Microsoft | Windows 10

Microsoft zabil další funkci ve Windows 10. Končí třepání s okny. Poradíme, jak to zapnout zpět

V rámci Windows 10 je k dispozici velké množství gest a zkratek, některé jsou ale méně využívané, než jiné. To platilo i o zatřepání oknem pro minimalizaci/otevření ostatních na pozadí. V nejnovějším sestavení již funkce ve výchozím stavu není, stále je ale možné si ji zapnout.

Kromě přidávání nových funkcí se občas v rámci Windows dočkáme i odstranění některých starších. Tomu tak nastalo i při uvedení nejnovějšího sestavení pro Windows Insidery, které mimo jiné přišlo se zobrazením zpráv přímo na hlavním panelu. Na odstranění třesení s okny upozornil web Windows Latest.

Třepání s oknem pro minimalizaci všech ostatních na pozadí, případně jejich otevření, je funkce ještě z dob Windows 7, kdy se podobná gesta v systému objevila. společně s nimi přišlo i nejrůznější přichytávání, kdy stačí okno vzít a nasunout jej na jednu z hran displeje. Tato gesta (napojená i na zkratku Win + směrová šipka) zůstávají, ono třepání se ale zřejmě nikdy příliš neuchytilo.

Co je nového v podzimní verzi Windows 10, která je dostupná ke stažení?

Pomůže záznam v registru

Jedná se přitom o užitečnou, byť myší hůře proveditelnou, možnost, jak rychle skrýt okna, která nechcete, aby ostatní viděli a přitom nechat jedno v popředí. Případně se pak najde využití, kdy chcete třeba z Průzkumníka přesunout soubor na plochu – normálně byste museli všechna ostatní okna minimalizovat ručně, případně si zobrazit plochu a Průzkumníka opět otevřít.

Snímek obrazovky 2021-01-19 160431.jpgSnímek obrazovky 2021-01-19 160605.jpg 
Funkci můžete vrátit zpět úpravou registrů

V několika málo konkrétních případech tak má funkce využití, v základu ale bude ve Windows 10 vypnutá. Zapnutí lze ale naštěstí provést skrze malý záznam v registrech. Stačí si tedy otevřít Editor registru a následně zamířit do složky HKEY_CURRNT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced. Zde je nutné vytvořit nový DWORD záznam se jménem DisallowShaking a hodnotou 0. Funkce bude okamžitě aktivována zpět, není nutné počítač restartovat.

Diskuze (33) Další článek: Photopea napodobuje Photoshop. Teď si český webový editor troufá i na Illustrator

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,