 1992 měl výkon jen 11 GFLOPS, ale stál 30 milionů dolarů, měl hmotnost takřka 11 tun a jeho spotřeba byla skoro 0,5 MW. Dle tohoto měřítka by se tak tento minisuperpočítač dostal do tabulek 250 nejvýkonnějších superpočítačů na světě ještě v roce 2000.

A pokud jde o výkonné desktopové procesory dneška - Intel Core i9-9900K má výkon přibližně 250 GFLOPS.

Diskuze (24) Další článek: YouTube zavádí dvě úvodní reklamy za sebou. Prý to vadí méně než více přerušení v průběhu sledování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,