Umělá inteligence

Návod, jak používat Midjourney. Nechte AI nakreslit, cokoliv si vymyslíte. Nereálné světy, fantastická zvířata…

Midjourney je americká firma a současně název služby, která pomocí umělé inteligence generuje obrázky na základě textového zadání. Jde o podobnou službu jako známější DALL-E, ale se srovnatelnými výsledky.

Výhodou Midjourney v její současné betaverzi je, že nemusíte čekat na pozvánku. Už během chvilky můžete začít vymýšlet, co vám má AI nakreslit.

Guineapig.jpg Povely se zadávají v angličtině. Tady jsem chtěl: Portrait of fluffy guinea pig, red haired, studio ghibli, cinematic lighting, ultra quality, 4k, octane render, ultra detailed --ar 16:9
p6.jpg
Anebo tento příklad, další ukázky najdete dole v článku: Scary future house, ufo flying around, dark scary style, ultra realistic, detailed, arial view --ar 2:1

Návod pro použití Midjourney

Na stránce midjourney.com klikněte na tlačítko Join the beta.

Otevře se stránka diskuzní služby Discord.com. Není to chyba, s Midjourney budete komunikovat právě prostřednictvím chatu na Discordu. Jestli už máte účet, přihlaste se.

Pokud účet na Discordu nemáte, vytvořte si ho: Zadejte přezdívku; projděte testem, jestli nejste robot; zadejte datum narození, e-mailovou adresu a vymyslete heslo. Na e-mail vám přijde zpráva, klikněte v ní na potvrzovací odkaz.

image.png image.png 
Registrace na Discordu

Na stránce Discordu už budete mít otevřenou stránku Midjourney. Kdyby ne, najdete ji tady.

image.png Midjourney na Discordu

V levém sloupci jsou jednotlivé kanály. Můžete se podívat do sekcí Image galleries nebo Themed image gen na výběry zajímavých výtvorů. Například v daily-theme jsou obrázky na aktuálně zadané téma. V kanálu announcements najdete novinky, tvůrci zde například oznamují dostupnost nových parametrů pro generování. Zrovna se třeba testují --test a --testp pro víc realistické výstupy.

Generujeme obrázky

V levém sloupci přejděte do některého z kanálů newbies. To je místo pro pokusy nováčků, kde hned uvidíte živý provoz ostatních uživatelů. Mějte na paměti, že i vaši komunikaci s robotem Midjourney vidí i ostatní.

image.png 
Většinou uvidíte hned několik kanálů newbies

Do řádku dole v okně napište /imagine, stiskněte tabulátor a do pole za prompt přidejte svůj příkaz v angličtině. Stiskněte Enter.

image.png
Chci mystické podvodní zvíře s velkýma očima, obrázek s jasnými barvami a pěknou hloubkou ostrosti

Postupně uvidíte, jak se vytváří obrázek čtyř náhledů. Za necelou minutu bude vygenerováno, hotový obrázek se přesune na úplný konec konverzace. U živějšího provozu v kanálech je někdy obtížnější najít vaše vlastní díla. Na čtyřobrázek můžete kliknout a prohlédnout si ho v trochu větší verzi, uložit si ho. Anebo pokračovat s tlačítky pod ním.

image.png 
Pomocí tlačítek volíte, co chcete dál, když nestačí malý obrázek se čtyřmi náhledy

Tlačítko vpravo se šipkami spustí generování podle stejného zadání znovu. Tlačítkem „U“ necháte spočítat větší vybraný obrázek, v případě standardního čtverce v rozlišení 1024 × 1024 pixelů. Tlačítkem „V“ použijete vybraný obrázek jako základ pro přípravu čtyř dalších variací. Náhledy jsou číslovány zleva doprava, například trojka je vlevo dole.

image.pngZ náhledu jsem vybral první variantu a čekám na vygenerování většího obrázku. Ubíhají procenta, Midjourney dopočítává další detaily

Jakmile bude obrázek hotový, kliknutím si ho prohlédnete ve plné verzi. Odsud si ji můžete uložit. Všimněte si také tlačítka Upscale to Max, kterým v případě čtverce vytvoříte největší obrázek 1664 × 1664 px.

Ještě se vrátím k tlačítku „V“. Z původního náhledu jsem vybral čtvrtou variantu a na jejím základně nechal vygenerovat čtyři další. S nimi teď mohu pracovat stejně jako s prvním návrhem.

image.png 
Další varianty vygenerované na základě vybraného náhledu

Inspirujte se, buďte kreativní

Midjourney je nejsilnější při generování různých fantastických světů a stvoření. Má u nich lepší výsledky, než když se snažíte o obrázek připomínající fotografii. Vedle popisu, co má na výsledné scéně být, se zaměřte i na definici výtvarného stylu (můžete použít třeba i jméno malíře), snažte se popsat, jak má působit.

Užitečné je procházet na Discordu obrázky ostatních a inspirovat se jejich zadáním. Ve svých příkazech potom zkoušejte prvky, které fungovaly jinde, a kombinujte, co vás napadne. Jinak i pouhé sledování kanálů newbies, kde neustále přibývají nové obrázky, je ohromně zajímavé.

Podívejte se na dokumentaci s přehledem použitelných parametrů. A tady v části Styles najdete přehled různých stylů, které můžete použít.

Bezplatná betaverze Midjourney má svá omezení. S každým účtem na Discordu vás nechá vygenerovat desítky obrázků, k dispozici máte 25 minut procesorového času. Potom vás vyzve k registraci do placeného programu. Základní varianta stojí 10 dolarů za měsíc (200 minut), standardní 30 dolarů za měsíc (15 hodin). Placené programy nabízejí další výhody, viz web.


Při přípravě jsem vygeneroval řadu obrázků, ze kterých jsem vybíral pro úvod článku. Ty vydařenější ještě ukážu zde v závěru, pokaždé s konkrétním příkazem, který jsem v Midjourney použil.

p1.jpgAncient world with computers, colourful background --ar 2:1 (Počítač se neobjevil, Midjourney občas některá zadání ignoruje)
p3.jpgPortrait of hyperrealistic woman alien at futuristic computer, octane render, colourful background --ar 2:1
p4.jpgFuture world, m.c. escher style, night, ultra realistic, detailed --ar 2:1
p5.jpgScary house with climbing plants, colourful birds flying around, male peacock on the ground, dark scary style, ultra realistic, detailed, arial view --ar 2:1
p7.jpgIndian fantasy steampunk, city with big thin bridges between the houses, steampunk airships in the sky, ultra realistic, detailed --ar 2:1
C.jpgNepoužitý ilustrační obrázek k dnešnímu článku s přenosem startu rakety SLS
Diskuze (10) Další článek: Co vy na to: Pro život bez klíčů a karet… Nechali byste se očipovat?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,