Microsoft | Operační systémy | GitHub

Microsoft znovu vydává operační systém MS DOS. Tentokrát jako open-source

Více než třicet let po prvním vydání uvolnil Microsoft svůj operační systém MS DOS na Githubu jako open-source. Oznámil to na oficiálním blogu pro vývojáře s tím, že k dispozici dává verze 1.25 a 2.0.

Verze 2.0 byla na svou dobu průlomová, neboť přinesla řadu novinek, jako je podpora pevných disků s kapacitou až 32 MB či podporu 5,25" disket s kapacitou 180 kB a 360 kB.

Poprvé uvolnil redmondský softwarový gigant DOS pod volnou licencí v rámci partnerství s Computer History Museum před čtyřmi lety. Tentokrát je historický operační systém ke stažení na Githubu, a to včetně zdrojových kódů.

DOS na Githubu? A proč ne?!

Přemýšlíte, proč zrovna Github? Microsoft na to odpovídá: „Protože je mnohem jednodušší najít, číst a odkazovat na zdrojové soubory systému MS-DOS, pokud jsou v repozitáři GitHub než v původním komprimovaném archivním souboru.“

Zdrojové soubory jsou publikovány pro historické referenční účely, aby umožnily zkoumání a experimentování zájemcům o rané počítačové operační systémy. Microsoft upozorňuje, že zdroj bude udržován jako statický, takže nemá smysl posílat požadavky na změny a vylepšení.

Poslední poznámkou Microsoft reaguje na fakt, že GitHub je často používán pro projekty s otevřeným zdrojovým kódem, kde mohou uživatelé hlásit zjištěné chyby a podávat návrhy na úpravy. Je pochopitelné, že Microsoft nemá v úmyslu skoro čtyřicet let starý kód měnit.

Několik zajímavostí

V příspěvku na vývojářském blogu přidává šéf programátorů Rich Turner několik zajímavostí:

  • Celý zdrojový kód pro MS-DOS 1.25 a 2.0 byl napsán v assembleru 8086.
  • Počáteční vydání 86-DOSu je datováno na 29. prosince 1980.
  • Kód MS-DOS 1.25 je datován k 9. květnu 1983 a obsahuje pouze 7 zdrojových souborů, včetně původního příkazového řádku command.asm.
  • MS-DOS 2.0 byl vydán 3. srpna 1983, je výrazně sofistikovanější a skládá se ze stovky souborů ASM. Na jeho vývoji se podílel podstatně větší tým vývojářů než na předchozí verzi.
  • Součástí je několik zajímavých dokumentů (.TXT, .DOC), které jsou rozptýleny mezi zdrojovými a objektovými soubory. Mnohé z nich stojí za to si přečíst, stejně jako řadu komentářů v zdrojovém kódu.

Operační systém MS-DOS byl v 80. letech minulého století prvním operačním systémem pro stolní počítače. Později dostal i grafické prostředí, které se stalo základem všem dobře známých Windows.

Diskuze (23) Další článek: V serverech Amazonu, Applu i CIA měly být čínské štěnice. Bloomberg tvrdí, že odhalil největší kyberútok na USA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,