Mikrovlnná raketa Eridan míří do Prahy

Proč se připojovat k Internetu přes drahé telefony nebo ještě dražší pevné linky. Vše jde pohodlně pomocí mikrovlnných spojů. A co nevidět se v Praze objeví další hráč.
Proč se připojovat k Internetu přes drahé telefony nebo ještě dražší pevné linky. Vše jde pohodlně pomocí mikrovlnných spojů. A co nevidět se v Praze objeví další hráč.

Mikrovlnná připojení k Internetu mají bezesporu velkou budoucnost. Proto se už někteří poskytovatelé vrhají do této oblasti. Nicméně pokrytí signálem zůstává pramalé a tak je tato alternativa dostupná jen několika šťastlivcům.

To se může změnit příchodem společnosti SNISNET.CZ do regionu Prahy. Zmíněná společnost provozuje síť Eridan pomocí které připojuje zákazníky k Internetu. Technologicky je síť založená na produktech izraelské firmy BreezeCOM, jenž je v této oblasti nejrozšířenější.

Cena za neomezené připojení činí 2 800 korun měsíčně (plus 6 tisíc korun zřizovací poplatek). To je výborná cena, zákazník ale nemá specifikovánu přenosovou rychlost.

To bude patrně zásadní problém, síť Eridan je připojená na síť PVT linkou jen 128 Kb/s, což je žalostně málo. Mohu srovnávat, poněvadž naše firma je připojena stejnou linkou ke stejnému poskytovateli. Přes den máme v provozu asi 40 počítačů a linka je celkem zaplněná. Počet zákazníků SNISNETu bude patrně daleko větší.

V tiskové zprávě se hovoří o zvýšení kapacity na 512 Kb/s, to je ale dle mého názoru pořád málo.

Společnost SNISNET již působí na severní Moravě. První ohlasy jsou vesměs kladné, hlavní devizou je nízká cena.

V tiskové zprávě se hovoří o srovnání s nabídkou společnosti InWay, která již v Praze v stejné oblasti působí. SNISNET deklaruje větší pokrytí a i další datové služby. Se srovnáním rychlostí bych byl ale opatrný.

Váš názor Další článek: Oprava pro Windows 95 běžící na AMD K6-2 nyní dostupná zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,